Last news in Fakti

2 Януари, 2021 20:28 15 762 13

Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни

  • витамин д-
  • витамин d-
  • риба-
  • храни-
  • богати на витамин d-
  • рибено масло-
  • сьомга-
  • скариди-
  • риба тон

Те са достоен заместител на слънчевата светлина

Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни - 1
Снимка: shutterstock

Така важният за здравето ни витамин D е в основата на нашето благосъстояние. Липсата му ни се отразява негативно, кара ни да се чувстване апатични, нервни и агресивни, а също така ни прави и по-податливи на вируси.
Всички знаем, че най-добрият източник на витамин D е слънцето. През зимните месеци обаче, то е кът и поради тази причина е необходимо да си набавяме слънчевия витамин от други източници. Храната е отлично решение на проблема с липсата на слънчеви лъчи.

Вижте няколко храни, които съдържат достатъчно количество витамин D и могат да бъдат достоен заместник на слънчевата светлина:

Рибено масло

В случай, че не обичате риба, това е лесен начин да си набавите необходимите хранителни вещества. Тази хранителна добавка е отличен източник на витамин Д. Рибеното масло е много богато на витамин А и омега-3. Въпреки, безспорните си полезни качества, внимавайте с приема му и не надвишавайте препоръчителната дозировка.

Сьомга

Тази риба набираща все повече популярност и в нашите географски ширини е един прекрасен източник на витамин Д. 100 грама сьомга съдържа между 361 и 685 IU витамин Д.

Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни
Снимка: shutterstock

Консервирана риба тон

Тя е евтин и достъпен вариант да си набивите витамин Д. Тази риба е вкусна и върви с най-различни ястия. Въпреки това трябва да се внимава с нея поради високото съдържание на живак.

Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни
Снимка: shutterstock

Херинга и сардини

Тези риби също са добър начин, да си набавите необходимите количества от слънчевия витамин. 100 грама прясна херинга съдържат 1628 IU витамин Д. Скумрията също е добра алтернатива.

Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни
Снимка: shutterstock

Скариди

За разлика от повечето морски дарове, тези ракообразни са богати на витамин Д и едновременно с това са с много ниско съдържание на мазнини.

Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    17 10 Отговор
    здрав секс замества всички витамини....
  • 2 Тези хапченца

    3 4 Отговор
    Ме надуха....!
  • 3 гост

    36 1 Отговор
    В тубата има интервю с най-големия вирусолог на Русия , и той казва следното : Проветрявайте си домовете редовно , спортувайте редовно , хранете де здравословно / риба , кисели краставички, сланина ,чесън .. / и пийте водка , в умерени количества. И ще забравите за всякакъв вирус !
    Аз му вярвам и го правя !

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 4 моряка

    9 0 Отговор
    Добри са храните , само където под надписа за херинга и сардина има в съдинката далчета хайвер. В Океански риболов като хващахме Макрурус край Фолклендските острови под Бадер машините , (машина която обезглавява рибите и им чисти вътрешностите) имаше по един човек да събира хайвер и го замразявахме.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Перо

    11 3 Отговор
    Прав е вирусолога,но само 70% спирт убива вируса,а това и руснаците не могат да го пият за вътрешна дезинфекция.

    Коментиран от #10

  • 8 Чичо Тончо

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Допуска ли се домашна ракия доправена по специална технология от френското градче Коняк на около вместо водката в рецептата!
    За любопитните : коняк е гроздова ракия двойна преварка като при преварката се махат първите 1-2 литра и последното като "заблажи" или падне под 36-7% по някакъв читав спиртомер! Добрия дестилат смесен у дома става около 60-65%. Отлежава в дъбово буре за няколко месеца/сменя цвят и вкус/! Разреждай с нискоминерализирана вода/Девин, Горна баня/ до 45% и пий с мярка и приятели!
  • 9 А голи да се разхождаме

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Под звуците на Малоума, влиза ли това в числото...!?
  • 10 Чичо Тончо

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Руски дестилатор когато вънка е студ и като имаш матрял, а пукница не! На кацата, бидоня с матряла отгоре найлон, тежест - малка на найлона в средата, под тежеста - чаша, каничка...! Спирта като най-лек се изпарява от матряла, кондензира по найлона и капе в чашата, каничката..все тая съдинка да има! като ти байгъняса от КОВИД-а и всичко вадиш чашчето и цукаш!
  • 11 jdjd

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    не обичам риба и не ям яж ти колкото искаш
  • 12 Малката русалка

    2 0 Отговор
    Чудесна статия, която ясно показва къде зимуват раците и от къде да се снабдим със зелен хайвер.
  • 13 цербер

    2 0 Отговор
    Тя е евтин и достъпен вариант да си набивите витамин Д. НАБАВЯЙТЕ СИ,А НЕ СИ НАБИВАЙТЕ ВИТАМИН "Д"!