2 Март, 2021 17:58 5 740 18

Неподозирани ползи от сушените сливи

  • сушени сливи-
  • сливи-
  • плод-
  • плодове-
  • сушени плодове-
  • ползи

Диетолози препоръчват да се консумират по 1-2 сушени сливи на ден

Неподозирани ползи от сушените сливи - 1
Снимка: Shutterstock

Редовната употреба на сушените сливи подобрява функционирането на червата и ги защитава от развитие на болести, включително и рак. За лечебното действие и ползата на сушените сили сливи разказват популярните диетолози Ерин Кени и Джейми Милър. Според специалистите, сушените сини сливи имат високо съдържание на компоненти, които въздействат благоприятно на перисталтиката и съответно на способността на червата да се изпразват, пише zdrave.to.

„Сините сливи са продукт с високо съдържание на целулоза, която предотвратява запека. Също така, в този плод в сушения му вид има много сорбит и хлорогенова киселина, увеличаващи честотата на изхожданията”, поясняват експертите.

Освен това, този продукт подобрява защитата на червата от възникване на тумори. Този ефект учените свързват с антиоксидантното действие на микроелементите, влизащи в състава на сушените сини сливи.

Благодарение на тях намалява възпалението, което спомага за растежа на злокачествени образувания и уврежда клетките.

Специалистите поясняват, че манганът, а също така и медта, съдържащи се в сините сливи, спомагат за защита на здравите клетки от увреждания, асоциирани с възпалителните процеси. И не на последно място, добавят експертите, “веществата антоцианини в този сушен плод намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво”.

Според диетолозите, при липса на противопоказания е желателно оптимално да изяждате по един-два сушени плода на ден. Сред другите достойнства на този суперплод специалистите посочват позитивното влияние върху състоянието на сърцето, а също и способността му да укрепва костите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ща сушени!!

    8 17 Отговор
    Имам пари,ям млади и пресни сливки на килограм..

    Коментиран от #15

  • 2 Вземете си

    12 8 Отговор
    кака Кури,Маяма,и оная слива Милиончева..
  • 3 Да, страхотни са

    19 1 Отговор
    За,,, запек,,.....!
  • 4 Шпек

    25 3 Отговор
    Събинче,всяка слива след наплюнчване омеква когато е суха.
    Закон на Мърфи.
  • 5 Инфо

    12 0 Отговор
    Не се употребяват при заболявания на черния дроб(важи и за патладжаните).
  • 6 Процесор Вучков

    7 11 Отговор
    Аз обичам миризливите сливи, ония слузестите.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 0 Отговор
    Костилките им имат много цианидни съединения,а те унищожават ракови клетки!А,как се гледат.....сега след задушница седмицата ще правя първо пръскане с инсектицид,а и Метил топсин...фунгицид ще сложа на голи клони...минимум 7-8 пръскания точно в определен момент!Пропуснат ли се....отиват на земята...Миналата година заради мерките нищо не набрах надали имаше и 30 кила,а предишни години съм раздавал ,давали са около половин тон!Сорта е кюстендилка-едри продълговати и стават перфектна зрялост ,след 9 септември в този край ,около годеч.Според мен най трудно се отглежда-синя слива!Не случайно в Германия са много скъпи,а тук ги пренебегват!Купешките нямат тази зрялост на отгледаните от грижлив стопанин!

    Коментиран от #10

  • 8 Лайка

    10 1 Отговор
    Пресните от дървото са по добри. Уникален плод са.
  • 9 И аз обичам сливи

    7 1 Отговор
    Цепени.
  • 10 Б/АЙ КУРТИ

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Абе защо се мъчиш ако искаш цианид веднага ще ти намерят . Само не ми говори че костилките били полезни . Много ми е интересно как ще ги консумираш .

    Коментиран от #11

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Б/АЙ КУРТИ":

    Първо ги вадя,после ги оставям на скари за сушене на гъби да изсъхнат хубаво!После чупиш костилката!Имам костилки от години!Ядеш ядката, и да искаш повече от3 не можеш изяде!Много повече,многократно повече горчи от каисиевата и най горчивата кайсиева е сладост в сравнение с костилката на синя слива!Лекарство сладко няма!6 дена ядеш ,максимум до 10 на ден,на седмияпочивка и пак!Няма да се отровиш,но ще усетиш ефекта още на 3седмица!И Енергията ти се увеличава и има ефект!Те не ги продават,защото е много трудоемка работата!Зависи какво лекуваш правиш 3 месеца и един почивка..В един момент може да получиш желание да го поглъщаш това всеки ден,но не е наркотик!Спираш и за имун е Добро!Това ,че не ви го казва професор хх,а някой....не значи да го пренебрегнете!Костилките от сини сливи имат най много цианид,а тези съединения са основни в унищожаване на различни -Тумори!!!Не помня вече от колко години гледам!Последното дърво садих след,като спря войната в югословия не помня преди колко...Сега гледах гадост-черешови дървета над 40г ,или около накакъв изр...ги бе отрязъл....Това е равносилно на убийство на човек и трябва така се наказва!Много важно е при всяко пръскане да слагате Метил топсин,срещу обикновенна мана ,за да имате добра реколта и сливите да не падат на земята ,а дори презрели с труд да късате!!

    Коментиран от #12

  • 12 БАЙ КУРТИ

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Мислех че си някой отворко който е чел в учебника . АФЕРИМ . РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА ТАКИВА КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАРОДА МЕДИЦИНА .

    Коментиран от #13

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ КУРТИ":

    ДД боже....,че споменавам....Не гледай старило,а питай патило!Каквото кажа съм го Правил! Между впрочем,заради лекуване на здравословен проблем в момента на член от семейството не ядем никакво месо,един два пъти месечно морска риба..Но,ако ядете месо за да унищожите вредните ензими на месото го комбинирайте със сини сливи,или дюли-става кралска трапеза!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Ехоо

    1 2 Отговор
    Мани ги тия сухи сливи...батко обича сочни сливи..колкото се може по сочни да са..направо да текът като реки..ухааа ,леле
  • 15 до монтьорчето

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не ща сушени!!":

    Да ама не - написаното от теб се случва само в сънищата ти.
    Само с пари не става, трябва си и можене, а и шпеков салам, а не спаружено харманлийско кебапче.
  • 16 моряка

    2 2 Отговор
    Въобще , сливата си е слива!
  • 17 bbc news

    2 0 Отговор
    и консумирайте сливова ракия ... полезна е !!!
  • 18 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    точно. Рядко правя кавърма в гювеч, не в тия малките, а в голям- във фурната. Но винаги слагам шепа сушени сини сливи. И не толкова за здравето, не знаех че са толкова полезни, колкото за небцето.. Вкусът е невероятен