16 Декември, 2020 21:02 9 526 5

Стойте далеч от аспирина, ако сте...

  • аспирин-
  • бременна-
  • бременност-
  • дете-
  • лекарства

Какво да правят бременните жени при грип или настинка по време на бременността?

Стойте далеч от аспирина, ако сте... - 1
Снимка: Shutterstock

Грипният вирус може да се предаде на неродено дете, както и да причини вродени дефекти, затова всяка бременна жена трябва да се предпазва от болестта. Не трябва да забравяте, че най-простите методи за превенция може да са най-ефективни. По време на епидемия е препоръчително жената да избягва да пътува с градския транспорт, да посещава роднини и приятели, съветва zdrave.to.

За укрепване на имунната система е допустимо да се използват витаминни комплекси, предназначени специално за бременни жени. Те включват по-специално витамин С, витамини от група В, фолиева киселина. Препоръчително е жената да наблегне на плодовете и зеленчуците, да пие прясно изцедени сокове.

Може да приема и хомеопатични противогрипни лекарства, таблетки с ехинацея и други билкови лекарства. Тинктурите, съдържащи алкохол, са нежелани за бременни жени: те могат да причинят ускорен пулс на плода.

По принцип, е по-добре жената в това състояние да се въздържа от приема на каквито и да било лекарства, за да не навреди на себе си или на бъдещото дете. За всяко заболяване, преди да реши да приема лекарства, е задължително да се консултира с акушер-гинеколог, който наблюдава бременната жена.

При първите признаци на респираторно вирусно заболяване, трябва да се пие повече вода, за да елиминират по-добре токсините. Ако температурата е над 38 градуса, наложително е да се обадите на лекар. Бременната жена може да приема антипиретици на основата на парацетамол.

При болки в гърлото може да прави гаргара с разтвор на фурацилин или топла преварена вода, разредена наполовина със сок от лук или цвекло на всеки два часа. Може да пие топла запарка от една от билките - жълт кантарион, градински чай, подбел, лайка, невен, евкалипт. Но е по-добре да не се самолекува. Факт е, че много често ОРЗ и грипът при бременни жени води до пневмония, нарушаване на сърдечносъдовата и дихателната система.

Това е опасно, особено през третия триместър на бременността, когато белите дробове са леко свити, а кръвообращението в тях е нарушено. При пневмония е препоръчително жената да се хоспитализира - тя трябва да бъде под наблюдението на лекарите. Много е важно да не пропусне развитието на усложнения и да се започне лечение навреме, за да не пострада както майката, така и детето.

Бременните жени не бива да злоупотребяват с аскорбиновата киселина: тя може да провокира спонтанен аборт, да причини кървене, отлепване на плацентата или вътречерепен кръвоизлив в плода. Допустимо е да се приемат 0,5 грама на ден, максималната доза е два грама. Но е по-добре да използвате продукти, които съдържат естествени витамини: касис, пюриран със захар, запарка от шипка, чай с лимон.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ракът е готов

    2 6 Отговор
    Който пие аспирин... не искам да го видя в съня си.....!
  • 2 Еколог

    18 1 Отговор
    Какви глупости пишеш, ма Събинооо!!!!!???? Аспиринът е едно, Аскорбиновата киселина (витамин С) е съвсем друго!!!!
  • 3 Хипопотамът

    0 1 Отговор
    Аз, затова, се отлепих ... и двете са киселини, едното е аскорбиноеа, другото е ацетилсалицилова, опасни са, и двете за временни, такива грешки са, невинни....!
  • 4 Пацо

    1 0 Отговор
    При болки в гърлото преварена канела и гъргара
    Но истинска канела а не ментета. И индийските бонбони от аптеката.
  • 5 Рошко

    3 0 Отговор
    Аспирина вреден билкиките вредни пийте само антибиотици на поразия и после що има висока смъртност, ей заради такива идиоти кпото вярват на всичко написано от" експерт" с докторски познания като авторката на тази статия