Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 22:32 5 867 16

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем тестени изделия

  • тестени изделия-
  • здраве-
  • консумация

Благодарение на тестените изделия можете да подобрите здравето си, но те крият и редица опасности

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем тестени изделия - 1
Снимка: shutterstock

Възможно ли е да поддържаме стройна фигура, ако не можем да живеем и ден без тестени изделия.

Според легендарната София Лорен, която на 86 години и все още е в брилянтна форма, това е напълно възможно. Тя не крие, че дължи тайната на младостта си на тестените изделия и по-специално на пастата. Но уточнява, че към тях не трябва да се добавят висококалорични сосове.

Диетологът Линзи Кейн е на същото мнение. Тя разкри какво се случва с тялото ни, ако всеки ден консумираме тестени изделия.

Получаваме повече енергия

За маратонците натоварването с въглехидрати е метод за увеличаване на енергийните запаси на тялото преди състезание. В крайна сметка сложните въглехидрати са основният източник на енергия за организма ни. В тялото те се разграждат до глюкоза, излишъкът от която може да се съхранява като гликоген (обикновено в мускулите или черния дроб) за по-късна употреба.

Подобрява се настроението ни

Сложните въглехидрати всъщност могат да помогнат за стимулиране на производството на серотонин от мозъка, който е известен като хормон на щастието. Той също така играе важна роля в поддържането на здравето на костите и помага за заздравяването на рани.

Серотонинът оказва положителен ефект върху централната нервна система и аминокиселината триптофан. Така че любителите на пастата са по-малко склонни към безсъние и депресия.

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем тестени изделия
Снимка: shutterstock

Доставяме на тялото си витамини и минерали

Да, тестените изделия са не само източник на въглехидрати, но те ни набавят значителна част от жизненоважните микроелементи. Медта и желязото поддържат производството на червени кръвни клетки и транспорта на кислород. Селенът и манганът помагат на антиоксидантите да се борят със свободните радикали, които причиняват възпаление, преждевременно стареене и хронични заболявания. Фосфорът играе значителна роля в здравето на костите, а витамините от група В са свързани с енергийния метаболизъм. Всички тези ценни вещества можем да си набавим чрез консумацията на пълнозърнести тестени изделия.

Има риск от влошаване на храносмилането

Усещане за ситост, тежест в стомаха и други неприятни симптоми в стомашно-чревния тракт също могат да се появят при прекомерна консумация на тестени изделия. В резултат - подуване на корема. Освен това е възможен рязък скок в кръвната захар и вместо по-енергични да се чувствате отпаднали и сънливи. Следователно, обърнете внимание на размера на порцията. Той трябва да е с размера на юмрук.

Възможно ли е да се ядат тестени изделия по време на диета?

Тестените изделия от твърда пшеница съдържат доста голямо количество нишесте. В случая става въпрос за устойчив на храносмилателни сокове на стомашно-чревния тракт продукт. Това нишесте действа като пребиотик - помага за подхранването на полезните бактерии в червата. То също така увеличава производството на късоверижни мастни киселини като мастна киселина, понижава нивата на захар след хранителна хипергликемия, подобрява чувствителността към клетъчния инсулин, понижава холестерола в кръвта и ни кара да чувстваме ситост за по-дълго време.

Следователно продуктите, съдържащи нишесте, могат да се използват за отслабване.

Но в случая обърнете внимание на една особеност - устойчивото нишесте се образува във варени и след това охладени продукти. Тоест, много по-здравословно е да ядете охладени тестени изделия като част от салата, отколкото прясно сварени или изпечени и горещи тестени изделия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    22 1 Отговор
    Зърнен земеделски бос: Българската пшеница я изнасяме в 3 държави на цена 550 лв/тон. Държавата внася нискокачествено ГМО зърно за производство на хляб на цена 150 лв/тон. Затова хляба вече не никъв хляб, а имитационен баклук.

    Коментиран от #8

  • 4 Брендилия

    2 8 Отговор
    Абе маТрачева мед, желязо аз да не съм айфеловата кула. Да ям пасти за серотонин, не мерси. Пия червено винце 1. за вдигане нивото на еритроцитите (22.12.2020 повишени у листчето, не че бях пила вино, ама) 2. Екстра се сдвоява с мезелъци 3. И спомен няма на другия ден понякога, зависи от дозировката на дезинфектанта червено вино
  • 5 Сигурни ли сте...?!

    6 1 Отговор
    Че, София Лорен в тази преклонна възраст е изглеждала идеално... аз не вярвам, днес видях доста, жени възрастни, на които лицата им приличаха на напукана суха почва, с природата няма шега....!
  • 6 И друго

    6 3 Отговор
    Дори и циганите се измодериха, няма кой да яде всеки ден тестени изделия, освен на, село баници и мекици...!
  • 7 Criminal

    1 2 Отговор
    Ми Ко се случва, вадим по голям кърпел.........на гражданята шербета намирисва около щял Пловдив..........за софето думи нямам, добре че Волуяк го цеди шербета и го мята из полята...............
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    МНОГО СА ВКУСНИ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 духайдуду

    0 0 Отговор
    " Възможно ли е да поддържаме стройна фигура, ако не можем да живеем и ден без тестени изделия." ТВЪРДО Нье!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 инж технолог

    1 0 Отговор
    Диетоложката Линзи Кейн е на същото мнение.НО АЗ НЕ СЪМ. Мои приятелки,съученички и познати дами са с ей такива задни части, кореми ,гърди и крака! От ядене на козунаци,кифли,баници и тостери. Вече трудно си намирали дрехи,подходящи за тяхното обличане.
  • 16 Не винаги техноложке на какво

    1 0 Отговор
    Има съразмерност в човешката фигура, дали ще ядеш или не...... света е пълен с,, карикатури,,.....!