Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 21:23 5 499 7

Нетипичен симптом на инфаркта

  • симптом-
  • инфаркт-
  • предупредителни знаци-
  • първа помощ-
  • киселини

Симптом, срещан с неголяма честота и рядко разпознаван от хората като проблемен и свързан със сърцето и опасността, възникнала за него, са киселините

Нетипичен симптом на инфаркта - 1
Снимкa: Shutterstock

Инфарктът покосява хиляди хора годишно. Той е сред първите причини за смъртност в световен мащаб. Настъпва, когато потокът от кръв към сърцето бива прекъснат от тромб, запушващ коронарна артерия, хранеща сърцето. Ако не се потърси незабавна медицинска помощ или инфарктът е тежък, изходът е фатален. Леталният край е преодолим, а инфарктът – лечим, ако се действа своевременно, пише Actualno.com.

За да се обадите на 112 обаче е нужно да познавате ранните предупредителни знаци за приближаващ инфаркт, както и първите симптоми на настъпил такъв. Съвременното лечение помага не само за спасяване на живота на болния, но и за минимизиране на щетите, нанесени върху сърцето.

Предупредителни знаци

Понякога инфарктът настъпва внезапно, без никакви предупредителни знаци. Често обаче има симптоми за наближаващата беда часове, дни или дори седмици преди сърдечния удар. Сред тях са повтаряща се болка в гърдите, провокирана от натоварване или усилие и преминаваща при почивка, поддържането на високо кръвно налягане и др.

Високият холестерол или наднорменото тегло, съчетани със стенокардия – болка при усилия или излизане на студено – са сериозни предупредителни знаци. Пренебрегването на подобни оплаквания и рискови фактори може да коства живот.

Първи симптоми на инфаркта

Симптомите при настъпил инфаркт се различават съществено като сила и съвкупност при различните хора, но все пак има традиционни, които да ни накарат да наберем спешния телефон. Това са: болка в сърцето и гърдите, излъчваща се към челюстта, рамото и корема, пребледняване, прилошаване, задух, изпотяване със студена пот. Сред тези симптоми най-честа е болката в гръдния кош, но имайте предвид, че тя може да варира – от по-слаба до остра и водеща на загуба на съзнание. Съпроводена е от чувство за страх. Може да се наблюдава и цианоза на устните или крайниците. При някои пациенти болката се предшества от стягане в гърдите.

Особено опасно е, ако се усеща аритмия и сърцебиене в този момент. Това предвещава тежък инфаркт, тъй неритмичната сърдечна дейност предизвиква още по-влошено снабдяване с кръв и кислород не само на сърцето, но и на всички тъкани и органи.

Възможни симптоми са гадене и повръщане. Измененията в пулса се отразяват на продълговатия мозък и се наблюдава дразнение на центрове в него, в резултат на което се появяват гаденето и повръщането, като то може да е под формата на фонтан.

Първа помощ в домашни условия

Освен обаждането на 112 е важен приемът на аспирин и таблетка нитроглицерин, които ще помогнат до идване на медиците. При инфаркт е от съществено значение да се действа бързо – първите 2 часа са решаващи.

Нетипичен симптом

Познаването на редки и нетипични симптоми може да спаси живот. Симптом, срещан с неголяма честота и рядко разпознаван от хората като проблемен и свързан със сърцето и опасността, възникнала за него, са киселините. Естествено, не всички киселини предвещават инфаркт, но при съчетанието на симптома с други по-известни и типични, прегледът не бива да бъде отлаган.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    10 1 Отговор
    прединфартното състояние има тъй наречения ЗЛАТЕН ЧАС
  • 2 Гошко

    12 1 Отговор
    Докато си млад - дреме ти. Остарееш ли - и да ти дреме, кел файда...

    Коментиран от #4

  • 3 А ма

    7 0 Отговор
    Венелинкее, ти и от милицина ли разбираш ма? Въх ти да видиш!
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гошко":

    така е господин Гошко и аз не се пазих сега съм с инсулт пиех много кафе бира по 2 3 би ри съм стигал
    изгубиш лиЗДРАВЕ всичко си изгубил

    Коментиран от #5

  • 5 ГоЩо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "РАДИО ЕЛТО":

    По 2-3 бири ли? Аахахахаххахах.....аз като седна да пия бира,8-10-12 изпивам! @-3 бири вика пиел ахахахахахаххахахаха......
  • 6 глоги

    2 1 Отговор
    Това са стари неща,известни са отдавна,еле тоя нитроглицерин! Ще гръмнете с него,бре!
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Вени пиши по другата тема, тази не е за тебе........