Ферментиралите храни помагат срещу сърдечно-съдово заболявания и удължават живота. Това показват редица изследвания, пише Daily Express.
Оказва се, че една туршия идеално се вписва в това твърдение.
Кимчи - кисело зеле в люти подправки - което е сред най-важните ястия от далекоизточната кухня, е описано като "чудодейна храна" от южнокорейците. Кимчи съдържа витамини, целулоза, минерали и антиоксиданти, които са много забележителни.
Кимчи, за която, освен зелето, се използват ряпа, чесън, зелен лук, люти чушки, джинджифил, червен пипер и др. подправки, „може да се похвали с многостранни ползи за здравето и може да бъде особено ефективно за понижаване на холестерола и намаляване на инсулиновата резистентност, ключов фактор за диабета", се казва в статията.
В един експеримент повече от 20 пациенти в преддиабетно състояние хапвали прясно или ферментирало кимчи всеки ден в продължение на осем седмици. Тези, които са яли ферментиралата закуска, са се радвали на намаляване на инсулиновата резистентност, на кръвното налягане и на телесното тегло.
"Корейските жени са благодарни за своята красота и здраве именно на кимчи. Въпреки че съм на 80 години, нямам бръчки по лицето си. Нямам здравословни проблеми. Чесънът, киселото зеле и ряпата се комбинират, за да създадат чудодеен подмладяващ еликсир за тяло. Препоръчвам на всички да вкусят тази чудотворна храна", споделя преди време един от най-известните южнокорейски готвачи Шим Йънг Соун.
Това незаменимо ястие от корейската кухня се сервира като гарнитура. Съветите за приготвяне на вкусно кимчи в Южна Корея се пренасят от майка на дъщеря от поколения.
ЮНЕСКО също признава качествата на тази традиционна южнокорейска туршия и включва чудодейната храна в списъка си с абстрактно културно наследство през 2013 г. Кимчи, която корейците наричат „света туршия“, дори бе добавена към списъка с храни, които корейските астронавти взеха със себе си в открития Космос през 2008 г.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 сила
12:31 07.01.2021
2 Хаджи Папурко
12:33 07.01.2021
3 Пущиняк
12:35 07.01.2021
4 Красиви били корейките
12:41 07.01.2021
5 Въпрос
Коментиран от #6, #7
12:47 07.01.2021
6 Съдържа
До коментар #5 от "Въпрос":
китайско зеле , ряпа , пресен лук , чесън , джинджифил , лют червен пипер , рибен сос , сол и захар......... Не знам кое му е здравословното изобщо , след като на една китайска зелка (400 - 500 грама) се слага една лъжица счукан лют червен пипер !13:07 07.01.2021
7 Дълбоко виждащ
До коментар #5 от "Въпрос":
Перфектен пробиотик и антиоксидант е киселото зеле,описано от вас!!в къщи го правим точно така!всеки ден по чашка зелев сок,божествена радост за червата!китайско зеле е това..някакво.за синапа,според мен отначало сложен забавя ферментацията ,трябва малко по късно,така смятам от опит.13:11 07.01.2021
8 моряка
13:16 07.01.2021
9 Гошо
14:27 07.01.2021