Last news in Fakti

4 Януари, 2021 16:36 9 623 26

Защо не бива да използваме алуминиево фолио при готвене?

  • фолио-
  • готвене-
  • кулинар-
  • кулинария-
  • здраве-
  • полезно

Макар да се използва широко в кулинарията, алуминиевото фолио крие опасности

Защо не бива да използваме алуминиево фолио при готвене? - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина кулинари и домакини използват фолио за приготвянето на безброй печени ястия. Те вярват, че приготвената по този начин храна е по-здравословна, а и ястията се готвят понякога по-бързо така. Но дали алуминиевото фолио е безвредно? Факт е, че то е изключително практично. Ястията, изпечени във фурна, съдържат по-малко мазнини и канцерогени, отколкото тези, които са пържени в тиган. Но използването на фолио може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Колко опасно е фолиото?

В процес на нагряване от него се отделят малки количества алуминий, които проникват в храната. Разбира се, алуминият не е толкова опасен при поглъщане, колкото оловото. Но макар и приет в малки дози, той оставя следа в човешкото тяло. Алуминият се използва и в медицината, например за лечение на гастрит. Не са регистрирани масови случаи на отравяне.

Следователно използването на фолио по време на готвене не трябва да предизвиква страх. Алуминият навлиза в тялото ни дори чрез подправките и царевицата, която консумираме.

Ефекти на фолиото върху мозъка

Д-р Георгий Дубцов - доктор на техническите науки, смята, че алуминият, натрупващ се в човешкото тяло в продължение на десетилетия, се отлага в мозъка. Това може да доведе до намаляване на умствените способности в напреднала възраст. Експертите смятат, че използването на фолио по време на готвене е нежелателно и трябва да се избягва дори при ниска температура, особено когато се използват подправки и лимонена киселина. Но фолиото все още се счита за безопасно за съхранение на храна в хладилника, както и за нейното транспортиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    38 6 Отговор
    Важното е във ваксините да го има Алуминия.
  • 2 Хермес парашков

    25 0 Отговор
    Не ползвам и пак ми се изпарил мозъка, дето го нямам...!
  • 3 Години

    27 3 Отговор
    наред биваше , сега не бива !
  • 4 Приказки под шипковия храст

    28 4 Отговор
    За кой ли път отново глупости на търкалета! Щом е толкова опасен защо не забранят алуминиевите тави и тенджери? Когато нашите баби са приготвяли храната в медни калайдисани съдове изтровиха ли се? Кой пък е този редактор, правещ реклама на китайското фолио? Ууужас.

    Коментиран от #22, #25

  • 5 В е л и к и я

    8 7 Отговор
    Който използва фолио няма нужда да се страхува от намаляване на умствените му способноси защото той просто няма такива ... !
  • 6 Така е

    7 5 Отговор
    Вярно е това за алуминия, уврежда мозъка и дори го наричат металът на глупостта. Интересувал съм се преди известно време, когато работех в завод за екструзия на алуминиеви профили. 5 години работих там и бегах, щото видех на дългогодишните работници как им се е отразил алуминия 😀

    Коментиран от #7

  • 7 Не позна

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Така е":

    Едно е да работиш в това производство и съвсем друго да имаш тенджера и тава в къщи. По тази логика никой не трябва да работи в АЕЦ например.

    Коментиран от #9

  • 8 Румен

    26 1 Отговор
    Напреднала възраст няма, а баба все готвеще в алуминиви тави. Баници, тиквеници, кадаиф и манжи. Явно всичко е добро, но учените станаха много и няма къде да се реализират. Та затова пишат кат луди за това и онова. Най вредни за обикновения човек са политиците
  • 9 Така е

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Не позна":

    Обаче в цеховете, дето се обработва алуминия, виждах какво дишам - алуминиев прах от рязането на алуминия, изпарения от пещите, в които се загрява. Имам колеги, които работят в подобен завод, но за обработка на мед(метал,бакър) и те казват, че усещат да им сладни в гърлото, когато пушат цигари. Това сладнене съм го усещал, когато горехме стари кабели за мед(бакър). А па у аеца оставаше да има радиация в помещенията, където работят хората. Когато влизат в радиоактивни зони, са екипирани като космонавти. Като печеш с фолио, ядеш алуминий, ясно, но когато го дишаш, не е по-полезен, вервай ми.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Нещата са по-сериозни

