Last news in Fakti

24 Март, 2021 22:29 4 677 18

6-те най-разпространени митове за захарта

  • захар-
  • митове-
  • вреди-
  • здраве-
  • диабет-
  • рак-
  • диета

Прекомерната ѝ употреба, със сигурност, е вредна, но в нормални количества няма да навреди

6-те най-разпространени митове за захарта - 1
Снимкa: Shutterstock

С годините захарта си е проправила път в цялото ни ежедневие и вече се открива в почти всички храни. Интересен факт е, че в края на януари има цяла седмица отделена за нея. Какво е захарта? Тя е карбохидрат – вещество изградено от въглерод, водород и кислород, елементи, от които са изградени и нишестето, целулозата и скорбялата. Простите захари, още наречени монозахариди, са фруктоза и глюкоза. Бялата кристална захар е дизахарид, изграден от двата монозахарида. Напоследък се говори много за вредите, които причинява захарта. Struma.bg представя 6 твърдения, които обаче не са напълно верни.

1. Захарта причинява зависимост

Много експерти пишат за способности на захарта да пристрастява. Масово наблюденията са направени върху животни. Такова е и направеното проучване през 2017 г., което твърди, че добавените захари причиняват ефекти, наподобяващи наркотичните зависимости – продължителна консумация, нужда от прием, толеранс, „абстиненция“ и др. Дори и авторите обаче обясняват, че е трудно наблюденията да се преведат за хора, тъй като рядко се случва човек да употребява изолирана захар. Други изследователи от Imperial College, Лондон твърдят, че все още не са намерени доказателства, че захарта пристрастява, въпреки, че създава удоволствие, асоциирано с чувство за възнаграждение. Въпреки, че учените все още не я приемат за “наркотично вещество”, не трябва да се прекалява с консумацията.

2. Захарта прави децата хиперактивни

Това е един от най-широко разпространените митове за захарта. Въпреки това, все още липсват доказателства. Всъщност, проучване, проведено през 1995 г., обединяващо други 16 изследвания, показва, че захарта не повлиява поведението или когнитивната функция на децата.

3. Захарта причинява диабет

Твърдението често е базирано на връзката на захарта и промяната в кръвната захар.
Въпреки това, захарта не причинява диабет директно. Един от рисковете фактори за диабет е наднорменото тегло. Консумацията на големи количества захар се асоциира с повишаване на телесното тегло, а именно това повишава и риска от диабет тип 2. Връзката между двете обаче не е директна. Рисковете за диабет тип 1 са съвсем различни и не са обвързани с хранителните навици.

4. Плодовете имат захар и трябва да се избягват при прилагане на диета

Да, плодовете съдържат захар (фруктоза) и това придава и сладкия, приятен вкус. Но захарта не е единственото, което те съдържат. Плодовете съдържат голямо количество минерали, витамини и фибри – все неща, изключително важни за диетата и здравето. Доказано е, че приемът на плодове подобрява здравето и намалява смъртността. Известна фраза е: “Една ябълка на ден, пази доктора от мен”. Премахването на плодовете от диетата би било грешка.

5. Трябва да премахнем захарта от диетата си

Именно заради твърдението, че захарта е вредна, много хора се стремят да я премахнат изцяло от начина си на хранене. Това не е напълно нужно. Много полезни храни, както плодовете, съдържат захар и подобряват здравето. Като с всяко нещо, балансът е ключът към щастието. Прекомерната ѝ употреба, със сигурност, е вредна, но в нормални количества няма да навреди.

6. Захарта причинява рак

Твърдението наподобява това за диабета. Отново връзката не е директна. Захарта може да доведе до напълняване, а наднорменото тегло значително повишава риска от развитие на ракови заболявания.
Тя влияе и върху отделянето на някои хормони, което може да бъде предпоставка за онкогенеза. Раковите клетки се делят много бързо и се нуждаят от големи количества въглехидрати, за да получат нужната енергия. Въпреки това, не е доказано, че премахването на захарта от диетата намалява риска. Учените твърдят и, че не помага за справянето с болестта. Въпреки споменатите митове, някои истини са сигурни. Въпреки, че не причинява диабет и рак директно, прекаленият прием на захар със сигурност не е полезен. Балансираният и адекватен прием е в основата на нещата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митове много

