Last news in Fakti

17 Януари, 2021 07:49 4 476 15

Антоновден е!

  • антоновден

Празник имат и всички ковачи и железари

Антоновден е! - 1
Снимкa: Shutterstock

На 17 януари православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм.

Животът му минава в пост и молитва. В 20-годишното му усамотение в пустинята при него идвали страдащи и болни хора, с които светецът беседвал с часове. Днес мощите му се намират във Виена.

Според народните вярвания празнуването на Антоновден е задължително, за да се предпазим от болести.

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.

Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден - празникът е свързан с предпазване от болести и най-вече "лелята" - чумата. Често наричат светците "бащи на чумата", тъй като се смята, че тя се е родила на техния празник. В тази връзка има редица забрани за жените: не се докосва вълна - защото се смята, че във вълната спи чумата; не се вари боб, леща, царевица, варива - да не се разболяват децата; не се плете и шие.

По традиция на този ден жените изпичат содени питки, те се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка, мажат се с петмез или мед и ги раздават на близки и на съседи за здраве, а една оставят на тавана за "лелята".

На места Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.

Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Zrock

    20 18 Отговор
    Честито на празнуващи те!
  • 3 Дълбоко виждащ

    22 0 Отговор
    Да са живи и здрави,и да носят с достоинство името си!!
  • 4 Сатъра на Хана

    11 19 Отговор
    Чета за Светците които са били скромни като Учителя Исус ,
    и сравнявам със сегашните Рапони и Рептили не само в България
    ......
    Може би ключа към бъдещето на тоя наистина изчукан свят е да се научим да бъдем скромни и да не се подаваме на суетата . С други думи да се завърнем към оригинала на Христовото учение - Свобода , Равенство , Братство , Справедливост и Да не се страхуваме да умрем в тяхна защита
    .....
    Но това едва ли ще стане със сегашните "духовни даскали" - будистки монаси които одобряват кастовото общество и имат хотели , ходжи които искат кръв да се лее и гледат кротко наркотици , попове които са надпреварват кой ще си купи нещо от най-скъпите бутици във Франция и Италия . Ей тая суета провали и социализма и България - Партийните секретари и Съвременните политици след 1989 гледат само да крадат вместо да строят.
    .....
    Както са казали Маркс и Ленин , трябва и малко бой за да се върнем към корените на Християнствот0 - в учебниците му викаха "класова борба" -

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 5 Камен

    27 0 Отговор
    Честит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    И нека всички вземем пример от Св.Антоний Велики - един от първите и най-достойни и благодатни подвижници и монаси, може да кажем и основоположник на монашеството, и нека винаги смело да изповядваме, пазим, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!


    п.с. до авторката на статията - почти нищo сте написали за Св.Антоний Велики. А oтнoвo cтe ce oтнecли дa oпиcвaтe рaзни нaрoдни вярвaния и cуeвeрия!

    Както вече много пъти ви писахме:
    Доброто и правилното е да пишeтe caмo зa кoнкрeтния прaвocлaвeн Cвeтeц и тo пoдрoбнo, зaщoтo тoвa щe бъде за пример на всеки православен християнин!

    И тук нямат място никакви народни вярвания, обреди и обичаи, защото това са суеверия, които нямат нищо общо с Православието!


    Аз ще нашиша тогава малко за него:

    Господ прославил Св.Антоний Велики по всички страни. И не с изкусно съставени съчинения, не със светска мъдрост, не със знатен род, не с огромни богатства се прославил той, а - с благочестив живот. На него се изпълнили думите на Спасителя: “Аз ще прославя ония, които Мене прославят”.

    Той не живял на някое знаменито място, което всички знаели; напротив - отдалечил се почти на края на света в непроходимата пустиня. Обаче и оттам станал известен и в Испания, и в Африка, и в Италия, и в Илирия, и дори в самия древен Рим.
  • 6 Камен

    27 0 Отговор
    Преподобният желаел да се скрие от всички в планината, не искал и не търсил тая слава. Но Господ Сам открил и показал на всички този светилник на вярата и благочестието, та гледайки от него, да се учат на добродетели и като се удивляват на благочестивия живот на преподобния, да прославят Небесния Отец, на Когото, с Единородния Негов Син и Светия Дух да бъде чест и слава, благодарение и поклонение във вечни векове. Амин.

    Тропар:

    Подражаващ в нрава на ревнителя Илия и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние, си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви. Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души.

    Кондак:

    Отхвърлил житейската мълва, си преминал безмълвно житие и по всякакъв начин си подражавал на Кръстителя, преподобни: с него те почитаме, началниче на отците Антоние.


