6 Януари, 2021 16:41 4 097 7

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 3 фурми на ден

  • фурми-
  • здраве-
  • тяло-
  • какво се случва-
  • съвети-
  • здтавословно-
  • плодове-
  • полезно

Фурмите са един от най-древните плодове, познати на човека

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 3 фурми на ден - 1
Снимка: shutterstock

Въпреки че фурмите не се считат за „супер храна”, те са много близки по състав до нея. Всъщност, предлагат наистина много ползи за здравето, така че е почти необходимо да ги вкараме в ежедневното си меню. А фактът, че са сладки и вкусни, ги прави още по-примамливи.

Ето какво ще се случи с тялото ви в рамките само на седмица, ако консумирате по 3 фурми дневно.

1. Здравето на костите ви ще се подобри

Според Джули Гардън-Робинсън, доктор по физика и професор в държавния университет в Северна Дакота, фурмите съдържат химичния елемент бор, който поддържа костите здрави. Друго проучване пък доказва, че минерали като фосфор, калий, калций и магнезий, които се намират в сушените плодове, се борят успешно с болести като остеопороза.

2. Храносмилането също се подобрява

Фурмите се радват и на високо съдържание на фибри, което е първият признак за изрядна храносмилателна система.

3. Помагат ви да се борите със стреса и депресията

Малките вкусни плодчета съдържат витамин В6, който доказано помага на тялото да произведе серотонин и норепинефрин, отговорни за здравето на мозъка. Серотонинът регулира настроението ви, докато норепинефринът се бори със стреса. Ясно е, че колкото повече витамин В6 приемаме, толкова по-добре ще се чувстваме не само физически, но и психически.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 3 фурми на ден
Снимка: shutterstock

4. Зареждат ви с енергия

Фурмите са богати на фибри, калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, което ги прави перфектни за междинни хранения, вместо да прибягвате до не толкова здравословни „залъгалки”. Те осигуряват траен енергиен прилив, благодарение на фруктозата.

5. Могат да предотвратят сърдечни заболявания

Според мащабно проучване фурмите намаляват нивата на триглицеридите, а оттам и оксидативния стрес, който е рисков фактор за сърдечни заболявания и атерогенеза. Високото съдържание на калий пък понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт.

6. Облекчават симптомите на сезонни алергии

Сезонният алергичен ринит засяга над 30 милиона души само в Съединените щати, но за щастие фурмите имат положителен ефект и върху него. Като цяло, се оказва, че финиковата палма е ефективна при намаляване на няколко маркера на възпаление при пациенти с подобни алергии.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Venturа

    4 6 Отговор
    И няма да Ви хване Ковидчо! Това някаква реклама, да се изкупят фурмите на Тиквунций лие?
  • 3 БГ МАФИЯ В МС

    5 1 Отговор
    да това е реклама на Разбойко и скоро ще пуснат от лековитите далавераджииски фурми на Геп.
  • 4 Лора

    1 0 Отговор
    Лесна и приятна проба....!
  • 5 Аз40

    7 1 Отговор
    Това май е реклама за фурмите, онези от арабите, където ги закупиха пак с лъжи и измами гербавите. Кой знае за какво? Нещо връзка с Божков ли, кво?
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Това ... Вероятно е самолета с Фурмите от Емиратствата....И фурмите са приятни,но и Тиквата пълнена с ядки,стафиди,изпечена и подсладена с медец при сервиране е също добро начало!
  • 7 Гастроентеролог

    3 2 Отговор
    Ако ядете по три фурми на ден, на сутринта излизат по три костилки от другия край.