Last news in Fakti

19 Март, 2021 17:34 4 628 12

Това са причините за безсънието

  • сън-
  • спане-
  • лягане-
  • безсъние-
  • инсомния

Избягвайте да пушите и пиете алкохол преди лягане

Това са причините за безсънието - 1
Снимка: Shutterstock

Днес много хора страдат от безсъние. То може да е епизодично или хронично, което е изключително вредно. Можете да се справите сами с този проблем в началните етапи, но трябва да знаете какви са причините за него, пише actualno.com.

1. Стрес и нервни разстройства

Често нервното разстройство е придружено от депресия и е изключително трудно да се реши проблемът. Тук ще помогне само специалист и правилно назначено лечение. Премахнете източниците на стрес. Преди лягане вземете релаксираща вана с етерично масло. Проветрете стаята. Трябва да ви е удобно. Отстранете всички източници на светлина, включително зарядни устройства.

2. Твърде много кофеин

Кафето е чудесно, но ако имате проблеми със съня, пийте го само сутрин. Премахнете от вечерното меню всички продукти, които съдържат кофеин: силен чай, кока-кола, какао, шоколад, енергийни напитки.

3. Неподходяща диета

Храненето влияе пряко върху всички процеси в тялото и върху качеството на съня. Ако сте свикнали да се храните преди лягане, определено трябва да се отървете от този навик. Преди да си легнете, можете да изпиете чаша топло мляко. Трябва да се храните минимум 3 часа преди лягане.

4. Пушене

Никотинът също е енергиен стимулант и може да бъде толкова мощен, колкото кофеинът. Не пушете 3 часа преди лягане.

5. Алкохол

Не се заблуждавайте, че малко количество алкохол е безопасна доза, която ви помага да заспите бързо. Опитайте се да не консумирате алкохол преди лягане.

6. Нямате почивка през деня

Съвременният човек има толкова много отговорности през деня. Опитайте се да намерите 10-15 минути за себе си, за да се отпуснете през деня. Ако отидете на фитнес, завършете своите тренировки не по-късно от 21:00. Разходете се преди лягане.

7. Кошмари

Много често натрапчивите кошмари са причина за безсънието. Подсъзнателно се страхувате да се потопите в друг кошмар, така че просто не можете да заспите. Освободете ума от многото мисли.

8. Ритъмът ви на сън е нарушен

Човек може да не спи цял ден, след това да заспи за 1-2 часа, графикът е странен, но възможен, но само в много кратък срок. Не забравяйте, че е най-добре да спите 8 часа. Лягайте по едно и също време, постепенно тялото ще престане да се съпротивлява и проблемите със съня ще изчезнат.

9. Поток на информация

Информацията заобикаля съвременния човек навсякъде. Вечер премахнете от себе си източника на „новини“. Опитайте се да се отпуснете, да се успокоите.

10. Неудобно място за спане

Може да не спите добре заради неудобно легло, спално бельо, възглавници. Всичко това често причинява дискомфорт.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тулупене

    26 3 Отговор
    Гушкате шкаф с пачки и кюци и нанкате, като пор
  • 2 Процесор Вучков

    16 0 Отговор
    Не пия, не пуша и секс не правя, но проблемите със съня ми не изчезват.

    Коментиран от #4

  • 3 Къна

    15 1 Отговор
    Ако си заспал напреко на кревата—не ти е спокойно на душата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да бе

    12 2 Отговор
    Мъжът ми заспива като пън една минута след като е изпушил последната си цигара, а аз не пуша и не пия , но не заспивам, така че статията си я пишете да си запълните мястото

    Коментиран от #11

  • 6 Мим33

    9 0 Отговор
    Добре де ,този батка да каже кога да пием алкохол,след като преди лягане ,трябва
    да го избягваме.Тогава остава преди работа,а и по време на работа,така ли....
  • 7 Брендилия

    5 1 Отговор
    Събинче, ако нормален човек живее с дзвер по някакви си там причини 10 причини+ става положението. Важно е човек да намери себе си, равновесието и партньорът също е важен..
  • 8 сънчо

    3 1 Отговор
    11. Защото не гледат ''Лека нощ''
  • 9 МНОГО ПРАВИЛНА И

    3 2 Отговор
    ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ...ДОБРА СТАТИЯ!!
  • 10 За овце

    4 0 Отговор
    Докторе, не мога да заспя. / Опита ли с броене? / Броих пари. Стигна до 99 и не ми излиза един лев. / А с овцете пробва ли? / А бе, мани. Стигна до 100 и последната овца се обърна и пита: "А бе, какво стана с ония 100лв?!"
  • 11 3782

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе":

    Ако мъжа ти опъва каиша като роб, а ти си клатиш краката по кафетата и салоните нормално
  • 12 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Глупости!Малко алкохол помагал да се заспи по-лесно.Голяма грешка.Не малко ,а повечко алкохол помага да се заспи кат пън.Нещо от порядъка на 300-400 плюс....