Last news in Fakti

19 Март, 2021 20:55 5 364 18

Това са грешните хигиенни навици

  • навици-
  • хигиена-
  • грешки-
  • грешни навици

Миене на ръцете с топла вода е само един от тях

Това са грешните хигиенни навици - 1
Снимка: shutterstock

Изплакване на устата след измиване на зъбите, премахване на космите от носа, нанасяне на антиперспирант след душ - изглежда, че повечето от нас правят много грешки, що се отнася до личната хигиена.

В крайна сметка, ние придобиваме хигиенни навици от най-ранна възраст и не ги променяме много през целия си живот. Това, което сме научили в детството, вероятно ще прилагаме през целия си живот.

Но знаете ли, че много хигиенни навици, всъщност са погрешни?

Разгледайте ги и вижте как да ги замените с нови:

Изплаквате устата си с вода след измиване на зъбите

Ако сте като повечето хора, след като измиете зъбите си с паста за зъби, вероятно изплаквате устата си с вода. Но това намалява ефекта на пастата, защото така се премахва флуора от устата, който от своя страна е една от най-важните съставки в пастата за зъби.

След измиване просто изплюйте излишната паста и не използвайте вода. По този начин флуорът ще остане на зъбите ви и ще ги защити по-добре.

Не почиствате четката за коса

Не забравяйте да премахнете космите от четката за коса, но все пак трябва и да я почиствате редовно с вода. Бактериите от косата ви се събират лесно върху четката, така че не забравяйте да я почиствате безопасно с вода и шампоан или нещо подобно, поне веднъж седмично.

Напълно премахвате космите от носа

Космите на тялото ни съществуват по някаква причина и за някои от тях е най-добре да не ги оставяме изобщо. Въпреки че рядко някои хора премахват космите от носа, това е голяма грешка. Тези влакна действат като филтър в носа ви и улавят част от праха и малките частици, като по този начин им пречат да навлязат в белите дробове.

Ако чувствате, че космите в носа ви се виждат, просто ги съкратете, но никога не ги премахвайте напълно.

Миете ръцете си с топла вода

Ако искате водата да убие бактериите, тя ще трябва да е гореща, т.е. при температура около 100 градуса. Това означава, че измиването с гореща вода не е по-ефективно от измиването на ръцете със студена вода. В същото време горещата вода изсушава кожата, така че е по-добре да се измиете със сапун и студена вода.

Твърде дълга завеса за вана

Бактериите и микробите могат лесно да се натрупват върху завесата на банята, особено ако е твърде дълга и се сгъва на пода. Затова се уверете, че дъното на завесата е на няколко сантиметра над пода на банята.

Нанасяте антиперспирант веднага след душ

Ако кожата ви е все още влажна, когато прилагате антиперспиранта, не забравяйте, че това намаля ефективността му. По-добре изчакайте няколко минути, за да изсъхнете напълно, след което го нанесете.

В същото време не прилагайте антиперспиранти веднага след бръснене, тъй като може да раздразните кожата.

Почиствате банята със студена вода

Почистването на банята ще бъде много по-ефективно, ако използвате топла вода. Най-добре е първо да напълните ваната с малко гореща вода, така че да се образува пара, а след това да почистите с препарат. Ще забележите, че по този начин ще премахнете мръсотията много по-лесно.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    9 2 Отговор
    ПЗНАВАМ ЖЕНА КОЯТО ЖАДУВА ЗА МЪЖЕ ОТ КАМЕННАТА ЕРА...ПРАВА Е СПОРЕД МЕН...
  • 2 Орляк

    19 1 Отговор
    Грешни хигиенни навици +грешно приготвена телешка кайма=на Мисирката Тренчева
  • 3 Мислещ

    52 1 Отговор
    Безумни глупости. Разбира се, че няма да гълтам химии от пастата за зъби, макар че ползвам такава с минимално химия, все пак не е за ядене.

    А миенето на ръце не е за да "убием", а да свалим бактериите и топлата вода далеч по-ефективно сваля мръсотията, това и малките деца трябва да са го установили.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Мислещ

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    О, безценно, не бях стигнал до края...сами опровергават теорията, че студдената вода чисти като топла.
  • 5 Behemoth

    9 1 Отговор
    Просто хора които употребяват думите за това нещо трябва да бъдат разстрелвани....
  • 6 Как не ви е срам

    18 2 Отговор
    След като ви информираме в тази статия за вредата от флуора със сигурност, заставайки в магазина пред щанда за пасти за зъби, ще започнете да обръщате паста след паста и да четете състава им.

    Какво е флуор и флуорид? Флуоридът е йон на флуора. Той е газ, съществуващ по-често във вид на съединения с други вещества, като например калциев флуорид и натриев флуорид. Също така е и природен елемент, който присъства в състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид (много по-малко от 1 милионна част) се съдържа в природните води. Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент, той е токсичен за хората много повече от оловото. Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е опасна за живота доза. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

    Смята се, че флуоридът е токсичен за бактериите, за съжаление е толкова отровен, че при използването му се тровят не само бактериите, но също и другите клетки. Флуорът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори когато се използва в малки дози, които се съдържат в пастата за зъби или флуорираната вода. Един от най-сериозните е флуороза – хронична интоксикация на зъбите и на скелета. Флуоридът изпит с водата или от зъбната паста, бързо се поема от човешкия организъм и и се концентрира предимно в местата на натрупване на калция, тоест в костите и зъбите. Даже само 20-30 мг флуо

    Коментиран от #17

  • 7 Анонимен

    15 1 Отговор
    Даже само 20-30 мг флуор дневно нарушава обмена на калция и в резултат костите стават крехки и чупливи.
  • 8 Охо Бохо

    21 1 Отговор
    Антиперспирант? А на български? Или така си по "ентелигентни"
  • 9 Мислещ

    11 2 Отговор
    Абсолютно е така за флуорида, аз лично купувам само хомеопатични и бебешки пасти без флуорид. И от както го правя, кариесите са изключителна рядкост.
  • 10 Повярвай на човек със собствени зъби

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Мислителю, не си прав за зъбите. Човекът който е стигнал до.извода, че не трябва да маха докрай пастата е абсолютно прав. За ЛАКАЛУТ става въпрос. Пастата, освен, че наслагва флуор върху глечта, омекотява хранителните остатъци, които почти винаги остават между зъбите или между зъбите и венеца. Изплакването с вода е добре да се извърши след20-тина минути.
  • 11 мнение

    18 2 Отговор
    студената вода не разтваря хубаво сапуна и често остава по ръцете със се мърсотията и мазното, което би трябвало да се разтопи от химичната реакция на сапуна, а самите сапуни дори се правят така, че да се ползват именно със топла вода, за да може да се разтопи всичко, което е нужно. мръсното се задържа по кожата именно заради мазното в потта
  • 12 шшт

    21 1 Отговор
    Иска ми се да вярвам, че голяма част от подобни публикувани материали е просто от невежество, а не от алчност.
  • 13 еее

    15 1 Отговор
    Това ли е новият тренд - да се тровим с флуор? Е няма нужда, благодаря.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Weeert

    11 0 Отговор
    Като прочета ‘намаля’ от журналист...двойка! Кръгом и у Йелхово или друга п май.на откъдето си допълзяла...
  • 16 смок

    0 0 Отговор
    Късам си космите от носа и по ушите. Епилирах си тялото и ще се снимам след баня.
  • 17 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Как не ви е срам":

    Вашият коментар е в пъти по-полезен от статията. Вашият коментар просто е полезен. Благодаря ви за което.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.