Редовната употреба на сушените сливи подобрява функционирането на червата и ги защитава от развитие на болести, включително и рак. За лечебното действие и ползата на сушените сили сливи разказват популярните диетолози Ерин Кени и Джейми Милър. Според специалистите, сушените сини сливи имат високо съдържание на компоненти, които въздействат благоприятно на перисталтиката и съответно на способността на червата да се изпразват, пише zdrave.to.
„Сините сливи са продукт с високо съдържание на целулоза, която предотвратява запека. Също така, в този плод в сушения му вид има много сорбит и хлорогенова киселина, увеличаващи честотата на изхожданията”, поясняват експертите.
Освен това, този продукт подобрява защитата на червата от възникване на тумори. Този ефект учените свързват с антиоксидантното действие на микроелементите, влизащи в състава на сушените сини сливи.
Благодарение на тях намалява възпалението, което спомага за растежа на злокачествени образувания и уврежда клетките.
Специалистите поясняват, че манганът, а също така и медта, съдържащи се в сините сливи, спомагат за защита на здравите клетки от увреждания, асоциирани с възпалителните процеси. И не на последно място, добавят експертите, “веществата антоцианини в този сушен плод намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво”.
Според диетолозите, при липса на противопоказания е желателно оптимално да изяждате по един-два сушени плода на ден. Сред другите достойнства на този суперплод специалистите посочват позитивното влияние върху състоянието на сърцето, а също и способността му да укрепва костите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Не ща сушени!!
Коментиран от #15
18:02 02.03.2021
2 Вземете си
18:05 02.03.2021
3 Да, страхотни са
18:05 02.03.2021
4 Шпек
Закон на Мърфи.
18:10 02.03.2021
5 Инфо
18:10 02.03.2021
6 Процесор Вучков
18:21 02.03.2021
7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #10
18:34 02.03.2021
8 Лайка
19:12 02.03.2021
9 И аз обичам сливи
19:14 02.03.2021
10 Б/АЙ КУРТИ
До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Абе защо се мъчиш ако искаш цианид веднага ще ти намерят . Само не ми говори че костилките били полезни . Много ми е интересно как ще ги консумираш .Коментиран от #11
19:31 02.03.2021
11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #10 от "Б/АЙ КУРТИ":
Първо ги вадя,после ги оставям на скари за сушене на гъби да изсъхнат хубаво!После чупиш костилката!Имам костилки от години!Ядеш ядката, и да искаш повече от3 не можеш изяде!Много повече,многократно повече горчи от каисиевата и най горчивата кайсиева е сладост в сравнение с костилката на синя слива!Лекарство сладко няма!6 дена ядеш ,максимум до 10 на ден,на седмияпочивка и пак!Няма да се отровиш,но ще усетиш ефекта още на 3седмица!И Енергията ти се увеличава и има ефект!Те не ги продават,защото е много трудоемка работата!Зависи какво лекуваш правиш 3 месеца и един почивка..В един момент може да получиш желание да го поглъщаш това всеки ден,но не е наркотик!Спираш и за имун е Добро!Това ,че не ви го казва професор хх,а някой....не значи да го пренебрегнете!Костилките от сини сливи имат най много цианид,а тези съединения са основни в унищожаване на различни -Тумори!!!Не помня вече от колко години гледам!Последното дърво садих след,като спря войната в югословия не помня преди колко...Сега гледах гадост-черешови дървета над 40г ,или около накакъв изр...ги бе отрязъл....Това е равносилно на убийство на човек и трябва така се наказва!Много важно е при всяко пръскане да слагате Метил топсин,срещу обикновенна мана ,за да имате добра реколта и сливите да не падат на земята ,а дори презрели с труд да късате!!Коментиран от #12
20:23 02.03.2021
12 БАЙ КУРТИ
До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Мислех че си някой отворко който е чел в учебника . АФЕРИМ . РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА ТАКИВА КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАРОДА МЕДИЦИНА .Коментиран от #13
20:32 02.03.2021
13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #12 от "БАЙ КУРТИ":
ДД боже....,че споменавам....Не гледай старило,а питай патило!Каквото кажа съм го Правил! Между впрочем,заради лекуване на здравословен проблем в момента на член от семейството не ядем никакво месо,един два пъти месечно морска риба..Но,ако ядете месо за да унищожите вредните ензими на месото го комбинирайте със сини сливи,или дюли-става кралска трапеза!!!Коментиран от #18
20:42 02.03.2021
14 Ехоо
03:43 03.03.2021
15 до монтьорчето
До коментар #1 от "Не ща сушени!!":
Да ама не - написаното от теб се случва само в сънищата ти.Само с пари не става, трябва си и можене, а и шпеков салам, а не спаружено харманлийско кебапче.
07:26 03.03.2021
16 моряка
08:28 03.03.2021
17 bbc news
09:19 03.03.2021
18 един от стадото
До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
точно. Рядко правя кавърма в гювеч, не в тия малките, а в голям- във фурната. Но винаги слагам шепа сушени сини сливи. И не толкова за здравето, не знаех че са толкова полезни, колкото за небцето.. Вкусът е невероятен09:50 03.03.2021