Last news in Fakti

4 Март, 2021 19:32 5 196 5

Изброиха всички симптоми на инфаркта

  • симптоми-
  • инфаркт-
  • инсулт-
  • исхемична болест-
  • сърце-
  • кръвоносни съдове

Някои от изброените симптоми не са познати на обществото

Изброиха всички симптоми на инфаркта - 1
Снимка: Shutterstock

Инфарктите и инсултите се случват най-често рано сутрин, показва съвместно проучване на Университета в Орегон и болницата в Бостън. Повечето хора получават инфаркт или инсулт около 6:30 сутринта, съобщава “Дейли Мейл”, а причината е нивото на протеин в кръвта, пише БГНЕС.

Учените са анализирали инхибитора на протеина, познат като плазминогенен активатор, който забавя разграждането на кръвните съсиреци. Той достига своя връх рано сутринта, увеличавайки риска от инсулт и инфаркт. “Това е много важно откритие за лечение на пациенти със склонност към сърдечно-съдови заболявания и образуване на тромби и може да послужи като по-добро установяване на времето за терапия”, каза авторът на изследването д-р Франк Шиър. Учените планират още по-обширно проучване на връзката между биологичния часовник и този протеин.

Някои симптоми на инфаркт могат да се появят още месец преди инфаркта. Ето кои са симптомите на инфаркта:

Умора

Ако артериите се стеснят, сърцето получава по-малко кръв от обикновено, което затруднява работата му. Ето защо винаги се чувствате уморени и сънливи.

Задух

Когато сърцето получава по-малко кръв, това също означава, че белите дробове получават по-малко кислород. Ако изведнъж имате проблеми с дишането, определено трябва да се консултирате с лекар, тъй като е възможно да предотвратите инфаркт.

Слабост

Ако почувствате слабост, която е необяснима, може да има стесняване на артериите, поради което кръвта не циркулира правилно. Тогава мускулите не получават всичко, от което се нуждаят и може да настъпи припадък.

Студена пот и световъртеж

Лошата циркулация също означава, че притокът на кръв към мозъка е ограничен, което е животозастрашаващо. При такива състояния се чувствате замаяни и объркани и това са симптоми, които не бива да се пренебрегват.

Натиск в гърдите

Ранните симптоми на инфаркт включват безпокойство и натиск в гърдите, слаба болка или повишено кръвно налягане и тези проблеми стават все по-чести с наближаването на деня на инфаркта.

Симптоми на грип или настинка

Ако получите такива симптоми изведнъж, а нямате грип, може да става въпрос за наближаване на инфаркт. Много хора, преживели сърдечен удар, казват, че са имали грипоподобни симптоми на кашлица или треска няколко дни преди това.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    23 0 Отговор
    .. Като чета.. жената и децата ще пируват скоро...
  • 2 Простотии

    13 4 Отговор
    Пълни Простотии ...
  • 3 Основна причина

    18 0 Отговор
    Постоянното четене на новини по всички медии и социални мрежи– гарантирано сте пътник, дори и без изброените симптоми.
  • 4 селтак

    18 1 Отговор
    Я,че то същите симптоми като на корона вируса! В.....м....шашава!
  • 5 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Аз пък си мислех,че повечето инфаркти и инсулти са към 21.35 вечерта.Странно,явно съм се заблудил..Голяма тъпня хахахаха.. отде го измислихте туй с часа ва ,а?