ФАКТИ.БГ

Масло или маргарин: кое е по-добро?

Кой от двата продукта е по-добре да консумираме?

Публикувана: 23 Февруари, 2021 20:58
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3311
Масло или маргарин: кое е по-добро?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Какво може да се намери по-често в хладилника ви - масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата между двете? Отговорът дава ASAP Science.

Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко, информира expert.bg. Маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.

Маргаринът пък се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е формирането на доста вредните трансмазнини. Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото. Истината обаче е, че не е препоръчително да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите консумацията им или ги заменете със зехтин.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
пенсионер
1 Отговор
пред маслото или маргарина предпочитам москвич алеко.

Коментиран от #11


Оценка:
-17 +13

Грух Джуланов
2 Отговор
Най - добре ракийка със салата според сезона и после свинска вратна пъжлола.

Оценка:
-6 +38

Йозеф
3 Отговор
Домашно краве и козе масло.

Оценка:
-3 +32

свинска мас
4 Отговор
най-добре е да се храним със слънце

Оценка:
-5 +20

Овчарник
5 Отговор
Домашна сушена наденица 40% телешко и 60% свинско с домашно бяло вино е по доброто за мазане на филията...

Оценка:
-2 +27

6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
8 Отговор
Само едеот може да зададе такъв въпрос.

Оценка:
-2 +19

Ооо неразумний юроде
9 Отговор
Зехтин. Хората са го измислили преди няколко хилядолетия. Кво масло къв маркарин 🤣🤣🤣

Коментиран от #22


Оценка:
-7 +14

Боко на симитлийскиу
10 Отговор
Свинска мас, става за всичко

Оценка:
-5 +29

Ама с какъв
11 Отговор

До коментар #1 от "пенсионер":


Двигател москвич или лaда?

Оценка:
-5 +1

С ВАЗЕЛИН
12 Отговор
Най_добре влиза в тубата кренвирша😇😄

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +7

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Бил кза
14 Отговор
Че е такива по отворени като вас трябва да си ядат синтетиката а ние като традициони да ядем натурално масло

Оценка:
-1 +5

В ГЕРМАНИЯ Е МАРГАРИН
15 Отговор
В БГ Е ПРОДУКТ С ПАЛМОВА МАС,ГУМА АСПАРТАМ В ОПАКОВКА ОТ МАРГАРИН

Оценка:
-0 +14

Гошко
16 Отговор
Няма нищо по-добро от маслото, което оправя вкуса на всяка храна, къф маргарин, кви 5 лева?! А пък за свинска вратна пържола, домашна ракийка и салата Снежанка (домашна) човек убивам...

Оценка:
-1 +11

Човек
17 Отговор
Масло

Оценка:
-0 +6

Вече и
18 Отговор
Двете си приличат...!

Оценка:
-3 +3

Рупам Маргарин от мъничок
19 Отговор
От как го пуснаха маргарино, яко го мажем на фелия.... с малко чубрица отгоре. Пак ако има и малко нещо салам или нещо друго става екстра. Колко Калиакра опаковки малки съм облизвал и отопвал, само аз си знам. Бой беше, ако е останало нещо по капачката... после излезна промишления маргарин на кило....леле евтино и хубаво. Облизвахме найлона....пак станахме хора, не много био. Така пораснахме в прехода.

Оценка:
-2 +3

Маргарин става
20 Отговор
И за, други цели...!

Оценка:
-0 +6

Само питам
21 Отговор
Що за въпрос?! А Събинче ти ли си, ясно?!

Оценка:
-1 +3

Хахаха
22 Отговор

До коментар #9 от "Ооо неразумний юроде":


Прехвален продукт е. Не е уникален със своите полезни качества, със сигурност. Има много други масла с не по лоши полезни качества. Ленено масло, например, и други. За средиземноморците е привичен и е философия на живота е. Другите народи го възприемат едва ли не като лекарство. Много хора откровенно не обичат вкуса му. Маркетингът е голяма работа. Четете.

Оценка:
-1 +4

Доктор Морков
23 Отговор
Масло. Разтопете маргарин и вижте какво се получава. Маргаринът се разпада на LDL холестерол и триглицериди.

Оценка:
-0 +7

И печелившия е:
24 Отговор
Печели - СВИНСКА МАС!!!

Оценка:
-2 +3

Един
25 Отговор
Следваща стъпка : Full synthetic 5W30!
(... и грешка в информацията на expert.bg : маслото на пазара НЕ Е от мляко, сметана и прочие... , а остатък от изпарването на кашкавала! Освен това за да може да се маже то НИКОГА не е чисто масло - на пазара се продава като смес с маргарин и/или други мазнини - свинска мас, палмово масло и какво ли още не!) Така че щом си го купите от магазина - то НЕ Е естественното масло!

Оценка:
-0 +2

26
Този коментар е премахнат от модератор.
ГЬОТФЕРЕНА
27 Отговор
ПЪЛЕН БОКЛУК Е МАРГАРИНА ПАЛМОВА МАС КАКТО И ДРУГИЯ БОКЛУК ТЕЧЕН ШОКОЛАД NOTELA 75%ПАЛМОВО МАСЛО ПРОЧЕТЕТЕ ...........БОКЛУЦИ САМО

Оценка:
-0 +4

глупости
28 Отговор
Няма истински зехтин, всечкопе хим. екстракт. Както и всички маслини са боядисани. Семо стафидите от каламата са ОК.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд заяви преди заседание на съда, че според него съдийката Румяна Ченалова иска да говори по случая с делото „Червеи“:
Въпросът е пред кой орган и по какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже."

Още бисери