Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 10:59 4 586 13

14 държави в света никога не са се сблъсквали с коронавируса

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • държави-
  • страни-
  • острови-
  • зараза

12 от тези страни и места са малки и отдалечени острови

14 държави в света никога не са се сблъсквали с коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Четиринадесет държави в света никога не са познавали коронавируса, разкрива доклад на Световната здравна организация, изготвен една година след началото на пандемията, която зарази над сто милиона души и уби 2,3 милиона, съобщава АНСА, цитирана от БГНЕС.

От Американска Самоа до Света Елена, дванадесет от тези „свободни от COVID“ места са острови или островчета на хиляди и хиляди километри от брега, които от самото начало прилагат много строги политики за влизане, затваряйки се за външния свят.

По отношение на другите две, Северна Корея и Туркменистан, научната общност е скептична. Експертите се съмняват в точността на техните здравни данни и готовността да бъдат направени публично достояние.

Съставени от 15 малки острова в южната част на Тихия океан на повече от 3000 километра от Нова Зеландия, островите Кук успяват да се спасят от коронавируса, като налагат задължителна карантина за влизане и временна забрана за лодки в пристанищата му, включително круизни кораби.

Строги правила и за Американска Самоа в южната част на Тихия океан, която преди година затвори границите дори за жители, които са в чужбина. Островитяните успяха да се върнат у дома едва преди две седмици.

Науру, третата най-малка държава в света близо до Кирибати, също беше спасена от COVID. Много бедни, с най-голям брой хора с наднормено тегло в света и продължителност на живота по-малко от 50 години, ако вирусът беше пристигнал, щеше да бъде фатално.

Палау, съставен от 300 острова и близо до Филипините, освен че не е регистрирал случаи на коронавирус, може да бъде една от първите страни в света, които ваксинират цялото население.

В Света Елена, британска територия в Атлантическия океан и едно от най-отдалечените места в света, са наложени тестове за пристигащите и напускащите острова. Определено облагодетелствани от географското си положение, от Тонга до Тувалу тези територии успяха да се спасят от пандемията само по този начин: чрез затваряне на пристанища и летища, налагане на карантина и в някои случаи блокировки.

Ситуацията е различна в Северна Корея и Туркменистан, чиито данни са оспорени от научната общност. Ким Чен Ун наложи много строги ограничения върху населението, които допълнително повлияха на икономическа ситуация, която вече е в критични условия. Освен това за някои фактът, че граничи с Китай и Южна Корея, прави липсата на случаи на Covid малко вероятно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 4 Отговор
    Нямат телевизия.

    Коментиран от #4

  • 2 Факт

    4 3 Отговор
    Летищата!?По,скоро самолетите!
  • 3 Рошко

    25 5 Отговор
    Не всички се навеждат на евреи и корпорации,
  • 4 Гост

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нямат Мангъров.

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    23 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Нямат НОЩ.Нека бъде ден!
  • 6 краят идва

    21 3 Отговор
    значи има още 14 държави които не са превзети от ционистите !!!
  • 7 един от многото

    14 3 Отговор
    Санкции за САЩ и свобода за Американска Самоа!
  • 8 !!!?

    3 14 Отговор
    И в Кремъл няма COVID,...защото мумията се е капсулирала !!!?
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    18 7 Отговор
    Пандемията е психическо заболяване. Създателя на тестовете за ковид19 казва във видео, че не показват дали си болен. В Англия вече се говори открито от някои, че искат да направят хранителните магазини достъпни само за хора с биометрични ваксинационни паспорти. Боко и той каза вече за тези документи, че иска да бъдат прокарани бързо.
  • 10 Радо

    20 2 Отговор
    Ше го търсим със свещ бай Тодора ний, ама го няма веке!!!!!!!
  • 11 ДС на КГБ

    15 2 Отговор
    Да ваксинираме българското население против синдрома ДПС!
  • 12 гост

    3 1 Отговор
    А на Северен Сентинел как стои въпроса ?
  • 13 Подвижно веце

    4 0 Отговор
    Може би тези отдалечени краища от света, там живеят,, онези,, та не са го разпространили там....!