23 Март, 2021 17:59 6 815 7

Огласиха най-неочакваните признаци на критично високото кръвно

  • високо кръвно-
  • признаци-
  • хипертония-
  • неочаквано-
  • здраве

При липса на навременно лечение, рискът от бъбречна или сърдечна недостатъчност се увеличава

Огласиха най-неочакваните признаци на критично високото кръвно - 1
Снимка: shutterstock

Хипертоничната криза може да доведе до необратими ефекти върху здравето.

Повече от 30% от възрастното население страда от високо кръвно налягане. Това състояние, известно още като хипертония, създава допълнително натоварване на кръвоносните съдове и жизнените органи. Ненавременното откриване на заболяването е критично, защото увеличава риска от усложнения, включително инфаркт и инсулт.

Според лекарите, един от симптомите на хипертония може да бъде изтръпване в ръцете или временна липса на чувствителност.

Трептеренето обикновено настъпва по време на хипертонична криза, когато налягането надвишава 180/120 mm Hg, което изисква незабавно медицинско лечение. Хипертоничната криза може да доведе до необратими увреждания на кръвоносните съдове.

„Когато кръвното налягане не се контролира, то може да се повиши до такава степен, че да се почувства на физическо ниво. Тези симптоми могат да се влошат и в някои случаи да доведат до внезапна смърт.

„Трябва незабавно да потърсите помощ от лекар, ако имате мускулни тремори, проблеми с речта, замъглено виждане или загуба на зрението, както и силно главоболие по неизвестна причина“, казват експерти от клиниката Mayo.

При липса на навременно лечение, рискът от бъбречна или сърдечна недостатъчност се увеличава.

Болестта, наречена "тихия убиец", рядко причинява явни симптоми и може да бъде фатална, ако не бъде контролирана, казват експерти. Много хора могат да имат високо кръвно налягане, без дори да го знаят.

Експертите подчертават, че ако имате общи симптоми на високо кръвно налягане, включващи главоболие или тежки удари в гърдите, трябва да се консултирате с лекар и да поддържате кръвното си под контрол, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    22 2 Отговор
    Не може да пишете за високо кръвно налягане! Има само ВИРУС! Другото е Пунта Мара! Мошенгия някаква!
  • 2 антрашпиц

    11 3 Отговор
    Дръ дрън.Това са общи признаци,бих казал,че дори и преди тях идва смъртта.Двама мои колеги починаха без изобщо да са се оплаквали от постоянно високо кръвно.Можеби единствения изход е редовно да се измерва кръвното налягане.Аз лично го правя,зада бъде наистина под контрол.

    Коментиран от #7

  • 3 Михал

    14 1 Отговор
    Безсънието, нервите, вълнението...... неща, които водят до това...!

    Коментиран от #5

  • 4 Лост

    17 1 Отговор
    Като не гледам брифингите и не слушам хората от джипката имам нормално налягане.
  • 5 ТРОМБОН

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Михал":

    ЯДЕНЕ НА МАЗНИ СОЛЕНИ ПУШЕНИ ХРАНИ ЦИГАРИ АЛКОХОЛ ЗАХАРИ ГЕННО ЗАЛОЖЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ ,АБЕ ВСИЧКИ ХУБАВИ НЕЩА СА ВРЕДНИ!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Цугтромбон

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТРОМБОН":

    Младежите, са, най полезното нещо, на, този етап....!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    До 50г.следете Теглото и индекса на телесна маса!след 50 аспирин протект ежедневно по 100мг и Статин!Може и да не се консултирате с лекар за статинът какъв да бъде!Виждам ,че се грижите за себе си ,затова ви давам ценни знания!Ако правите това може 1път седмично да слагате апаратчето за кръвно,нито ще мислите за инсулт ,или инфаркт!Статините е хубаво да се пият вечер след хранене и да не се яде след тях,но не е грешно и да не се спазва това!