Last news in Fakti

19 Декември, 2020 15:34 10 050 23

Ето основната причина за повторно заболяване от COVID-19

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • заболяване-
  • повторно

Според учените това в повечето пъти не е повторна чисто нова инфекция, а не напълно излекувана стара

Ето основната причина за повторно заболяване от COVID-19 - 1
Снимкa: Shutterstock

Новините за коронавирусната пандемия ни заливат отвсякъде, а всеки изминал ден научаваме все повече за новия вирус, който блокира света.

Въпреки че все още няма лекарство-панацея срещу заразата, към този момент редица медикаменти помагат за борбата с него, а от края на този месец и началото на следващия и първите ваксини влизат в употреба за хората на първа линия.

Напоследък все по-често се коментира възможно ли е наистина да заболеете повторно от COVID-19. Отговорът се избистря с всеки изминал ден и все повечето хора, които свидетелстват за повторната поява на вируса в организма им.

Лекари посочиха кои са причините да хванете отново коронавируса и как е възможно да се предпазите от новата му поява.

Всъщност според тях това в повечето пъти не е повторна чисто нова инфекция, а не напълно излекувана стара, която заради не спазване на определени предписания се възпалява отново.

"Ако спрете терапията много рано, тогава болестта може да се завърне", категорични са медицински лица.

Според специалистите много пациенти искат да бъдат изписани от болницата възможно най-бързо и да спрат да приемат лекарства, когато симптомите на заболяването изчезнат. Лекарите обаче отбелязват, че у дома също трябва да продължат да се спазват стриктните съвети на експертите.
"Има лекарства, които трябва да се пият един месец. Важно е да ги довършите до края. Вторият момент е, че трябва да наблюдавате кръвното си и да не забравите да направите още един тест две седмици, след изписването си от болницата", казват лекари.

Те добавят, че по време на лечението и след напускането на болничното заведение е много важно да не настивате, да стоите на топло място и да не допускате да ви става студено.

Според тях е абсолютно забранено да се претоварва тялото с каквато и да е физическа активност, трябва да се следи кръвното налягане, да се хапват по-малко мазнини, пикантни, сладки и солени храни и да откажете за месец алкохола.

Лекарите предупреждават всеки да внимава, защото COVID-19 носи тежки усложнения в работата не само на белите дробове, но и на черния дроб, сърцето, стомашно-чревния тракт, мозъка и нервната система, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 6 Отговор
    Не си си сменил гащите за уста. Камо ли да ги изпереш.
  • 2 Да бе

    45 6 Отговор
    Недоизлекувана стара - след 4-5 месеца!!! Вие за олигофрени ли ни имате!
  • 3 Болен

    21 2 Отговор
    Аз го карах два пъти през 6 месеца има ли логика

    Коментиран от #15

  • 4 БАЙ Х@Й

    13 2 Отговор
    Първата ваксина ще е безплатна❗това май съм го чувал от едни хора , май не говореха за ваксина ❗
  • 5 Бесен Язовец

    18 1 Отговор
    Някви учени??!! И какви са тези учени явно учени не до учени. Това като статиите на DW някави тайни източници, доверени източници, вътрешен човек ала - бала! Бабите ще се впечатлят като чуят учените.
  • 6 Баба Зоя

    23 1 Отговор
    Много тъпо ще свърши годината, ако не дойдат и извънземни
  • 7 Бесен Язовец

    8 2 Отговор
    Кво ето мааа не ми предлагай измислици като меродавно заключение бее. Ще ви повтори даже ще по трети и ще ви по-пети западни сросодни роби
  • 8 Баба Зоя

    25 1 Отговор
    Коронавирусът е като баджанака:
    - Едни го имат.
    - Други ще го имат.
    - Останалите така и няма да разберат, че са го имали...
  • 9 Шалом

    45 1 Отговор
    Ацтеките и инките по време на епидемия пренасяли в жертва за боговете своите вождове.
    Нищо не предлагам. Просто ми се струва красив обичай.
  • 10 Доцент

    5 1 Отговор
    Нищо не е ясно нищо не е вярно!!! Нека великите учени и страшното много хвърлени пари да направят...нещо.След като не се знае този вирус как се разпостранява лекува и т.н. трите Д и прочее глупостои...Нека държавата да бъде затворена!!!защо през лятото го нямаше вируса и как здравеопазванети се срина и доказа че не е правена никаква рвформа и наистина мрем ...