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Защото стигаме до охр на труда и зщитното облекло, което е елемент от охраната. По същия начин стои проблема и в КЦМ Пловдив - оловното п-во не е по-малко отровно. Но въпроса тук е за 1 тава, една тенджера и китайското алум фолио. Та едното и другото са несъпоставими.
  • 11 плевен

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Така е, но не се опитвай да светваш лампата на всеки. В Плевен също имаме такова предприятие, и ефекта е същият. Там леят алуминий и го обработват в механичен цех. Ефекта на деградация върху старите работници е очевиден, но хората няма къде да отидат.
  • 12 йокин

    2 1 Отговор
    Събинче,чедо,не ни плаши,нас третата възраст,с фолио,щото пише,че алумина влиза,с царевицата,в кратуните ни.Знаеш,че сме изтърпели,много робства от681г,та до сега.Нищо ни нема,чоджум.Варди се ти,че си млада.
  • 13 Така е

    3 1 Отговор
    Аз само споделих какво знам за въздействието на тоз метал върху организма. Както и да го приемаме, все си е вреден. Сега годината, от скоро, е вече 2021! Има информация, който се интересува, ще прочете. А това, че индустрията печели, като използва алуминий в опаковки и съдове за храна, си е баш най-важното в целото уравнение. Едно време пломбите на зъбите ни ги правеха от живачна амалгама, нали така?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Живачна амалгама???

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    Амалгамата беше сребърно-калаена. Амалгама се нарича сплав, получена при смесване на живак и друг метал. Как се меси живак с живак, за да е амалгамата ”живачна”?
  • 15 Така е

    0 0 Отговор
    Айде и теб да те посъветвам да направиш справка. Имаше живак в това металното нещо, дето пълнеха с него дупки в зъбите на хората, а живакът не е полезен, това ми беше мисълта.
  • 16 Да......

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    Но никой не е умрял от амалгамата, съдържаща живак. Ако алуминия е наистина вреден в домакинството, то защо никой в света не е забранил употребата му в бита? Че вредностите в производството му съществуват, то в бита никой не го топи или обработва на мет. машини. Нещата са несъпоставими.
  • 17 Когато

    1 1 Отговор
    Се вари манджата със солчица ( натриев хлорид) в алуминиева тенджера, се получава некаква реакция между алуминий, вода(Н2О) и натриев хлорид. От дете знам, че алуминиевите съдове са вредни, ма може и да съм в заблуда. Айде лека!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Алхимик

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Когато":

    Каква реакция може да има между алуминий и вода пък била тя и солена? Шо
  • 19 винкел

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Когато":

    В казармата всички съдове бяха алуминиеви.Чак сега разбрах защо фатмаците са толкова тъпи!
  • 20 цербер

    0 0 Отговор
    Що алуминий сме погълнали...Мааалеейи! А се чудим защо сме станали по-гъвкави,като ходим. Огъват ми се коленете,като съм с бастуна. Приятел имам ,такъв бастун е,че краката ми се огъват от смях!
  • 21 глупости

    2 0 Отговор
    Има тенджери под налягане от алуминий руски, алуминиеви тави, алум. млековарки и т.н широко използвани в миналото и въпреки това хората са живяли до дълбока старост.
  • 22 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Приказки под шипковия храст":

    Фолио се произвежда в БЪЛГАРИЯ ако не знаете. Прави се в шуменския алуминиев завод, който навремето беше единствен на БАЛКАНИТЕ !!!
  • 23 ИВАН

    0 0 Отговор
    Има метали, които в малки количества са полезни, има и метали, които и в малки количества са вредни ... и никой не казва, че ще умреш веднага от тях, но все на нещо вредят, а това, че индустрията ги произвежда също не е довод - замислил се производителя какво ти предлага и как ще ти вреди
  • 24 А бе

    1 0 Отговор
    онази от Болярово /или Елхово - все тая.../, дето дойде в София от Кърджали по герберска линия нали беше по поцинкованите кофи, а сякаш тонове алуминий е изконсумирала? Значи и цинкът има същия ефект - или са слагали алуминий за по-евтино?
  • 25 ПАТИЛАН

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Приказки под шипковия храст":

    Да ти кажа . вредно е било -дядо почина на 87г. а баба на 92г.та те така .млади си отидоха

    Коментиран от #26

  • 26 ПАТИЛАН

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПАТИЛАН":

    ААА и да ти кажа .на жената баба и е на 98 г .Всяка сутрин тропа с бастуна да и направи кафе в алуминиевата кафеварка -много вреден навик .Като я гледам .нема да я бъде бабата -я изкарала още 10-15 години най много.