    Ето и неговите последни думи:

    - Чеда мои! Както е написано, “аз заминавам по пътя на целия свят”, Господ ме вика при Себе Си и аз се надявам да вкуся небесните блага. Но вас, мои възлюбени деца, умолявам - пазете се да не изгубите плодовете на своето многогодишно въздържание, но ревностно и с успех продължавайте започнатите от вас подвизи.
  • 7 Камен

    26 0 Отговор
    Известно ви е колко различни препятствия ни поставят бесовете, но не се бойте от нищожната им сила. Надявайте се на Иисуса Христа, твърдо вярвайте в Него от цялото си сърце и от вас ще бягат всички демони. Помнете всичко, на което съм ви учил, старайте се да водите благочестив живот - и несъмнено ще получите награда на небето.

    Избягвайте всяко общение с разколниците, еретиците и арианите; известно ви е, че аз нито веднъж не съм беседвал дружески с тях, по причина на техните лоши замисли и христоборна ерес. Най-вече се старайте да изпълнявате заповедите Господни, за да ви приемат, след смъртта във вечните обители като сродници и приятели.

    Помнете, размишлявайте и винаги разсъждавайте за това. И ако вие действително се грижите за мен, обичате ме като баща и сте готови да изпълните волята ми, не позволявайте на никого да отнесе в Египет тленните ми останки, за да не предадат там тялото ми на пищно погребение, понеже главно по тази причина се усамотих на тая планина.

    Вие сами, деца мои, ме погребете в земята и изпълнете следната заповед на своя старец: нека никой, освен вас, не знае гроба, където ще бъде погребано тялото ми, което, по моята вяра в Господа, ще се вдигне нетленно при общото възкресение на мъртвите.

    Разделете одеждите ми тъй: милота и овехтялата долна дреха, на която лежа, дайте на епископ Атанасий, другия милот дайте на епископ Серапион, власеницата вземете за себе си. Прощавайте, деца мои! Антоний си отива и няма да е повече с в
  • 8 Камен

    26 0 Отговор
    Антоний си отива и няма да е повече с вас в тоя живот.

    След тези думи учениците се простили с него, целунали го и свети Антоний с радостно лице, гледайки дошлите за душата му ангели като свои приятели, умрял и се присъединил към светите отци. Учениците на светията, съгласно неговото завещание, облекли тялото му, предали го на земята и никой освен тях до днес не знае мястото на погребението на свети Антоний.

    Епископ Атанасий получил от учениците износената дреха и милота на светията. Той приел в тези подаръци като че самия Антоний. Той винаги с благоговейна радост гледал на тези одежди, като ощастливен с богато наследство, припомняйки си светия му образ.


    По молитвите на Св.Антоний Велики - Господи Иисусе Христе Сине Божий - помилуй и спаси нас, Амин!
  • 9 Хайде

    4 0 Отговор
    Наздраве, бачо Антоне !
  • 10 Иванов

    11 0 Отговор
    Cърдeчнo пoздрaвявaм вcички прaвocлaвни хриcтияни и oщe пoвeчe имeнницитe c днeшния прeкрaceн прaвocлaвeн прaзник!

    Нeкa дa укрeпвaмe и уcилвaмe Прaвocлaвнaтa cи вярa и твърдo дa я пaзим, oтcтoявaмe и изпoвядвaмe кaтo Свети Антоний Велики и всички Светии!

    И нека Бог по Техните Свети молитви да ни дарува мир, любов, търпение, душевно и телесно здраве, крeпкocт и cилa, зa дa вървим винаги твърдo и нeoтклoннo по своя прaвocлaвeн път към Господа!


    п.с.Камене, (за да не ти пиша отделно) радвам се, че се включи. Къде се изгуби бе човек?

    Коментиран от #11

  • 11 Камен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Привет, брате!

    Добре съм, просто рядко влизам тук, защото се занимавам със свои проекти.

    Жив и здрав бъди, и Бог да благослови теб и цялото ти семейство!
  • 12 Камен

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    В думите ти има някои истини, но грешиш тотално за нещо важно! - че поставяш нашите православни свещеници - заедно с останалите.

    А нашата Православна църква и приемник и наследник на Едната Свята Съборна и Апостолска църква и нейните служители: епископи, свещеници, дякони и всички клирици - имат Божията благодат!

    Да, естествено и служителите на нашата Православна църква са хора, и като такива имат свои немощи и грехове, но сред тях има и много достойни, съвестни, добри и прекрасни хора!

    Затова не трябва да слагаш всички в общия кюп!

    Освен това знай, че е голям грях да се осъждат или хулят служители на Православната църква, затова не го прави!

    Бог да те вразуми и просветли!
  • 13 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    (Римляни 14.4)
  • 14 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    "Кой си ти, че да съдиш чуждия слуга? Неговият господар решава дали той стои или пада. И ще стои, защото Господ има властта да го направи да стои." (Римляни 14.4)

    Коментиран от #15

  • 15 само пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "копи пейст":

    А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини. Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дохожда!