7 Март, 2021 18:19 6 152 21

8 начина да свалите кръвното без лекарства

  • кръвно налягане-
  • високо кръвно-
  • лекарства-
  • здраве-
  • сърце

Подходящата превенция е най-ефективният начин да пазим кръвното си налягане в нормални стойности

8 начина да свалите кръвното без лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Преди повече от 20 години лекарите все още вярваха, че вдигането на кръвното налягане е нормално явление с напредването на възрастта. Сега обаче мнението на специалистите е друго. Все повече млади работещи хора започнаха да се оплакват от хипертония, пише zdrave.to.

Ето защо при първи признаци за хипертония е необходимо да предприемете действия. Начинът на живот в такива ситуации е не по-малко важен от приема на лекарства.

Здравословно хранене

1. На първо място трябва да направите промени в обичайната си диета. Необходимо е да се намали консумацията на сол и животински мазнини, да се замени белият хляб с пълнозърнести храни и да се консумират повече зеленчуци и плодове, а също така и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

2. Храни, богати на калий и магнезий, са особено полезни. Калият се съдържа в банани, портокали, картофи. А основните източници на магнезий са зелените зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките и боба.

3. Намалете количеството сол. На първо място, диетолозите съветват да не ядете полуфабрикати и колбаси - те съдържат най-много сол и вредни подобрители на вкуса.

4. Чайовете и някои билки действат почти като лекарства, като значително намаляват кръвното. Например билковият чай от хибискус съдържа вещества, които разширяват кръвоносните съдове. Този чай ​​може да замени сутрешното кафе.

Активно движение

5. Бягане, ходене, плуване, танци - умерената физическа активност помага за тренирането на сърцето и кръвоносните съдове и намалява кръвното. За да постигнете максимален ефект, равномерно разпределете натоварването: 20 минути на ден ще бъдат достатъчни. Преди да започнете упражнения обаче трябва да се консултирате с лекар.

6. Удивителен факт: Като държите тенис топка в ръка в продължение на 10 минути можете да намалите кръвното налягане По време на това упражнение се масажират активни точки по дланите.

Тяло и душа

7. Планирайте времето си за релакс. Поради стреса и хроничната умора нивото на хормоните на стреса се повишава и кръвното също. 10 минути медитация на ден могат да променят ситуацията - опитайте различни техники, за да намерите тази, която ви подхожда.

8. Отървете се от негативните източници на постоянен стрес в живота ви, независимо дали става въпрос за натоварен работен график, задръствания или домакински дела. Трябва да помислите как можете да промените ситуацията или дори да потърсите помощ от психолог.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 tara

    12 4 Отговор
    20 мин на ден - малиииии, тез, дет коват палети по 8 часа на ден напрау ше припаднат от ниско кръвно!
  • 3 Верно бе

    19 3 Отговор
    За да се спази 1 точка, трябва да спрем яденето, тук има само боклуци с ГМО подправки,а за да се изпълни 8 точка, трябва да се гръмнеш или обесиш
  • 4 Пунчо

    20 3 Отговор
    По тошово време нямаше банани, пък нямаше толкова хипертоници, сега банани колкото щеш, пък резултата - по-лош. Защо ли?

    Коментиран от #5

  • 5 ТръндЮ

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пунчо":

    Щото не ги ядът ами си ги бутат по дупките бе приятел!
    Ай наздраве!
  • 6 Гост

    11 1 Отговор
    Ако имаш желание има време за всичко изброено. Поне аз спортувам , щом се затопли яхам колелото и с него на работа. Да вметна , че от 4 години имам проблеми с високото кръвно , заради естеството на работа . И почнах с хапчета но сега от време на време ги пия . Тъй като колелото помага . За храната човек както си го нагласи , вярно , че някой продукти са боклуци. Не знаеш какво ядеш . Но като се внимава . Може и да няма проблеми.
  • 7 Кръвно

    5 4 Отговор
    Повечето хора го свалят с ракия, но ако сте вегани и въздържатели, може да се използват и медицински пиявици.
  • 8 dipl psy

    13 1 Отговор
    Като дипломиран психиатър мога да кажа, че най доброто за човека е да има много пари, да живее на тропически остров, да е млад , здрав и корав. Всичко друго е вятър.
  • 9 Безсънието

    1 4 Отговор
    Води до смъкване на, високо кръвно...!

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Никой

    5 1 Отговор
    Глупости на търкалета.
    Не прекаля ам с месото, ям 1-2 филии хляб, обядвам само плодове и зеленчуци, турист съм и вървя по 10км всяка събота/неделя.... Но, кръвното ми е 140/90

    Коментиран от #13

  • 11 Читател

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Безсънието":

    Ограниченията в съня могат да имат по-тежки последици от едото кръвно за човек , конкретно за нарушаване ритмичното въстановяване на мозъка - инсулти .

    Коментиран от #14

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Достатъчно е да спите на надморска височина над 1500метра ,или да трамбовате по 20км на ден, през пресечена местност,но не и с работа.....
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    Като мерите кръвното ,трябва да сте преди меренето в покой около 10м и когато слагате маншонът на ръката си,ръката ви е редно да е на нивото на сърцето!преди мерене трябва да сте минали през тоалетна!За да е прецизно!Много важно е да знаете и пулсът си!140/90 е опасно кръвно и е хубаво да почнете да пиете хап!

    Коментиран от #21

  • 14 Видя ли филмчето

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Читател":

    По нова...много поучителен..... но ще кажа, да пази Бог....някой има, гъсмета,, клиента да му прикрие,, безсъние то,,....!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 На мен

    1 0 Отговор
    Доктора ми каза зарани 50грама ракия на гладно,а вечер 250 мл.домашно вино...,.


    Ама има един малък проблем.Аз съм алохолик....
  • 17 Пълни

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Безсънието":

    Глупости.
  • 18 Баба, Димчи от Трут

    1 0 Отговор
    Пълни глупости, ама, една, дърта, жина с високо кръвно, радини вълнения и безсъние, нека сабахлен да, го измери, ше види, резултата...!
  • 19 111

    1 0 Отговор
    Пробвайте с контрастни душове – всяка сутрин се къпете, като накрая няколко пъти сменяйте гореща със студена вода.
    Това е изпитана рецепта за сваляне на кръвното налягане, използвана от авиаторите, когато се подготвят за периодичните авио-медицински прегледи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 препатил

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    140/90 наистина е по-високо от нормалното, но все пак зависи за колко възрастен човек става дума, ако е над 60 всъщност е нормално за възрастта.......лично аз препоръчвам хапове да се пият само ако положението е по-сериозно, мисля че една добра диета ще свърши работа при такова кръвно, дори и да е при по-млад човек. Всъщност статията е много хубава, бих обърнал внимание на здравословното хранене - хубави хляб, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, разнообразни плодове и зеленчуци(включително сушени такива), ЯБЪЛКИ - те са идеални за прочистване на организма от токсини и кръвоносната система от халестерол и плаки, ЯДКИ.........по-малко сол и подправки като черен и червен пипер, животински мазнини, по-малко пасти, торти, еклери и кремове и като цяло захарни продукти. Умерено движение, например разходка, каране на колело без голямо натоварване, плуване, леки упражнения. Никакво преяждане, особено вечер.......и редовно и ПРАВИЛНО мерене на кръвното когато си знаете че не ви е съвсем в норма!