25 Януари, 2021 16:29 4 571 1

Лесен начин да се отървете от болката в кръста

  • болка-
  • кръст-
  • болка в кръста-
  • здраве-
  • съвет

Профилактиката винаги е по-добро решение от лечението

Лесен начин да се отървете от болката в кръста - 1
Снимка: shutterstock

Изпитването на болка е не само неприятно усещане, нарушаващо качеството на живот, но и сигнал за нередност в организма.

Проучване показва, че болката в кръста е едно от най-честите неприятни болезнени усещания изпитвано в някакъв момент през живота от почти 80% от хората. Тя е по-характерна за третата възраст, поради напреднали дегенеративни промени и изкривявания, както и при определени професии и тежък физически труд, но и младите не са застраховани от неприятното усещане, пише сайтът Actualno.com

Може да е безобидна, но и да се дължи на заболяване, което изисква лекарска намеса, поради което е уместна консултация със специалист, ако продължи твърде дълго, остра е или се повява периодично.

Причините за болките в кръста може да се дължат на проблеми с междупрешлените дискове, гръбначни изкривявания, дискови хернии, прищипване на нерв, различни образувания и възпаления на гръбначния стълб, травма, пренатоварване, неправилна стойка и други. Заседналият начин на живот и стоящата професия също са предпоставка за болка в кръста, тъй като натоварват прешлените за сметка на отслабени мускули на седалището и корема.

Профилактиката, включително спортни занимания, винаги е по-добро решение от лечението. Когато вече сте в плен на болката, може да облекчите състоянието си с болкоуспокояващо, но решението ще е временно – докато действа вълшебната таблетка.

В търсене на по-трайно и работещо решение открихме упражнение от йогата, което не само облекчава болката, но и помага за укрепване на гръбнака, както и предпазва от задълбочаване на проблема. Упражнението е лесно и приятно, подходящо за почти всички възрасти, като с него трябва да внимават само хората с прещипан нерв, за които се препоръчва първо консултация с физиотерапевт и след това пристъпване към трика за справяне с болка в гърба.

„Позата на детето“ е позната в йогата като благоприятна за разтягане на цялото тяло и издължаване на гръбначния стълб. Тя увеличава притока на кръв в застегнатата зона на гръбнака и така подкрепя възстановяването.

Изпълнява се по следния начин. Застанете на пода на колене и притиснете гръдния кош към коленете. Задръжте 2 минути. Ръцете могат да бъдат опънати пред вас, но и отпуснати край тялото. Под главата може да поставите възглавничка за повече удобство. Дишайте дълбоко и мислете как болката напуска тялото ви.

При болка в кръста, която е остра и не отшумява, винаги имайте предвид, че е възможен проблем и с вътрешните органи – примерно бъбреците – и не отлагайте консултация с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бокича съм....

    1 3 Отговор
    Аз ходя на бялото магаре и нямам проблеми!