Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 18:55 3 387 9

Изтръпването на пръстите от смартфона е симптом на сериозно заболяване

  • изтръпване-
  • здраве-
  • телефон-
  • смартфон-
  • таблет-
  • карпален тунел

Все пак предотвратяването на заболяването е по-лесно от лечението му

Изтръпването на пръстите от смартфона е симптом на сериозно заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

Синдромът на карпалния тунел е състояние, което се развива поради прищипване, подуване или притискане на средния нерв в карпалния тунел. Като правило това се случва поради монотонни движения, когато пишете на клавиатурата или докосвате екрана на смартфона. За това предупреди в „Аргументи и факти" руският ортопед Александър Бойков, цитиран от Дарик.

Според него за първи симптом на заболяването се счита изтръпването на пръстите. Отначало дискомфортът се усеща сутрин и преминава към обяд, но със задълбочаването на развитието на проблема се усеща изтръпване дори през нощта и към него се добавят болка, изтръпване или парене.

„Ръката може да „отслабне“ - има слабост в пръстите. Става трудно да държите тежести, появяват се неловкост в движенията и затруднения с използването на малки предмети, например все по-лошо се пише с химикалка. Ако сте започнали да изпускате всичко по-често, защото не можете да го държите в ръцете си, време е да биете алармата“, предупреди ортопедът.

В напреднали стадии има голяма вероятност напълно да загубите чувствителността на пръстите, изтъкна още Бойков.

Той добави, че предотвратяването на развитието на синдрома е по-лесно от лечението му. По думите му е нужно да се обърне внимание на загрявката на ръцете. Ортопедът съветва пръстите да се стискат в юмрук и да се разтварят, да се правят въртеливи движения с ръце или просто те да се отпускат и разклащат във въздуха.

Ако болезнените усещания вече са се появили, можете да се премахнат с помощта на специален фиксатор, който държи ръката в правилната позиция.

Също така, лекарят препоръча изборът на компютърна мишка и на смартфон да се прави в съответствие с големината на дланта на ръката. И обърна внимание, че когато използвате мишката, дланта трябва да лежи на масата, а не да виси във въздуха. Смартфонът, от своя страна не трябва да е твърде голям, за да не се налага да дърпате и напрягате палеца си. Според Бойков периодично трябва да се използват и други аксесоари, по-специално тъчпадът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербав Трол

    4 1 Отговор
    Ще искам вредни от Бат Бойко.
  • 2 Интересно

    4 0 Отговор
    Ааа бе вие пишете колко е сериозно изтръпването на пръстите на ръцете от чекибойство. Т'ва с телефона е несериозно.

    Коментиран от #9

  • 3 Килка

    4 1 Отговор
    Събинче,и на мен ми изтръпват пръстите когато меся мекици ..18+🦠
    но после се отпускат.
  • 4 каракачал

    3 0 Отговор
    да тва е щот честния частник слага отрови в храната ви
  • 5 чичака

    2 1 Отговор
    А га ми изтръпне главъта от тъпофоня, кво да праа???
  • 6 Любимото ми радио

    1 0 Отговор
    Ме осведоми.....!
  • 7 Луд

    3 0 Отговор
    Заболяването се нарича СМАРТОФОНОНИЯ. Наблюдава се при младежи.Симптомите са ,че ходят като зомбита,не им трябва секс и храна.
  • 8 един от многото

    3 1 Отговор
    На мен като ми изтръпне едно нещо , го слагам на топло и влажно!
  • 9 ОЩЕ ПО ЛОШО Е

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Интересно":

    КОГАТО С ЕДНАТА РЪКА СМАРТФОНИРАШ А С ДРУГАТА ОHAHИРАШ😬😬😬