    Коментиран от #13

  • 11 Gen Gurko

    4 2 Отговор
    Възпалявала се отново?!! Това да не е екзема или киста бе кретени. Съвсем за малоумни ни смятате, Какви ги дъвчат антителата? Или се прегръщат с "недолекувания: вирус ? Откачена работам мисирешка и затова нормалните хора не вярват на нищо. Или се отнася за ХИВ вирус, копито все го имаш на не те разболява , а си само носител. Изобщо мътна история.
  • 12 Лелее

    4 2 Отговор
    ... и последната причина да се “зарази” човек отново е , че сме малка държава и за да направим 20 милиона “клинични “ пътеки всички ще трябва да го “минем “ 4/5 пъти...
  • 13 Имаше го вируса, но вие не

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Доцент":

    вярвахте.В началото на септември почина цяла лекарска фамилия. Майка, баща и син като синът беше на 38 години само. Умряха с няколко дни разлика помежду си. Заразили са се в края на август. Според теб люта зима ли е тогава? Ама като умираха по 5-10 души на ден твърдяхте, че няма коронавирус и даже, че плащат на роднините ти, за да разрешат да пишат починалия им близък, че е умрял от ковид. В Европа през лятото беше относително спокойно. Имаше по 250до максимум 400 починали дневно, поне 100 от които бяха в Русия. Сега са между 3500 и 6000 души дневно починалите, средно около 5000 на ден. Това е около 20 пъти повече на ден в сравнение с летните месеци. Затова говорят за втора вълна сега. Първата беше март, април. Нея не я усетихме. Дали заради малкия брой заразени първоначално у нас, дали заради свръхмерките, наложени тогава, но ни се размина и общата смъртност дори беше по-ниска от тази през предните години. А сега се "радваме" на най-висока дневна смъртност от/с ковид на 100 000 души почти всеки ден. И не само от/с ковид, но и общата расте неимоверно бързо и затова е нелепо да се твърди, че сред случаите на починали с ковид има хора, които не са били болни от ковид.

    Коментиран от #18

  • 14 Реалист

    8 4 Отговор
    с0vid ИЗМАМАТА ПРОДАЛЖАВА❗❗❗

    Коментиран от #23

  • 15 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Болен":

    Има възможност да го караш през три месеца и за после вече не се знае какво може да стане.
    Има ли логика?
  • 16 Аз40

    13 1 Отговор
    Да знаете за някой ваксиниран срещу грип и да не боледува никога вече от грип? Не, нали?
  • 17 Ковидял

    3 1 Отговор
    И какви са лекарствата за "лечение" на КОВИД-19? Пък и на двойната бронхопневмония!?
  • 18 Антигелов

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Имаше го вируса, но вие не":

    И защо не ги излекуваха!?
  • 19 Коце

    4 1 Отговор
    Вирус по дефиниция е нежива материя.Мислете.

    Коментиран от #22

  • 20 Факт

    11 2 Отговор
    Не знам дали вярвате или не но аз имах нещастието да го изкарам ..при мен беше за около 7-8 дена тегава работа..температура,болки в тялото плевмония...нито вкус нито мириз...след тези седем дена изчезна ..но след 2-3 дена почнах болки в областа на черния дроб.бъбреците,дразнещи болки по тялото от невралгия,..въобще де оказа че вируса е нанесал доста много повече щети от колкото си мислех...на никой не го пожелавам..да не казвам че в повечето случаи ако един в семейството се зарази и живеете в една къща или апартамент 90 процента е сигурно че всички от семейството ще го хванат....не може да избягате..просто един ще го премине по тежко друг по леко ...само ще ви кажа че преди да го хванах на всички приятели им казваха че такава болест няма и е измислица..може да не вярвате но той го има и по лошото е че буквално те тръшва за минута...днес си здрав ходиш насам на там..пей сърце...лягаш и сутринта ставаш тежко болен..и сам се чудиш как се е случило така..лошото е че от това не може да се опазите ...единствения начин е отивате да живеете в гората сам..и най вероятно пак ще го хванеш...
  • 21 МАЛИЙЙЙ

    4 0 Отговор
    КАКВИ ЩУРОТИИ ГОВОРЯТ!!!! ВСЕ ЕДНО ВЕДНЪЖ БОЛЕДУВАЛ ЛИ СИ ОТ ГРИП - И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАШ, А САМО ТИ СЕ " ВЪЗПАЛЯВА" ПЪРВАТА ИНФЕКЦИЯ!!!!! МАЛИЙЙЙ...МАЛЕ!!!
  • 22 Не точно

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Коце":

    ВИРУСИТЕ СА НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ЖИВОТО И НЕЖИВОТО. ЩОМ МОЖЕ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ БЛАГОПРИЯТНИ ЗА НЕГО УСЛОВИЯ - ЗНАЧИ Е ЖИВО.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.