Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 12:54 2 242 4

Това е първата стъпка при избора на диета

  • диета-
  • храна-
  • режим-
  • хранителен режим-
  • здравословно хранене-
  • избор-
  • здраве

Д-р Велислав Георгиев дава насоки как да изберем най-добрата диета за нашия организъм

Това е първата стъпка при избора на диета - 1
Снимка: Shutterstock

Класация на US News and World Report определи наскоро, че най-добрите диети за 2021 г. са Средиземноморската, "Даш", Флекситарианската и диетата MIND (комбинация от Средиземноморска, "Даш", тази на Клиника Мейо и TLC). Повечето от тях са достатъчно популярни и се следват от немалък брой хора в целия свят.

Има ли обаче универсална диета и какво е добре да имаме предвид, преди да се наемем с хранителен режим?

Най-важното е да се избягват крайности. И все пак има и неща, които у нас например не се следват като поведение, а са важни в избора ни на диета.

Д-р Велислав Георгиев който е лекар диетолог, занимаващ се с комплексни методи за здравословно отслабване и възстановяване на метаболитния баланс, обяснява, че от изброените по-горе Средиземноморската диета е една от най-разпространените, предава life.dir.bg.

"Но принципно няма универсални диети. Най-често хората, които са написали книга за дадена диета, са имали личен опит в редукцията на тегло и се опитват да убедят читателите, че това работи за всички, но на практика за едни хора може да работи, за други не".

Той дава за пример книгата на Дюкан, който препоръчваше да се яде само месо. Книгата обаче беше забранена във Франция, а лекарят беше осъден и загуби права да практикува.

"Не може човек да яде само месо. Има храни, които са за ежедневна употреба и такива, които не са. Например такава храна е хлябът, но ако ядете на всяко ядене месо, ще си предизвикате определени заболявания, които са свързани с повишаване на холестерола, нарушения в липидния профил, претоварване на белтъчния метаболизъм и т.н."

Ако все пак може да се говори за универсален подход при диетите, това по-скоро е да се започне с изследване на метаболитния баланс.

"Когато човек иска да направи някаква диета, първо най-добре е да отиде при личния си лекар, който да му даде направление за кръвни изследвания в клинична лаборатория и да се види дали той има отклонения в метаболитния баланс, дали кръвната му захар е в референтни стойности. Има и много други биомаркери, с които проверяваме дали метаболитният баланс на белтъци, въглехидрати и мазнини е нарушен и в каква посока. След това се изготвя хранителен режим, дават се лекарства в зависимост от това какво е необходимо".

Тези нарушения не винаги са израз на някакво заболяване. Те могат да станат диабет тип 2, подагра, хиперхолестеромии, които водят до сърдечносъдови инциденти като инфаркти и инсулти. Но може в начален стадий просто да има отклонения. Хората, които имат отклонение в тези референти стойности, трябва да потърсят помощ и съвет или консултация с лекар. Такава е практиката в европейски държави като Германия, Франция, обяснява още специалистът.

"Онези, които са здрави, могат да се обърнат към диетолог, който не е лекар. И тук има едно разграничение, което в България липсва - хората, които искат да си оптимизират теглото и визията, не е регламентирано как да се случва това. Друг въпрос е в България до каква степен има такова признато образование. У нас диети се правят от фитнес инструктори, от хора, които са карали онлайн курсове някъде в пространството по света, от кинезатерапевти, от хора, завършили спортна академия, което може да доведе до определени здравни рискове като последици".

Затова експертът смята, че правилният подход е проверка на здравословното състояние, който подход би следвало да бъде регулиран на обществено и държавно ниво. Ако се отделят средства за такава превенция и бъде подкрепена чрез клинични пътеки, на държавата би ѝ струвало по-малко пари. И обяснява защо:

"Преди около 15 години от Националния център за обществено здраве и анализи беше направено проучване в София, според което 35% от хората се оказаха със затлъстяване и 33-34% с наднормено тегло. Това означава, че 70% от хората имат нужда от професионална помощ. Тези хора съответно могат да развият опасни както за тях заболявания, така и социално значими. Ние сме на първо място по смъртност от сърдечносъдови заболявания в Европа".

Що се касае до постенето по православната традиция, диетологът намира това за много добра хранителна практика, която е без здравни рискове.

Който иска да пости ще направи добре за себе си, казва той с уточнението, че става дума за принципно здрави хора. И разказва любопитна история:

"След края на руско-турската освободителна война през 1878-80 г. в България има руски губернатори, които решават да направят преброяване на населението и установяват, че тук има най-много столетници на човек от населението в Европа. Руският учен Иля Мечников, който работи в един от най-престижните институти в Париж - " Пастьор", се заинтересува от този факт и започва да изучава хранителните традиции на българите по това време. И стига до заключението, че една от основните причини за дълголетието е, че българите са предимно вегетариански народ. Като сложим постите преди Коледа и Великден, Петрови и т.н., и сряда и петък, които също са постни дни, се получават над 200 дни на вегетариански режим. Той обръща внимание и на киселото мляко, което създава добър имунитет в стомашно-чревния тракт. А както знаем, микробиомът изгражда нашия имунитет".

По негово мнение съвременното общество прекалява с консумацията на месо.

И ако отново можем да говорим за универсални препоръки, то една от тях е да се намали консумацията на месо.

Що се касае до генетичната ни памет, то генетичните дадености към определена географска зона имат отношение към консумирането на определени храни.

"Например, ако отидете в Карибския басейн и трябва да ядете папая и други нетипични за нас храни, най-вероятно ще ги усвоявате по-несъвършено в сравнение с местните хора. Така че, местните храни се усвояват по-добре. И най-добре да се купуват местни пресни зеленчуци, отколкото да се консервират".

А може ли с правилен режим човек наистина да засили имунитета си?

"Ролята на специалиста е да намери баланс за конкретния човек. Ако говорим за вегани, моето впечатление е, е хората, които се хранят по този начин, го правят за определен период от живота си, защото искат да си направят някаква форма на прочистване. Но веганите правят хранителни дефицити - на витамини, анемии. И това не е хипотеза, а в някакъв период от време то наистина се случва. Затова не трябва да се отива и в другата крайност".

Ако трябва да обобщим - преди да се решите на каквато и да е диета, първо проверете здравето си и се доверете на изготвен специално за вас режим, който освен че ще регулира теглото, ще подобри и здравословното ви състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имам опита

    1 0 Отговор
    Но не и младостта..... който иска да,, еде,, такова, месо бе от млада, 🐷, негова работа....!
  • 2 здраве

    2 1 Отговор
    Дебелите жени имат големи дупета и са по-привлекателни.

    Коментиран от #3

  • 3 МА-НА-Фът

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "здраве":

    Прав си.
    Не съм по свинското, амааааааа......🤣🤣🤣
  • 4 А по азиатското и негърското

    1 0 Отговор
    Хахаха...... нещо като дребна, Жаноария и едър азиатец..!?