Last news in Fakti

7 Януари, 2021 12:29 7 620 9

Тази туршия удължава живота

  • кимчи-
  • трушия-
  • южна корея-
  • младост-
  • здравословно-
  • полезно-
  • традиционна кухня-
  • подмладява-
  • удължава живота

Сваля кръвното и килограмите

Тази туршия удължава живота - 1
Снимка: shutterstock

Ферментиралите храни помагат срещу сърдечно-съдово заболявания и удължават живота. Това показват редица изследвания, пише Daily Express.

Оказва се, че една туршия идеално се вписва в това твърдение.

Кимчи - кисело зеле в люти подправки - което е сред най-важните ястия от далекоизточната кухня, е описано като "чудодейна храна" от южнокорейците. Кимчи съдържа витамини, целулоза, минерали и антиоксиданти, които са много забележителни.

Кимчи, за която, освен зелето, се използват ряпа, чесън, зелен лук, люти чушки, джинджифил, червен пипер и др. подправки, „може да се похвали с многостранни ползи за здравето и може да бъде особено ефективно за понижаване на холестерола и намаляване на инсулиновата резистентност, ключов фактор за диабета", се казва в статията.

Тази туршия удължава живота
Снимка: shutterstock

В един експеримент повече от 20 пациенти в преддиабетно състояние хапвали прясно или ферментирало кимчи всеки ден в продължение на осем седмици. Тези, които са яли ферментиралата закуска, са се радвали на намаляване на инсулиновата резистентност, на кръвното налягане и на телесното тегло.

"Корейските жени са благодарни за своята красота и здраве именно на кимчи. Въпреки че съм на 80 години, нямам бръчки по лицето си. Нямам здравословни проблеми. Чесънът, киселото зеле и ряпата се комбинират, за да създадат чудодеен подмладяващ еликсир за тяло. Препоръчвам на всички да вкусят тази чудотворна храна", споделя преди време един от най-известните южнокорейски готвачи Шим Йънг Соун.

Това незаменимо ястие от корейската кухня се сервира като гарнитура. Съветите за приготвяне на вкусно кимчи в Южна Корея се пренасят от майка на дъщеря от поколения.

ЮНЕСКО също признава качествата на тази традиционна южнокорейска туршия и включва чудодейната храна в списъка си с абстрактно културно наследство през 2013 г. Кимчи, която корейците наричат ​​„света туршия“, дори бе добавена към списъка с храни, които корейските астронавти взеха със себе си в открития Космос през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    17 2 Отговор
    А СЪЩО И ВОДКА И РАКИЯ...в комбинация с туршията
  • 2 Хаджи Папурко

    20 2 Отговор
    Само, че туршия без ракийка е като сватба без тъпан. Там е удължаването на живота.
  • 3 Пущиняк

    8 3 Отговор
    Без ракия-туршията си губи силата....Я си хапвайте всеки ден зелена или царска туршия с 300-500 гр ракийка-и си свиркайте......
  • 4 Красиви били корейките

    1 2 Отговор
    Но, не искам да бъда, като тях, кимчи съм чувала, ще го направя, щом е толкова, резистентно...!
  • 5 Въпрос

    8 1 Отговор
    Някой да ми каже точно какво съдържа това кимчи? Щото кисело зеле с черв. цвекло, хрян, синап, царевица, дюла и хубава ракийка - мммм!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Съдържа

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    китайско зеле , ряпа , пресен лук , чесън , джинджифил , лют червен пипер , рибен сос , сол и захар......... Не знам кое му е здравословното изобщо , след като на една китайска зелка (400 - 500 грама) се слага една лъжица счукан лют червен пипер !
  • 7 Дълбоко виждащ

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    Перфектен пробиотик и антиоксидант е киселото зеле,описано от вас!!в къщи го правим точно така!всеки ден по чашка зелев сок,божествена радост за червата!китайско зеле е това..някакво.за синапа,според мен отначало сложен забавя ферментацията ,трябва малко по късно,така смятам от опит.
  • 8 моряка

    6 0 Отговор
    Има сума ти видове кимчита , в някои слагат и кръв от риба и други корейски дивотии. Мирише та се не трае , може да ти окапе носа. Бил съм на кораб с Корейци , винаги гледах да хапна преди тях , или много след тях. За Корееца е нещо нормално хранейки се да се повдигне лекичко и така да се изреже , че ти залютява на очите и ти се отщява яденето. Има и доста свястно кимчи , но което харесваме ние , не е любимото на Корейчетата и , обратно!
  • 9 Гошо

    2 0 Отговор
    Не туршията бе а рикията!