Last news in Fakti

1 Януари, 2021 17:39 21 555 21

Какво се случва, когато спрем да ядем хляб

  • хляб-
  • здраве-
  • глутен-
  • въглехидтари-
  • какво се случва

Когато намалите приема на въглехидрати губите бързо тегло, но и енергия

Какво се случва, когато спрем да ядем хляб - 1
Снимка: shutterstock

Манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите експериментират колко ниско може да стигне приемът на въглехидрати.

Но зърнените храни не са еднакви. Така че има значение дали ще изключите от храненето си бялото брашно, пълнозърнестото брашно или въхлехидратите като цяло – ефектите ще са различни, пише сайтът iwoman.bg.

Ето какво можете да очаквате, ако спрете да ядете хляб:

1. Губите тегло поради обезводняване

Когато намалите приема на въглехидрати, ще забележите колко бързо, направо чудодейно губите тегло. Но това не са мазнини, а вода. “Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, на всеки грам въглехидрат се пада 3-4 пъти повече вода," казва Мари Спано, диетолог и фитнес инструктор. Така че когато спрете въглехидратите и започнете да използвате запасите си от гликоген, губите и голямо количество вода.

2. Усещате се отпаднали

"Въглехидратите са гориво за мозъка," казва Спано. "Когато спрете приема на въглехидрати, мозъкът започва да се храни от остатъците, особено когато запасите от гликоген намалеят и се изчерпят." Когато целият гликоген е изчерпан, тялото започва да разрушава мазнините и да отделя въглеродни съединения, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, гадене, безсъние, замъглено съзнание. Чувствате се като болни от грип. В крайна сметка, тялото ви се адаптира към преработването на кетони и вече не се чувства толкова зле, но те все пак не са неговият предпочитан източник на енергия.

Какво се случва, когато спрем да ядем хляб
Снимка: shutterstock

3. Апетитът ви намалява

Рафинираните въглехидрати качват високо нивата на кръвната захар, но скоро след това те спадат рязко. Според скорошно изследване, публикувано в американско списание, тези промени в нивата на захарта активират в мозъка центъра, отговорен за пристрастяването и водят до пристъпи на вълчи глад. Преминаването на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, поддържа нивата на кръвна захар стабилни и по този начин намалява апетита, казва нутриционистът Алекс Касперо.

4. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет може да се повиши или да намалее

Има голямо значение от кой тип въглехидрати ще се откажете. Според изследване, публикуване през 2014 в PLOS ONE, рафинираните въглехидрати водят до покачване на нивата на мастни киселини и съответно повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. В същото време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания , пълнозърнестите храни могат да подобрят нивата на холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт , затлъстяване и диабет тип 2 . Изборът е ясен.

Какво се случва, когато спрем да ядем хляб
Снимка: shutterstock

5. Енергията ви намалява

Пълнозърнестите храни са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от групата В, които са от съществено значение за поддържане на енергията, казва Спано и допълва, че вече много хора страдат от дефицит на магнезий. Освен това, тъй като въглехидратите са предпочитаното гориво за тялото ви, без него клетките ви започват да функционират по-бавно.

6. Имате запек

Пълнозърнестите храни са основен доставчик на фибри. Според скорошно проучване, 92% от хората не приемат достатъчно фибри. Фибрите не само стабилизират нивата на кръвната захар, намаляват риска от затлъстяване и хронични заболявания, но и спомагат за редовно изхождане, казва Спано.

7. Изпадате в лошо настроение

И това не е, защото трябва да си правите сандвич от маруля. Въглехидратните храни – независимо дали рафинирани, или пълнозърнести – увеличават в мозъка нивата на невротрансмитера серотонин, отговорен за доброто настроение. Така че когато спрете да приемате здравословните пълнозърнести храни, психичното ви здраве страда.

8. Нямате енергия за спорт

"Въглехидратите са основен източник на енергия за упражненията, които правите, независимо дали са силови, или за издръжливост," казва Спано. "Когато спрете приема на въглехидрати, енергията ви ще намалее. С изчерпването на запасите в организма, ще се изчерпа и силата ви." Колкото по-слабо натоварващи са тренировките, толкова по-слаби ще са и резултатите от диетата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    98 3 Отговор
    Просто трябва само да намалим хляба, а не да го спираме на цяло
  • 2 Ръчно месен хляб

    7 20 Отговор
    От,, мръсни, ръце в никакъв случай, отивам на магазина и си купувам за, 2 лв, не за 15 ст..!
  • 3 Аз40

    19 0 Отговор
    Добра тема, но пак се цели в "стандарта". Изгледайте по-добре документалния филм Fat Fiction (2020) и ще ви се изясни много.
  • 4 Витамини В

