Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 18:54 5 153 16

7 тайни на хората, които никога не боледуват

  • храна-
  • тайна-
  • тайни-
  • болест-
  • здраве-
  • здравословно хранене

Прясната и полезна храна е ключ към доброто здраве

7 тайни на хората, които никога не боледуват - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки е срещал през живота си поне един от онези хора, които никога не боледуват. Тайната им се дължи на седем елементарни неща, които спазват стриктно:

Пият много вода

Редовният режим на пиене на вода е гаранция за добро здраве. Не е тайна, че организмът ни се състои предимно от вода. В същото време всеки ден губим определено количество влага.

Ако това ниво не се поддържа, тялото е застрашено от дехидратация с всички произтичащи от това последствия: имунитетът пада, храносмилателната система не функционира, умората не изчезва.

Водата нежно почиства организма от токсини. Черният дроб и бъбреците работят по-добре и изпълняват задачите си по-ефективно. В резултат на това организмът е защитен от неблагоприятната среда, в която вирусите и бактериите се размножават по-активно.

Не ядат захар

Научните изследвания са установили, че захарта намалява силата на имунитета цели 17 пъти. В резултат на това организмът става уязвим и незащитен от вирусни и инфекциозни заболявания.

Ако искате имунитетът ви винаги да е висок, трябва напълно да се откажете от захарта или да сведете консумацията ѝ до минимум.

Започнете с малко: откажете се от захарта в напитките, изключете газираното от менюто си, не купувайте сосове от магазина и заменете сутрешните кифлички с кисело мляко с плодове.

Ядат плодове и зеленчуци

Зеленчуците и плодовете трябва да присъстват в менюто на всеки човек. Те съдържат голямо количество витамини, антиоксиданти, минерали и фибри, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.

Световната здравна организация препоръчва ежедневно да се приемат пет порции различни зеленчуци и плодове. Плодовете могат да се консумират не само пресни, но и печени. Повечето от тях запазват полезните си свойства дори когато са изложени на високи температури.

Не игнорират натуралните добавки

Хранителната индустрия се развива с бързи темпове. По рафтовете на супермаркетите и сред асортимента на онлайн магазини има толкова много здравословни храни, че понякога е трудно да се избере само една.

Забравете за лекарствата и наблегнете на суперхраните. Те присъстват в менюто на всеки човек, който се грижи за здравето си.

Горчив шоколад, ленени семена, киноа, боровинки, зеле, матча – тези продукти съдържат най-полезните вещества, които повишават защитните сили на организма и оказват благоприятен ефект върху работата на другите органи.

Не забравят за витамин С

Витамин С е важен за силния имунитет. Той повишава защитните сили на организма и неговата устойчивост към различни видове вируси и бактерии. Здравите хора знаят това и затова започват деня си с чаша вода с лимон.

Витамин С не се съдържа само в цитрусовите плодове. Ако искате да го добавите към менюто си и да подобрите здравето си, обърнете внимание на касиса, шипките, кивито, чушките, всички видове зеле и портокалите.

Добавят пресни подправки в ястията си

Ако все още не сте свикнали да ядете много пресни подправки, е крайно време да поправите тази грешка!

Те са ценен източник на антиоксиданти, витамини А и Е, минерали, органични киселини и фибри. Всички тези вещества значително укрепват имунната система и повишават защитните сили на организма.

Само малка шепа свежи подправки ще направи чудеса с вашето здраве. Кориандър, копър, магданоз, босилек, див копър, естрагон – изборът е огромен.

Обожават ферментирали млечни продукти

Състоянието на червата е пряко свързано със здравето на целия организъм. Здравословната микрофлора оказва благоприятен ефект върху самочувствието и настроението на човека, както и върху жизнената дейност на другите органи.

При неблагоприятна чревна микрофлора инфекциите и вирусите се “лепят” на организма.

За да бъде чревната микрофлора здрава, трябва да добавите ферментирали млечни продукти към менюто си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 haha

    16 18 Отговор
    млечните продукти са най-вредното нещо!
  • 2 Гошо

    21 2 Отговор
    И пият червено вино.
  • 3 Ясно!

    14 0 Отговор
    Проблемът бил, че българинът се инати и не иска да се храни здравословно...От утре всички наредени на щандовете с голямото разнообразие, и здравословни покупки минимум за 1000лв, Събина черпи! И така всяка седмица! Да видим няма ли да си подобрим здравето!
  • 4 Казанджията

    8 2 Отговор
    И пият много ракийка
  • 5 Стрелата

    4 2 Отговор
    Тия работи и свнск а вратнааа
  • 6 Аз от деда си помня

    13 0 Отговор
    Само умрел болест не фаща..
  • 7 един от многото

    14 3 Отговор
    Глупости на търкалета. Не може и не става една и съща храна да е полезна за всички хора. Има хора с различна стомашна флора , с различна имунна система с различни гени и т.н.

    Коментиран от #14

  • 8 Чешмяна вода

    5 0 Отговор
    Дори и да не боледуват и да живеят здравословно, пак може да ги блъсне кола например.

    Коментиран от #15

  • 9 Още нещо

    15 0 Отговор
    Здравата психика и здравата нервна система са най- важното нещо за общото ни здраве. Срине ли се психиката, пада имунитетът и вирусите ни идват на гости.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Алфа Ромео

    8 3 Отговор
    Имаше статия за едно момче което се хранило и живяло възможно най здравословно от ранна възраст с идеята да живее дълго, починало на 33 г. от левкимия за съжаление. Та толкова с конкретните съвети и рецепти, до голяма степен божа работа!
  • 12 Радо

    2 0 Отговор
    8-ма тайна - требе да се аргасва по три пъти на ден минимум!!!
  • 13 Срамота....!

    1 0 Отговор
    Опасни и аз нз какво...!
  • 14 един

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    За рептилите ли намекваш ?
  • 15 ЕКО

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чешмяна вода":

    Ами, нали все от нещо трябва да се мре, няма да живеят вечно я
  • 16 васик атанасова

    5 0 Отговор
    истината не е в храната а в това какъв живот живееш
    и с кого
    ако имаш дразнители няма значение каква хране ядеш всичко става отрова
    зависи и от това какви емоции има човек дали се чувства сам дали е разбран и дали има споделеност
    а ако говорим за храна и вода то преди тях и по важно е ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ !!!