Last news in Fakti

2 Март, 2021 18:57 3 234 7

Как да разберем дали се нуждаем от антибиотик

  • антибиотици-
  • хапчета-
  • медицина-
  • лекар-
  • лекарства

Специалист дава важни насоки и разяснения как се стига до лечение с антибиотици

Как да разберем дали се нуждаем от антибиотик - 1
Снимка: Shutterstock

Медицината има ясно, категорично становище относно антибиотиците: те спасяват живот, прилагайки се само когато е необходимо, тоест за лечение на бактериални инфекции. При вирусни инфекции не само не действат, но може и да са опасни. Създава се резистентност и антибиотиците спират да действат при упорити, застрашаващи живота инфекции.

Затова все по-трудно ще се лекуват менингити, туберкулоза, бъбречни инфекции, пневмонии и др., обяснява д-р Павлина Андреева, Една.бг.

При COVID инфекции е нелогично и медицински неоправдано да се започва лечение с антибиотик още в първите дни на оплакванията. Възможно е да се появят бактериални усложнения, за които е нужен антибиотик, но това става в редки случаи и то след петия ден. Но когато вкъщи има болен човек притесненията са големи: Дали наистина е само вирус, при който не са нужни антибиотици, или е нещо по-сериозно и трябва да се вземат спешно мерки?

Истина е, че понякога клиничната картина е сходна при вирусни и бактериални инфекции и тогава лекарите прибягваме към изследвания, които показват за какво става въпрос. Съветът ми е, ако имате съмнения и за обективна преценка на състоянието, направете изследвания в най-близката лаборатория, те не са скъпи.

Най-бързо ще получите резултат от изследване на кръвна картина с це реактивен протеин (CPR) Той е показател за бактериална инфекция. Лекото му завишаване (2-3 пъти) не означава непременно антибиотик. В такива случаи се взема предвид общото състояние на болния, възрастта, съпътстващи заболявания. Друг показател за бактериална инфекция са левкоцитите (доста динамичен показател) и неутрофилите или гранулоцитите.

Имайте предвид, че до 4-годишна възраст стойностите им са различни от тези на възрастните и ако в референтните стойности няма разграничение по възраст може да се объркате. Особено внимание изискват кърмачетата. Ако няма признаци за вирусна инфекция (хрема, кашлица, зачервено гърло) лесно може да се пропусне бъбречна инфекция, която протича само с висока температура. Затова при всяка висока температура без видима причина при малките бебета се прави изследване на кръв и урина.

Специалистите препоръчват първо да се направи микробиологично изследване на секрет (най-често гърлен и носен) с антибиограма и след това да се започне антибиотикът. На теория звучи логично, но на практика често е трудно приложимо. Самото изследване отнема 3-4 работни дни, които трудно се изчакват с малко дете в тежко състояние. Опитният лекар знае кои са най-честите причинители в определена възраст и кои антибиотици му действат. Изследването е важно при неясни, хронични, „затегнати” състояния.

И нещо за любимата тема на майките – изследване на носен секрет. Някои от децата които посещават детски ясли и градини са с почти постоянна хрема. Да, изнервящо положение... Но родителите трябва да знаят, че изследването на носния секрет е безполезно в много случаи. Носоглътката е открита, замърсена, нестерилна система и в носа почти винаги има бактерии, които може да не са причинители за хремата. И когато се изолират, по настояване на „компетентните” служители в детските заведения се започва ненужно безкрайно лечение, което уврежда лигавицата на носа. Причината за постоянните детски хреми са вируси (не се изолират в секрета) алергия, трета сливица, сухия и топъл въздух в детските заведения, полипи, аномалии в носната преграда, хипертрофия или атрофия на носната лигавица от безразборното прилагане на капки за нос и други.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    5 7 Отговор
    При ковида не вземеш ли навреме антибиотик си умрял
  • 2 А бе

    3 1 Отговор
    Аз се нуждая от рикия.
  • 3 Гоуст

    1 2 Отговор
    Тая статия за употребата на антибиотиците ли е ,или ръководство по педиатрия? В доста случаи,вирусната инфекция ,,постила" на бактериалната,не е чак толкова рядко .Не знам подобни статии с каква цел се публикуват, желателно е лекар да назначи адекватно лечение, а не да се провежда самолечение на база нещо прочетено в интернет или в някой сайт.
  • 4 Башлаш

    4 0 Отговор
    Не останаха доктори, младите не е ясно колко са учили и дали не са си купили дипломата.
    Така че учете, за да се самолекувате

    Коментиран от #7

  • 5 Глупости

    6 1 Отговор
    Айде да не говориш глупости. От седмица и половина съм с корана вирус, ще ти кажа какво съм пил на втория ден вечерта вдигнах температура пих един парацетамол свалих я на сутринта пих още един. След два дена ми се появи лека кашлица взех си един сироп за кашлица и това е всичко което съм пил, вече ми няма абсолютно нищо, така че айде по леко с заключенията.
  • 6 Дълбоко виждащ

    1 1 Отговор
    Нещо,което надали знаете....има така наречения реактивен артрит,или остър много опасен,при не навременно лечение...получава се..от..Болест по полов път.....Лечението е само антибиотик,за тези,които отричат антибиотиците.....започва с леки болки пренебрежими в коленете,но при нелекувани....крака,колене стават,като диреци и движение няма,а болката...страшна!Та ,антибиотика понякога се пие и профилактично!!!
  • 7 Райски Газ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Башлаш":

    Много скоро личният ти лекар ще е празна кабинка със един стол-легло в центъра на който да седнеш и споделиш мъките!Срещу подпис че ако се случи нещо със теб по време и след операцията е било последното ти желание!😂