Така важният за здравето ни витамин D е в основата на нашето благосъстояние. Липсата му ни се отразява негативно, кара ни да се чувстване апатични, нервни и агресивни, а също така ни прави и по-податливи на вируси.
Всички знаем, че най-добрият източник на витамин D е слънцето. През зимните месеци обаче, то е кът и поради тази причина е необходимо да си набавяме слънчевия витамин от други източници. Храната е отлично решение на проблема с липсата на слънчеви лъчи.
Вижте няколко храни, които съдържат достатъчно количество витамин D и могат да бъдат достоен заместник на слънчевата светлина:
Рибено масло
В случай, че не обичате риба, това е лесен начин да си набавите необходимите хранителни вещества. Тази хранителна добавка е отличен източник на витамин Д. Рибеното масло е много богато на витамин А и омега-3. Въпреки, безспорните си полезни качества, внимавайте с приема му и не надвишавайте препоръчителната дозировка.
Сьомга
Тази риба набираща все повече популярност и в нашите географски ширини е един прекрасен източник на витамин Д. 100 грама сьомга съдържа между 361 и 685 IU витамин Д.
Снимка: shutterstock

Консервирана риба тон
Тя е евтин и достъпен вариант да си набивите витамин Д. Тази риба е вкусна и върви с най-различни ястия. Въпреки това трябва да се внимава с нея поради високото съдържание на живак.
Снимка: shutterstock

Херинга и сардини
Тези риби също са добър начин, да си набавите необходимите количества от слънчевия витамин. 100 грама прясна херинга съдържат 1628 IU витамин Д. Скумрията също е добра алтернатива.
Снимка: shutterstock

Скариди
За разлика от повечето морски дарове, тези ракообразни са богати на витамин Д и едновременно с това са с много ниско съдържание на мазнини.
Снимка: shutterstock

-9 +17
-4 +3
Аз му вярвам и го правя !
Коментиран от #8, #9, #11
-1 +35
-0 +8
Коментиран от #10
-3 +11
До коментар #3 от "гост":
Допуска ли се домашна ракия доправена по специална технология от френското градче Коняк на около вместо водката в рецептата!
За любопитните : коняк е гроздова ракия двойна преварка като при преварката се махат първите 1-2 литра и последното като "заблажи" или падне под 36-7% по някакъв читав спиртомер! Добрия дестилат смесен у дома става около 60-65%. Отлежава в дъбово буре за няколко месеца/сменя цвят и вкус/! Разреждай с нискоминерализирана вода/Девин, Горна баня/ до 45% и пий с мярка и приятели!
-3 +9
До коментар #3 от "гост":
Под звуците на Малоума, влиза ли това в числото...!?
-1 +8
До коментар #7 от "Перо":
Руски дестилатор когато вънка е студ и като имаш матрял, а пукница не! На кацата, бидоня с матряла отгоре найлон, тежест - малка на найлона в средата, под тежеста - чаша, каничка...! Спирта като най-лек се изпарява от матряла, кондензира по найлона и капе в чашата, каничката..все тая съдинка да има! като ти байгъняса от КОВИД-а и всичко вадиш чашчето и цукаш!
-1 +8
До коментар #3 от "гост":
не обичам риба и не ям яж ти колкото искаш
-7 +0
-0 +2
-0 +2