Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 20:34 5 058 19

Откриха чудодейно свойство на млякото

  • мляко-
  • полезно-
  • свойства-
  • здраве-
  • продължителност на живота-
  • стареене

Млякото забавя стареенето на организма

Откриха чудодейно свойство на млякото - 1
Снимка: Shutterstock

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университета Бригъм Йънг в САЩ. Това се съобщава на уебсайта на университета, цитира actualno.com.

Научното изследване, посетено на тази тема, е публикувано в списание „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“. Изследването, ръководено от професор Лари Тъкър, използва информация за 5 834 възрастни американски граждани, които консумират или мляко с ниско съдържание на мазнини (1% мазнини или обезмаслено), или високомаслено мляко (2% или 3,25% мазнини). Приблизително 13% от изследваните изобщо не пият краве мляко.

Авторите на научната работа проучиха връзката между дължината на теломерите (крайните участъци на хромозомите, един от основните показатели за възрастта на човек) и съдържанието на мазнини в млякото, консумирано от храната, както и честотата на употребата му. Разликата в изследването според Тъкър е била поразителна. За всеки допълнителен процент съдържание на мазнини, теломерите са съкратени с 69 основни нуклеотидни двойки, което съответства на повече от 4 биологични години.

По-специално при хора, които пият мляко със съдържание на мазнини 3,25%, теломерите са със 145 основни двойки по-къси от тези, които предпочитат обезмаслено мляко. Освен това теломерите при хора, които изобщо не пият мляко, също са по-къси от тези, които са яли обезмаслено мляко. Според Тъкър, проучването потвърждава разпоредбите, посочени в Диетичните препоръки за американците, издадени от Министерството на земеделието на САЩ за 2015-2020 г., в които млякото с ниско съдържание на мазнини е включено в здравословните диети.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като направите

    4 7 Отговор
    КРАВА ДА ПУСКА РАКИЯ ТОГАВА ПИШЕТЕ!!!☺
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Месершмит 109

    20 2 Отговор
    Тия хамериканци и UHT-то ще изкарат че е полезно заедно с маргарина и кечупа
  • 4 Еб..си ГЛУПЕНДЕРИТЕ

    16 2 Отговор
    А тези американци, които мажат препечени филийки с краве масло живеят най-дълго!
  • 5 Q2z

    8 2 Отговор
    3% отиват за масло ,демек двойно ще го продават.
  • 6 Сандо

    13 11 Отговор
    След навършване на 1 година човек вече не разполага с жлеза, която да неутрализира млечната киселина. Майката природа е решила, че повече не е необходимо млякото за човека. Поразиите, които то причинява са много повече от ползите. 90% от рак на простата и дебелото черво се дължи именно на консумацията на млечни продукти. Холестерол, натрупване на плаки в кръвоносните съдове, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, деменция и прочие се предписват на млякото. Огромен бизнес за милиарди е, затова много от вредите деликатно се скриват от медиите.

    Коментиран от #9

  • 7 Брендилия

    2 2 Отговор
    Мале маТрачева омотах се в ℅-но мляко и не разбрах какво иска да каже тоя Лари
  • 8 Сандо

    8 8 Отговор
    След навършване на 1 година човек вече не разполага с жлеза, която да неутрализира млечната киселина. Майката природа е решила, че повече не е необходимо млякото за човека. Поразиите, които то причинява са много повече от ползите. 90% от рак на простата и дебелото черво се дължи именно на консумацията на млечни продукти. Холестерол, натрупване на плаки в кръвоносните съдове, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, деменция и прочие се предписват на млякото. Огромен бизнес за милиарди е, затова много от вредите деликатно се скриват от медиите.
  • 9 ФанфанЛаТулуп

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    А кисело мляко?
  • 10 Милка

    9 2 Отговор
    Колкото е по-разредено е по-доходоносно, а на потребителите трябва да се внуши, че е здравословно.
  • 11 Шамара

    10 1 Отговор
    Мляко без мзнини що е то? Отговор:гола вода
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Конник

    5 1 Отговор
    Лобито на туберколозното мляко е много силно. Прясно мляко е за бебета. Киселото става за дълголетници. Спрете да превеждате американски реклами.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Благодат за мен

    3 1 Отговор
    Кисело и прясно мляко..!
  • 16 Млякото

    1 0 Отговор
    и всички млечни продукти образуват трудносмилаеми съсиреци, слуз и подобна на лепило маса в стомаха, която трови целия организъм и е източник на много болести. То е само за бебетата и малките на животните. Да сте виждали крава да бозае? Само малките ТЕЛЕТА. Киселото мляко е друго нещо, то е полезно, заради характерните бактерии, които съдържа. Но само БЪЛГАРСКОТО! Дума да не става за гръцко, турско или американския боклук, наречен "йогурт". Освен това млечните продукти образуват киселини, които за да се неутрализират, изразходват калция в организма. Т. Е. внасят калцй и после тялото го употребява, за да се справи с пораженията от тях. Ефект - нула! Има много други източници на калций. Аз лично не ям нищо млечно повече от 15 години, не понасям миризмата и съм си О. К. Въпрос на личен избор и хранителна култура.

    Коментиран от #18

  • 17 Chickadee

    1 0 Отговор
    След тинейджърска възраст организма не разполага с ензим и съответно не разгражда лактозата от прясното мляко . Неразградена тя дразни тънките черва и това води до потенционални проблеми в бъдеще . При киселото мляко и съответно преработено прясно мляко в млечни продукти , лактозата е трансформирана и се усвоява от организма .
  • 18 Този

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Млякото":

    Пра-баба ми до 98 годишна възраст закусваше попара от прясно мляко, масло и хляб. Ама млякото не беше UHT и с маслото сигурно ставаше към 20-30 процента масленост!!!

    Коментиран от #19

  • 19 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Този":

    закуска за щапиони е яла само твоята прабаба бе. Попара с мляко, хляб+мляко +хляб+масло. Ако не го е купувала маслото знаеш ли как се избива в домашни условия и колко литра трябват за едно пакетче 250г. Яко блъскане е било.