    22 3 Отговор
    Истината е, че телефонната палата щеше да е най-големия музей на балканите, с най-ценните артефакти, но уви сега ще се руши докато не я бутнат и не направят някой хотел.!
  • 2 доктора

    13 8 Отговор
    Общо взето пълни глупости и простотии изсмукани от пръстите на някой списвач, който си няма никакво понятие от това, което пише/преписва/съчинява. Нито едно от твърденията в 6-те точки не е вярно. Нямам намерение да ги оборвам, но някой, ако се интересува мога накратко да напиша за всяка точка по нещо, за да се види как се манипулира с информацията и истината за захарта. От захарта най-много се печели в хранителната индустрия и заради това не е забранена до този момент. Това е едно от най-вредните и опасни неща с които се храним, а реално ги има в почти в всяка преработена храна. Ако искате да сте здрави, изключете захарта на 100% от менюто си и не яжте продукти със захар. Внимавайте и с плодовете! Повече от 2 плода на ден не е препоръчително да се ядат

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Статистик

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "доктора":

    Напълно съгласен освен за частта с плодовете. Плодове с висок гликимичен индекс наистина не бива да ядем повече от два на ден – например банани, но ягоди, череши, сини сливи и пр. може да се похапват и повече (казвам това без да вземам в предвид пестициди и други екстри).

    Коментиран от #9

  • 4 Захар

    9 2 Отговор
    Захарта е наркотик и това е очевидно за всеки.
    Според мен трябва да се сложи як акциз точно както на цигарите и алкохола. Всичко - вафли, торти, локуми - трябва да поскъпне поне два-три пъти. Простият човек докато не му бръкнат в джоба - от дума не разбира
  • 5 Торта

    6 1 Отговор
    ...учените все още не я приемат за “наркотично вещество”
    "Все още", защото Нестле са компания струваща милиарди долари. Но и за тях ще дойде видовден! Точно както стана с Филип Морис и сие! След години ще бъде забранена рекламата на продукти със захар, а филмите, в които има консумация на торти ще са само за възрастни 18+

    Коментиран от #13

  • 6 gEPP

    7 2 Отговор
    В почти всички продукти се добавя захар. Но не съвсем точно захар, а подсладител, защото капитализмът иска печалба. Статията е доста подвеждаща, защото истинската захар не присъства в огромна част от продуктите, които са полуфабрикат или фабрикат.
  • 7 Нарко

    4 3 Отговор
    Всяка прилика между хероин, кокаин и захарин НЕ е случайна!
  • 8 Колелото на, Сариту, яко се завъртя

    4 1 Отговор
    Диабета е по наследство също..... не само от ядене на захар....!

    Коментиран от #10

  • 9 Доктора

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Статистик":

    Имах предвид 2 пъти на ден. Принципа при яденето им е да се яде количество, колкото е шепата ти.
  • 10 Доктора

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Колелото на, Сариту, яко се завъртя":

    Така е. При диабета има наследственост, както можеш да го получиш от стрес или да се отключи от някакво трагично събитие в живота на човек. Има обаче едно строго правило и то е, че човек, ако не консумира захар и захарни изделия няма никакъв шанс да хване диабет. Абсолютно е застрахован от тази болест. Медицината го е доказала. Захарта може пряко да не отключи диабета, но е катализатор това да се случи. Без да има катализатор заболяването го няма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лост

    4 0 Отговор
    Да разбирам ли, че тези които са във властта са яли много захар?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Затова

    3 2 Отговор
    В Англия има болница за зависими към захар и сладко като цяло.Лекарите там казват че зависимостта е същата като тази от хероина.Също така захарта пречи на клетките да се възстановяват състарява кожата на лицето прави ноктите чупливи и води до косопад.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 инж технолог

    1 0 Отговор
    Тя е карбохидрат ....Не е карбохидрат,а е хидрокарбонат. Съставена е от две пентози-глюкоза и фруктоза,които са свързани с кислороден мост. При разтварянето си във водна среда кристалната захар или захароза губи този кислороден мост и двете пентози са свободни за използване. Т.е. вашият организъм ще може да преработи захарта. В кристално състояние тя е неизползваема.