    32 2 Отговор
    Без да чета– изпадате в авитаминоза В, което има пагубни последствия за централната и периферната нервна система.
  • 5 Behemoth

    54 5 Отговор
    Може да си имате ден за зареждане с въглехидрати .....друг е въпросът ,че тая работа с тоя фитнес отиде в светата на духовния хомосексуализъм......едно време имаше културизъм за мъже ...днес фитнес за обезкосмени инфантили на медикаменти....
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 4 Отговор
    Никой не е по голям от хляба
  • 7 нагръдник

    27 8 Отговор
    Вземете пример от Бойко , като видите туловището му !
  • 8 Ха ха

    11 2 Отговор
    Глупости на търкалета , затова ли има толкова доволни хора хранещи се спазвайки режима на А Узунов.
    А и друго след 30 години американците отчетоха вредата от зърнената диета.
  • 9 От личен опит

    30 2 Отговор
    Две години съм на хранене с минимум въгрехидрати, но теглото спадна, енергията се повиши, както и издръжливостта. Аз съм много доволен, но при всеки има специфика. Открийте своята и всичко ще е ОК
  • 10 no name no face no number

    23 3 Отговор
    Вижте сега този хлаб ако беше като онзи цема нямаше да има, но новият хляб за нищо не става, ажте ориз бъдете здрави
  • 11 Не се изпада, в ненормално състояние

    2 4 Отговор
    Вече, съсететке от липсата на леп, а от липсата на, младите съседи, ако излетят преди тебе на Марс, ше си оскубеш перуката, ти го знаеш де, само това...!
  • 12 Бай Иван

    27 1 Отговор
    "Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет може да се повиши или да намалее'' !!!!!! Ще се повиши, или ще намалее???????
  • 13 Японеца

    12 4 Отговор
    Всичко е в баланса!
  • 14 Тираджия

    6 30 Отговор
    Знаем, знаем изпитали сме го при комунягите! Знаем, че те се грижат да изглеждам добре, ама аз пък искам да си хапвам хлебец с пържолка и биричка да не ми присяда ! Затова си оставам с ГЕРБ!!!
  • 15 Перничанка

    3 3 Отговор
    Дрън дрън
  • 16 Дрънчите празни тенжери

    1 0 Отговор
    На кухо....вече ако нямам тестотестимесачка, не мога ръчно да меся..!
  • 17 Зайо

    5 5 Отговор
    Много полезна статия , абсолютно вярно е всичко написано в нея . Аз бях пробвал да спра хляба , около месец не ядох хляб свалих около 5 кг. въпреки , че нямах нужда . Дори исках да покача малко мускулна маса ., но като спрях хляба и свалих между 4 и 6 кг. за отрицателно време . Освен това нямах достатъчно енергия и постоянно бях в лошо настроение . Сега от както ям хляб се чувствам значително по-добре .
  • 18 диетолог

    3 2 Отговор
    Просто спрете белия хляб! Дори не разбирам как някой може да харесва бял хляб! От години ям само пълнозърнест и вече белият ми е направо безвкусен - като дъвка. Навремето са отделяли полезните трици, за да хранят с тях животните, а за хората са оставяли пресятото бяло брашно внушавайки им, че е по-хубаво - хлябът "бухва" повече. Но в белият хляб има само въглехидрати, всички полезни микроелементи са в триците. Затова е най-добре пълнозърнест хляб - от цялото зърно, така както го е направила природата.
    Междудругото - същото е и със соковете: никакъв смисъл да се пият плодови/изцедени сокове. Природата си знае работата и щом в ябълката има пулпа, освен сок - то значи трябва да се консумира цялата ябълка, вкл. с кората (друг е въпросът откъде си ги купувате и с какво са пръскани/мазани).
  • 19 Именно

    2 0 Отговор
    Много тъпа статия! И много подвеждаща!
    Описаните симптоми са верни, възможни примерно в началната фаза на кето диета (което изключва доста повече неща от хляба), но това е само докато тялото превключи на кетоза.
    Тогава тия симптоми изчезват и макар за някои дейности мазнините да отнемат по-дълго време за да дадат енергия, конкретно мозъкът предпочита кетоните. Някои хора карат постоянно на кето, не заради отслабването, а защото се чувстват по-будни и по-умни
  • 20 Те тва стаа

    3 0 Отговор
    Като спрете хляба и карате само на пържоли и съджуци, ставате като Тулупа и идва Мата Хари да ви снима голи :-)
  • 21 Конник

    2 0 Отговор
    Пълна лъжа! От пет години не ям хляб и не приемам краве мляко- продукти поради чувствителност към тях. Нямам нито един от описаните симптоми. Искат да ядем фалшив хляб от магазините. Ха ха ха.