Last news in Fakti

22 Март, 2021 14:27 14 231 13

Тези симптоми показват рак на червата

  • симптоми-
  • рак на червата-
  • черва-
  • рак-
  • здраве-
  • заболяване

Много по-малко сериозни здравословни състояния могат да причинят тези симптоми

Тези симптоми показват рак на червата - 1
Снимка: shutterstock

Ракът, наричан също злокачествен тумор или злокачествена неоплазма, е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото.

Не всички тумори са ракови – доброкачествените са такива, които не се разпространяват в други части на тялото. Но например рак на дебелото черво, ректален и колоректален рак са видове рак на червата. Името описва къде се е развил туморът.

Симптомите на рак на дебелото черво могат да включват:

- кръв в изпражненията;
- постоянни промени в навиците на червата, като диария или запек;
- коремни болки или спазми;
- подуване;
- умора и слабост;
- загуба на тегло;

Важно е да се отбележи, че много по-малко сериозни здравословни състояния могат да причинят тези симптоми. В повечето случаи причината е нещо различно от рака.

Кога да отидете на лекар

Консултирайте се с лекар, ако всяка промяна в изпражненията продължи повече от няколко дни. Дори незначителни промени, като запек или диария, могат да покажат здравен проблем.

Ако се появят по-тежки симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

Те могат да включват:

- кръв, слуз или гной в изпражненията;
- тежки коремни спазми или болка;
- тежка диария, която продължава повече от един ден;
- виене на свят;
- постоянно гадене или повръщане;

Първо, лекарят ще прегледа симптомите и историята на заболяването. Това ще включва въпрос относно честотата и последователността на симптомите.

Лекарят може да се нуждае от кръвна проба или проба от изпражненията, за да постави диагноза. Например, кръвен тест може да покаже възпаление в тялото или да помогне за отхвърлянето на определени диагнози.

Лекарят може също да поиска:

Тестване на изображения, като рентгенови лъчи, компютърна томография и ултразвук, които ще помогнат на лекаря да провери вътрешните органи за проблеми;

Ендоскопията включва поставяне на тънка тръба със светлина и камера надолу в гърлото и в стомашно-чревния тракт, за да се провери за проблеми;

Колоноскопията включва поставяне на малка тръба със светлина и камера през ректума, за да се провери за проблеми в дебелото черво.

Лечение

Лечението ще зависи от това, което причинява промени в червата. Ако няма лечение за основната причина, лекарят ще се стреми да облекчи симптомите и да предотврати прогресирането на заболяването.

Плановете за лечение могат да включват:

Промени в начина на живот и в диетата;

Курсове на лечение, които могат да включват противовъзпалителни, имуносупресивни или антитуморни лекарства;

Операция;

На всеки човек чревните навици са различни, а ако са временни промени, като цяло, няма за какво да се тревожите.

Въпреки това постоянните или сериозни промени могат да означават сериозен здравен проблем, особено когато се появят с допълнителни симптоми. Проблеми с щитовидната жлеза, цьолиакия и рак могат да причинят постоянни проблеми с червата.

Ако промените в червата продължават повече от няколко дни, консултирайте се с лекар. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако откриете тежки симптоми като кръв или слуз в изпражненията, силна болка или спазми, упорито гадене или повръщане, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елвис

    7 9 Отговор
    Какъв рак на червата? Съществува ли въобще такова животно? Аз само симптоми на ковид видях.
  • 2 Ох Баня

    15 4 Отговор
    Ми то кой няма такива симптоми бре. Сега вече има паника и всеки щи си гледа изпражненията като евреин.
  • 3 Мутафчийски коремния хирург

    9 4 Отговор
    Коронавирус!
  • 4 Приятен апетит

    3 0 Отговор
    Ако вече сте обядвали, не четете тази статия.
  • 5 бобчо

    11 2 Отговор
    Както е тръгнало с тези локдауни ще питаме къде сеерат гладните!
  • 6 Jokera

    6 2 Отговор
    Идеята е да си втълпявате разни ненужни неща. Елементарно.
  • 7 Аз40🏴‍☠️

    6 1 Отговор
    Симптомите след астракенефа.
  • 8 Клизма,

    2 1 Отговор
    Помага..... рак на, всички органи има, за, съжаление, да ме пази Бог....!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    В момента синът ни е в Ремисия,от Лявостранен сигма тумор! Ракът се прояви в Стадий Г3-Г4.....след Повече от 2г за мен е Здрав,а и последните му ЦТ,мисля,че го показват!Ракът на дебелото Черво е ТИХ убиец!Има голяма разлика от Лявостранна и Дясностранна сигма и ,ако някой има познанията да ми каже ,коя е по жестоката,ще ви дам много знания за това!В момента ,той след,като мина конвенционалния път се насочи към алтернативата и Дънов ,Димков!Има огромни познания в тази гадост-рак и мисля,че само такива минали пътя могат да Видят пътя към лечението!!!Много важен е баланса и тотално препрограмиране на ПРИОритетите!Храненето е основа,преди малко говорих на тази тема с него!Много е напреднал в мисленето!Доволен съм!Много хора без да са минали пътя...Учат Другите...как да го преминат!Дано след време,защото усещам,че ще има тотална промяна на приоритети,ако не опише пътя то поне да го сподели с някой ,защото е глупаво Трудно открити познания да отиват в етера!ПС.Немските лекари му даваха ....3-4 месеца за Август 2018г говоря....Сега от Планината така е почернял в лице ,като да е бил на плаж поне 10дена!Много важен е БАЛАНС и при хранене и при всичко!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Имате и перфектна снимка и не може някой да откриеКаква е разликата при лявостранна и дясностранна сигма тумор....сигма е завоя на дебелото черво!Няма ли някой шахматен мозък....
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.