Last news in Fakti

17 Март, 2021 16:39 5 034 8

Храни, които причиняват подуване на корема

  • храни-
  • подут корем-
  • причини-
  • здраве

Ето и най-честите причини, които стоят зад това неприятно състояние

Храни, които причиняват подуване на корема - 1
Снимка: shutterstock

Подуването на корема е неприятен процес, който по правило се свързва с нездравословна диета и много рядко показва сериозно заболяване. Нерядко подутият корем води до газове, дискомфорт и невъзможност за практикуване на спорт или просто почивка.

Понякога подуването се образува непосредствено след хранене и прием на определена храна, която съдържа хистамини например.

Въпреки това много фактори могат да повлияят на работата на храносмилателния тракт, като хормонален дисбаланс, хранителни непоносимости, стрес и разбира се, хранителни навици.

Как обаче, да определим какво точно да ядем, за да нямаме подобни проблеми. Експертите разказаха кои храни провокират най-често подуване на корема.

Непоносимостта към определени храни, позната още като алергия тип 3, е сред най-обследваните проблеми на съвремието. Агресивността на храната, която най-често консумираме, е възможно да отключи лавина от проблеми, които за съжаление откриваме в по-късен етап, а червата се явяват отворената врата, през която вътрешните системи се афектират.

Ето и най-често срещаните последствия: метаболитни проблеми, наднормено тегло, подуване на корема и общ храносмилателен дискомфорт, кожни, съдови, ставни проблеми, и други.

Сред храните с най-агресивно въздействие, откриваме нетолерантност към лактоза, казеин, глутен и зърнени храни, яйца и ядки.

Хората със синдром на раздразненото черво трябва да премахнат боба и лещата от диетата си. В крайна сметка бобът провокира подуване на корема поради високото съдържание на фибри и олигозахариди.

А подуването от лещата се дължи на фитиновата киселина. При здрави хора обаче тези продукти не трябва да създават проблеми.

Освен това подуването на корема може да се причини и от броколи и други кръстоцветни зеленчуци. Те съдържат олигозахариди, които провокират този процес.

Също така пшеницата може да провокира неприятния симптом, поради високото съдържание на глутен и същия олисахарид. Те са съставка в повечето хлебни изделия, макаронени изделия, тортили и пица.

Ечемикът, ябълките, лукът и други продукти също могат да станат дразнещи. Затова експертите съветват да ги ограничите, ако чувствате дискомфорт в стомаха. И ако подуването на корема се превърне в постоянен проблем, тогава трябва да идете на лекар и да използвате специална диета, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    2 2 Отговор
    според организъма е
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 От сланини и хернии

    2 0 Отговор
    Обикновено е подут..!
  • 4 devil

    3 1 Отговор
    При жените и мъжката сметана допринася за подуването на коремчето
  • 5 Мюмюн

    2 0 Отговор
    Кат са наамам с боб, кат почна да парда....котката повръща, а песа са оцъкля и забелва комбали. Чак юрганя са повдига, а веднъж Айшето, без да сака, запали кюмюря у печката...нещо кат каза "бууум" и покрива на палата ми фръкна на 50 м.
  • 6 То пък

    3 0 Отговор
    Едни жени..... УЖАС....!
  • 7 въпросче

    0 0 Отговор
    А храни за поддуване на цициромбите има ли?
  • 8 тортиля

    0 0 Отговор
    олисахарид....ОЛИЗАХАРИД се пише.