Last news in Fakti

31 Март, 2021 18:55 5 087 6

Ракът на белите дробове може да бъде открит години преди първите сиптоми

  • бели дробове-
  • рак-
  • тумор-
  • симптоми-
  • диагноза

Учени проведоха изследване, включващо над 12 000 тежки пушачи

Ракът на белите дробове може да бъде открит години преди първите сиптоми - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени са разработили метод, чрез който ракът на белия дроб може да бъде открит с помощта на обикновен кръвен тест.

Във Великобритания започнаха клинични проучвания на нов кръвен тест на EarlyCDT, който може да открие рак на белия дроб години преди появата на симптомите, пише zdrave.to.

В експеримента участвали повече от 12 000 тежки пушачи.

EarlyCDT търси седем антитела - протеини на имунната система, за да предпазят тялото от онкологични заболявания.

Тези протеини присъстват в кръвта в момента, в който се разболявате. Някои тумори не могат да се видят при компютърна томография (КТ) или рентгенова снимка, тъй като размерът им трябва да надвишава 8 милиметра.

Според лекарите туморите в ранните етапи практически не се проявяват по никакъв начин, поради което 80% от диагнозите се правят, когато на пациента вече не може да бъде подпомогнато радикално.

С помощта на EarlyCDT, чувствителността към рак се открива предварително. В тези ранни етапи вероятността за излекуване може да се приближи до 90%.

Ракът на белите дробове остава най-често срещаният, както по отношение на честотата (2,1 милиона нови случая през 2018 г.), така и по отношение на смъртността (1,8 милиона души са починали през 2018 г.). Основната причина за появата му е тютюнопушенето.

Ракът на белия дроб в началните етапи е почти безсимптомен. По-късно започва леко (до 37,5) повишаване на температурата, хронична умора и загуба на тегло. На по-късни етапи се появява болка в гърдите и кашлица.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тежки пушачи -100-150 кила

    23 1 Отговор
    Намерете статистика колко от онкоболните с рак на белите дробове са пушачи и колко не са, стига писахте глупости.
  • 2 ПАПИРОСИ„ТОМАСЯН”

    4 0 Отговор
    ЦИГАРИТЕ СА ВРЕДНИ ЗА........ПОРТФЕЙЛА😬😬
  • 3 дядо бг

    3 0 Отговор
    явно не разбрахте, че няма учени в англия

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор
    И защо не забранят цигарите, след като починалите са повече от ковид(като включим и сърдечно-съдовите)? Нали са уж много загрижени за здравето ни? Или пък не?
  • 6 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дядо бг":

    Да! Преди години ни информираха какво открили съветските учени, а сега ги замениха (учените) с английски! Важно е да има учени, които да откриват нещо! Както някой беше казал - ,,хората ще повярват на всичко, достатъчно е да им кажеш, че учените са го открили!"