Last news in Fakti

30 Март, 2021 14:35 11 904 21

Тази храна предизвиква рак на червата

  • червено месо-
  • месо-
  • алкохол-
  • рак-
  • черва-
  • стомах

Редовната консумация на червено месо е опасна

Тази храна предизвиква рак на червата - 1
Снимка: Shutterstock

Според британски учени, съществува храна, която с времето предразполага за развитието на рак на червата, посочва zdrave.to.

Ежедневната консумация дори да няколко грама говеждо, свинско или агнешко месо увеличава риска от развитие на рак на стомаха с 20%. Участниците в проучването, които са яли около 76 грама червено месо, имали 20% по-висок риск от заболяването от тези, които яли 21 грама или просто по-малко.

Учените анализирали данни от 500 хиляди пациенти.

Също така, рискът е с 15% по-висок за тези, които консумират около 54 грама червено месо на ден, в сравнение с тези, които ядат около осем грама.

За тези, които консумират 29 грама месо на ден, рискът е с 19% по-висок от този, за хората които ядат около 5 грама говеждо, свинско или агнешко на ден.

Обобщено, ако искате да намалите риска от заболяване като рак на червата, не трябва да консумирате ежедневно голямо количество месо. Разнообразете менюто си. Наблегнете повече на плодове, зеленчуци и супи и гарантирано ще бъдете по-здрави.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    52 5 Отговор
    Да Да ... И един Мармот завива шоколада в станиол!
  • 2 Мери

    76 2 Отговор
    Спрете да пишете глупости!Кой нормален човек яде 5 грама месо?Да не сме някакви извънземни!!!

    Коментиран от #5

  • 3 ХХХХ

    43 3 Отговор
    Стига глупости.
    С тия изследвания покривате популиските еко мании.
    Животните отделят много метан и въглероден двуокис затова да ядем по малко месо.

    Коментиран от #17

  • 4 Предник

    53 0 Отговор
    Яз ям по 4,5 гр. говеждо на ден. Добре ли е?
  • 5 АНОНИМЕН

    39 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мери":

    Гугле транслате не е пресметнало правилно фунтове и унции в килограми и грамове! Гуглето е виновно за обърката на Събчето!
  • 6 ббб

    44 1 Отговор
    Без месо не става! Аз се опитах и тялото ми започна да ми изяжда мускулите с много бързи темпове! Вдигнах висока пикочнна киселина в кръвта и за малко да направя подагра! Сега ям по 200 -300 грама постно месо всеки ден и съм як и здрав като ЛЪВ!
  • 7 гадно

    45 0 Отговор
    Като манекен на Освиенцим освен по 76 грама мръвка пия и по 3 милилитра концентрат.
  • 8 Реалист

    46 1 Отговор
    Н@**@ните колбаси в които няма грам месо предизвикват рак❗❗❗ А да не говорим за месата че ги инжектира с ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА и то съвсем УМИШЛЕНО❗❗❗❗❗ От това се получава рак❗❗❗
  • 9 Боко Тиквата

    14 0 Отговор
    Тотални глупости са това. Нещо по-смислено не можахте ли да напишете?
  • 10 пешо

    20 0 Отговор
    но пък похапването на червеи (брашнени ли бяха, какви бяха там) удължава живота до 120 години.
    смешници! но системни. едно време хората се смееха на бълнуванията за влиянието на човешкия фактор върху климатичните промени. но с упоритост, постоянство, е и малце пари от тоя-оня соросоид, се получиха чудеса - цялото човечество лудна!
  • 11 Това са

    22 1 Отговор
    точно думи на бил гейТС, недрага ми сЪбинке. И са пълна лъжа. Месото е вредно само тогава когато животните са хранени с гмо храни и са тъпкани с анаболи, антибиотици и хормони. Много отдавна е доказано, че хора които не консумират нужното количество месо, изостават както умствено, така и физически. То е от особена нужда и значение за подрастващите. Мозъкът е най - големият ползвател на енергия и това без месцето не става! Не случайно през средновековието в Европата, прословутите рицари са били с ръст 165см. - става дума за мъжете, А представяме си какви хобити са били простолюдието. В същото време тук, в България - 180см. Данните са от археологични изследвания. Цар Калоян е бил с ръст над 1,9м, измерен по скелета. Всеки, имащ глава на раменете си да се замисли. Докато има скотове, ще има и касапи, да ги обслужват.

    Коментиран от #18

  • 12 vasik atanasova

    1 4 Отговор
    доц др СЪБИНА АНДРЕЕВА
  • 13 Готин

    17 0 Отговор
    Ся да ви открехна. Най-вреден е живота. След употреба се умира.
  • 14 Месоядец

    8 0 Отговор
    Е па аз требе вече да съм станал на омар, щото маам по 4-500гр. прижоли дневно.

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Месоядец":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 16 Изобщо

    5 0 Отговор
    Ми не е на онуй кога ше мрем. По добре 10 години лъв , отколко цел живот коза. Маам що ми се яди и пие и те това е. От сите зеленчуци най много обичам.....суджука
  • 17 James

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХХ":

    Не само това, а да ядем повече киноа, чиа и подобните бълвочи.
  • 18 Искаш

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Това са":

    да кажеш, че западняците преди 1000 години не са яли месо ли? Съмнява ме. Споменатите рицари, които Калоян е разбил, са били с по-дребен ръст, за да не тежат на конете. Защото са носили и не малко желязо под формата на доспехи. Тактиката им е била такава, че да не се налага да водят бой в пеши строй. Затова и са ги разбили, сваляйки ги от конете.
    Иначе всички съставки в месото се срещат и в растителните видове. Но излиза далеч по-скъпо да си набавяш тези вещества по този начин. С месо е по-лесно и по-евтино. Силвестър Сталоун отдавна избягва месо, а на 70+ години е в по-добра форма от повечето тулупи, дето пишат тук.
    И за последно - установено е, че нашата храносмилателна система не е баш пригодена за употреба на месо. Затова употребата му създава кисела среда в организма, което е и основната причина за раковите заболявания.
    Затова - който не може да се откаже от месото, трябва да го консумира като добавка към плодовете и зеленчуците. Не обратно.
  • 19 Деааа!

    7 0 Отговор
    Извинявай Сабина, може ли да заменя месото с люцерна?
  • 20 Истински случай

    0 0 Отговор
    Дядо ми, Бог да го прости, цял живот набиваше пържени свински кюфтета. Никакви салати към тях, казваше за салатите "мани я тая трАва!".
    Отиде си от тежка форма на атеросклероза, поразила цялата му кръвоносна система...
  • 21 Мунчо

    1 0 Отговор
    Ежти само голи оулюви...живи с чарупката да вий здрав кокъла!