ФАКТИ.БГ

Неподозирани ползи от сушените сливи

Диетолози препоръчват да се консумират по 1-2 сушени сливи на ден

Публикувана: 2 Март, 2021 17:58
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3899
Неподозирани ползи от сушените сливи
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.

Редовната употреба на сушените сливи подобрява функционирането на червата и ги защитава от развитие на болести, включително и рак. За лечебното действие и ползата на сушените сили сливи разказват популярните диетолози Ерин Кени и Джейми Милър. Според специалистите, сушените сини сливи имат високо съдържание на компоненти, които въздействат благоприятно на перисталтиката и съответно на способността на червата да се изпразват, пише zdrave.to.

„Сините сливи са продукт с високо съдържание на целулоза, която предотвратява запека. Също така, в този плод в сушения му вид има много сорбит и хлорогенова киселина, увеличаващи честотата на изхожданията”, поясняват експертите.

Освен това, този продукт подобрява защитата на червата от възникване на тумори. Този ефект учените свързват с антиоксидантното действие на микроелементите, влизащи в състава на сушените сини сливи.

Благодарение на тях намалява възпалението, което спомага за растежа на злокачествени образувания и уврежда клетките.

Специалистите поясняват, че манганът, а също така и медта, съдържащи се в сините сливи, спомагат за защита на здравите клетки от увреждания, асоциирани с възпалителните процеси. И не на последно място, добавят експертите, “веществата антоцианини в този сушен плод намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво”.

Според диетолозите, при липса на противопоказания е желателно оптимално да изяждате по един-два сушени плода на ден. Сред другите достойнства на този суперплод специалистите посочват позитивното влияние върху състоянието на сърцето, а също и способността му да укрепва костите.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Не ща сушени!!
1 Отговор
Имам пари,ям млади и пресни сливки на килограм..

Коментиран от #15


Оценка:
-17 +8

Вземете си
2 Отговор
кака Кури,Маяма,и оная слива Милиончева..

Оценка:
-8 +12

Да, страхотни са
3 Отговор
За,,, запек,,.....!

Оценка:
-1 +19

Шпек
4 Отговор
Събинче,всяка слива след наплюнчване омеква когато е суха.
Закон на Мърфи.

Оценка:
-3 +25

Инфо
5 Отговор
Не се употребяват при заболявания на черния дроб(важи и за патладжаните).

Оценка:
-0 +12

Процесор Вучков
6 Отговор
Аз обичам миризливите сливи, ония слузестите.

Оценка:
-11 +7

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
7 Отговор
Костилките им имат много цианидни съединения,а те унищожават ракови клетки!А,как се гледат.....сега след задушница седмицата ще правя първо пръскане с инсектицид,а и Метил топсин...фунгицид ще сложа на голи клони...минимум 7-8 пръскания точно в определен момент!Пропуснат ли се....отиват на земята...Миналата година заради мерките нищо не набрах надали имаше и 30 кила,а предишни години съм раздавал ,давали са около половин тон!Сорта е кюстендилка-едри продълговати и стават перфектна зрялост ,след 9 септември в този край ,около годеч.Според мен най трудно се отглежда-синя слива!Не случайно в Германия са много скъпи,а тук ги пренебегват!Купешките нямат тази зрялост на отгледаните от грижлив стопанин!

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +14

Лайка
8 Отговор
Пресните от дървото са по добри. Уникален плод са.

Оценка:
-1 +10

И аз обичам сливи
9 Отговор
Цепени.

Оценка:
-1 +7

Б/АЙ КУРТИ
10 Отговор

До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":


Абе защо се мъчиш ако искаш цианид веднага ще ти намерят . Само не ми говори че костилките били полезни . Много ми е интересно как ще ги консумираш .

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +3

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
11 Отговор

До коментар #10 от "Б/АЙ КУРТИ":


Първо ги вадя,после ги оставям на скари за сушене на гъби да изсъхнат хубаво!После чупиш костилката!Имам костилки от години!Ядеш ядката, и да искаш повече от3 не можеш изяде!Много повече,многократно повече горчи от каисиевата и най горчивата кайсиева е сладост в сравнение с костилката на синя слива!Лекарство сладко няма!6 дена ядеш ,максимум до 10 на ден,на седмияпочивка и пак!Няма да се отровиш,но ще усетиш ефекта още на 3седмица!И Енергията ти се увеличава и има ефект!Те не ги продават,защото е много трудоемка работата!Зависи какво лекуваш правиш 3 месеца и един почивка..В един момент може да получиш желание да го поглъщаш това всеки ден,но не е наркотик!Спираш и за имун е Добро!Това ,че не ви го казва професор хх,а някой....не значи да го пренебрегнете!Костилките от сини сливи имат най много цианид,а тези съединения са основни в унищожаване на различни -Тумори!!!Не помня вече от колко години гледам!Последното дърво садих след,като спря войната в югословия не помня преди колко...Сега гледах гадост-черешови дървета над 40г ,или около накакъв изр...ги бе отрязъл....Това е равносилно на убийство на човек и трябва така се наказва!Много важно е при всяко пръскане да слагате Метил топсин,срещу обикновенна мана ,за да имате добра реколта и сливите да не падат на земята ,а дори презрели с труд да късате!!

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +8

БАЙ КУРТИ
12 Отговор

До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":


Мислех че си някой отворко който е чел в учебника . АФЕРИМ . РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА ТАКИВА КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАРОДА МЕДИЦИНА .

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +6

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
13 Отговор

До коментар #12 от "БАЙ КУРТИ":


ДД боже....,че споменавам....Не гледай старило,а питай патило!Каквото кажа съм го Правил! Между впрочем,заради лекуване на здравословен проблем в момента на член от семейството не ядем никакво месо,един два пъти месечно морска риба..Но,ако ядете месо за да унищожите вредните ензими на месото го комбинирайте със сини сливи,или дюли-става кралска трапеза!!!

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +7

Ехоо
14 Отговор
Мани ги тия сухи сливи...батко обича сочни сливи..колкото се може по сочни да са..направо да текът като реки..ухааа ,леле

Оценка:
-2 +1

до монтьорчето
15 Отговор

До коментар #1 от "Не ща сушени!!":


Да ама не - написаното от теб се случва само в сънищата ти.
Само с пари не става, трябва си и можене, а и шпеков салам, а не спаружено харманлийско кебапче.

Оценка:
-1 +2

моряка
16 Отговор
Въобще , сливата си е слива!

Оценка:
-2 +2

bbc news
17 Отговор
и консумирайте сливова ракия ... полезна е !!!

Оценка:
-0 +2

един от стадото
18 Отговор

До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":


точно. Рядко правя кавърма в гювеч, не в тия малките, а в голям- във фурната. Но винаги слагам шепа сушени сини сливи. И не толкова за здравето, не знаех че са толкова полезни, колкото за небцето.. Вкусът е невероятен

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Веселин Марешки
Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки коментира третата вълна от COVID пандемията.
Имаме партньори в Европа, които имат топки и осигуриха ваксини. За една година пандемия не построихме нова болница."

Още бисери
ТОП 5