Last news in Fakti

31 Март, 2021 17:55 4 066 3

Защо да ядем шоколад на закуска

  • шоколад-
  • закуска-
  • сутрин-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Черният шоколад носи изключителни ползи за цялостното здраве

Защо да ядем шоколад на закуска - 1
Снимка: Shutterstock

Ако сте изключили шоколада от менюто си заради калориите, губите много. От древни времена шоколадът се използва за лечение на много здравословни проблеми и е незаменима част от всяка диета. Ако искате всеки ден да ядете шоколад, особено на закуска, ето ви няколко причини, посочва actualno.com:

Храна за мозъка

Хората, които консумират черен шоколад поне веднъж седмично, се справят по-добре с различни логически задачи и тестове. Флаванолите в какаото подобряват кръвообръщението в мозъка и се събират в тези негови части, които отговарят за паметта и ученето. Ако искате да подсилите мозъка си, особено преди изпити, започнете с шоколад за закуска.

Намалява апетита

Изглежда, че шоколад на закуска е последното нещо, с което ще загубите килограми. Едно шоколадово блокче сутрин ще утоли глада ви за сладко през останалата част на деня. Съдейства за регулирането на апетита и намалява риска от преяждане.

Повдига настроението

Сутрините обикновено са трудни и е добре да си повдигнете настроението още в началото на деня. Шоколадът подобрява настроението и носи положителни емоции. Консумацията на шоколад стимулира производството на ендорфин и взаимодейства с други “хормони на щастието” - серотонин и допамин. Счита се, че шоколадът има антидепресивен ефект.

Полезен е за здравето

Смята се, че хора, които ядат шоколад всеки ден, имат намален риск от сърдечни болести и удар. Консумацията на черен шоколад е чудесно упражнение за сърцето: намалява кръвното налягане и помага на кръвоносните съдове да релаксират благодарение на азотния оксид, произвеждан от флавоноидите. Шоколадът намалява нивата на “лошия” холестерол, който запушва артериите, ако е в големи количества и повишава нивата на “добрия” холестерол.

Настройва ви на работна вълна

По същия начин като кафето и чаят, какаото също съдържа кофеин. Количеството му варира, но по правило, в черния шоколад има повече кофеин, а в белия шоколад няма никакъв. Както и другите храни с кофеин, шоколадът ви събужда и дава енергия. Шоколадът съдържа и теобромин, който придава горчивия му вкус и повишава нивото на енергията - точно това ви трябва сутринта.

Хранителен е и укрепва имунната система

Шоколадът е богат на хранителни вещества. Всеки 70% черен шоколад съдържа антиоксиданти /повече от зеления чай!/, калций, мед, калий и магнезий. Флаванолите помагат в борбата с увреждане на клетките, причинено от оксидантите, на които сме изложени всеки ден: цигарен дим, замърсяване на въздуха и алкохол.

Помага в сутрешната ви тренировка

Черният шоколад повишава нивата на азотния оксид и осигурява по-добро възстановяване и растеж на мускулите. Затова е чудесна идея да хапвате черен шоколад или какао преди или след тренировка. Имайте предвид, че всички изброени ползи важат само за черния шоколад, а не за млечния.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    10 1 Отговор
    ние вече плащаме не за качество а са засищане на гладът почти всички храни които ядем са нечовешки и неорганични..

    Коментиран от #3

  • 2 Едно от любимите ми

    3 0 Отговор
    Лакомства.......!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Овчарник":

    Ех, какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...