Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 13:31 12 575 13

Как да изчистим белите дробове от цигарения дим и мръсния въздух

  • бели дробове-
  • почистване-
  • замърсители-
  • тютюнопушене-
  • мръсен въздух-
  • здраве-
  • съвети

Техниките за прочистване на белите дробове могат да са от полза за пушачи, за хора които са изложени на мръсен въздух и такива с хронични заболявания на дихателната система

Как да изчистим белите дробове от цигарения дим и мръсния въздух - 1
Снимка: shutterstock

Много от хората непрестанно си задават въпроси, свързани с това как да пречистят белия си дроб от цигарен дим и мръсен въздух. Всъщност, белите дробове са самопречистващи се органи които ще започнат да се лекуват след като вче не са изложени на замърсители като тютюнев дим, например.

След като е бил изложен на замърсяване като цигарен дим човек може да усеща гърдите си "пълни", претоварени или възпалени. Слузта се събира в белите дробове, за да улавя микроби и патогени което допринася за усещане за тежест.

Въпреки това, съществуват доказани методи, чрез които да детоксикираме дробовете. Направени са безброй изследвания, според които подобно явление е напълно възможно, стига да сме постоянни и дисциплинирани.

Може да се използват специфични техники които да помогнат за изчистването на белите дробове от слуз и дразнители и така да облекчат оттока на лигавицата и други неприятни симптоми в гърдите.

Някои от тези методи могат също да отворят дихателните пътища, да подобрят капацитета на белите дробове и да намалят възпалението което може да помогне за намаляване на ефекта от замърсяване и тютюнев дим в белите дробове.

Начините за прочистване на белите дробове могат да помогнат за премахване на излишната слуз от белите дробове и подобряване на дишането.

Успешни начини за пречистването на белите дробове

Макар в днешно време пазарът да изобилства от всевъзможни продукти за пречистване на дробовете, учените твърдят, че най-важно е да променим някои от лошите си навици. Вижте няколко неща, които ще помогнат това да се случи. Не забравяйте, че колкото по-добре пречистите дробовете си, толкова по-защитени ще сте от респираторни заболявания в бъдеще.

Спрете да пушите

Най-успешен и бърз начин за пречистване на дробовете от токсини е спирането на цигарите. Не подозирате колко на брой вредни химикали се съдържат в цигарения дим. Не е случайност това, че върху опаковките на този продукт се поставят надписи и ужасяващи снимки. Около 7000 химикала се съдържат в дима, идващ от една обикновена цигара.

Редовната им употреба ще доведе до пагубна промяна на дробовете. Вие няма как да го усетите, тъй като всичко се случва бавно и постепенно. В един момент обаче ще разберете, че тялото ви отказва да функционира така, както преди.

Голям процент от пушачите страдат от редица заболявания, като: болки в гърдите, астма, настинки, пневмонии, кашлици, задух и други. Това причинява сериозен дискомфорт и затруднение по време на спортни активности.

Пробвайте парна терапия

Парна терапия или парна инхалация включва вдишване на водна пара, за да се отворят дихателните пътища и да се помогне на белите дробове да отделят и изхвърлят слуз. Хората с белодробни проблеми могат да забележат, че симптомите им се влошават на студен или сух въздух. Този климат може да изсуши лигавиците в дихателните пътища и да ограничи притока на кръв.

Парата обаче, добавя топлина и влага във въздуха което може да подобри дишането и да помогне за отделяне на слуз в дихателните пътища и белите дробове. Вдишването на водна пара може да осигури незабавно облекчение и да помогне на хората да дишат по-лесно.

Тренирайте редовно

Редовните тренировки са друго успешно средство за пречистването на дробовете. 30 минути на ден 3- 5 пъти в седмицата са напълно достатъчни, за да допринесете за детоксикацията на този орган.

Освен всичко останало, редовните физически упражнения помагат и за правилно дишане. Дълбокото поемане на въздух също е един от начините, спомагащи за пречистването на белите дробове.

Контролирана кашлица

Кашлицата е начинът на тялото да изхвърля естествено токсините, които са попаднали в слузта. Контролираната кашлица разхлабва излишната слуз в белите дробове изхвърляйки я през дихателните пътища. Лекарите препоръчват хората с ХОББ да изпълняват това упражнение, за да помогнат за изчистване на белите дробове.

Стъпките за да прочистване на дробовете от излишната слуз:

- седнете на стол с отпуснати рамене, държейки двата крака стъпили на пода
- сгънете ръцете над корема
- бавно вдишвайте през носа
- бавно издишайте като се навеждате напред натискайки ръцете към стомаха
- кашляйте 2 или 3 пъти докато издишате като държите устата леко отворена
- бавно вдишвайте през носа
- починете и повторете при необходимост


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 4 Отговор
    Спираш цигарките, за да имаш кинти да се върнеш на село. Палиш трошката и изчезваш.Така въздуха става по чист.

    Коментиран от #8

  • 2 Пушач

    21 4 Отговор
    Няма да стане,Вируса не обича никотина.
  • 3 екс пушач

    20 4 Отговор
    Спрях цигарите и Ковид ме налази.
  • 4 Майна

    15 5 Отговор
    ЗАКЛЕТИ ПУШАЧИ Е, ОПАСНО ДА СПРАТ ЦИГАРИТЕ....
  • 5 Бай Ганьо

    18 3 Отговор
    да спрем да пушим??? алооо вие правата ли ще ми ограничавате???
  • 6 цербер

    10 0 Отговор
    Вcъщнocт, бeлитe дрoбoвe ca caмoпрeчиcтвaщи ce oргaни кoитo щe зaпoчнaт дa ce лeкувaт cлeд кaтo вЕчe нe ca излoжeни нa зaмърcитeли кaтo тютюнeв дим, нaпримeр. НАПРИМЕР.
  • 7 Значи на ютията на пара няма

    3 0 Отговор
    Запушени дробове!!
  • 8 УяМиВзема

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Явно от опит говориш сел.так.

    Коментиран от #10

  • 9 Павел Пенев

    8 4 Отговор
    Ако изгоним ГЕРБ,прочистването на белите дробове е сигурно!
  • 10 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "УяМиВзема":

    Разпозна се а! Браво.
  • 11 Реалист

    7 1 Отговор
    От мръсния въздух се пазим като се евакуираме от България. А тютюна помага срещу КоВид
  • 12 Не на, цигарите...!

    5 0 Отговор
    Съсипват здравето...!
  • 13 джими

    2 0 Отговор
    добре де...за тая статия е платено на някой сигурно - за да дишаш по-добре, спри цигарите и спортувай..тва е малко - ако не искаш да ти мирише г.за, след като излезеш от тоалетната, си го мий. Абсолютно загуба на време, както написването, така и прочитането й