8 Април, 2021 22:30 6 118 4

Нещата вкъщи, които ни разболяват

  • дом-
  • у дома-
  • вкъщи-
  • болест-
  • алергия-
  • прахосмукачка-
  • прах

Тези предмети трупат бацили и носят болести и алергии

Нещата вкъщи, които ни разболяват - 1
Снимка: Shutterstock

Във всеки дом има предмети, настилки и пособия, които могат да предизвикат сериозни проблеми с белите дробове и дихателните пътища. Алергии, астма, хронична кашлица, хронична хрема – всички тези проблеми могат да водят произхода си от определени пособия в дом, пише actualno.com.

Кои са най-вредните неща в домакинството, които разболяват белите ни дробове?

Белина

Хлорът и амонякът в белината могат да причинят сериозни дихателни проблеми, дори спазми и невъзможност за вдишване. Различни алергии и хронични белодробни болести могат да се дължат на продължително излагане на влиянието на летливите съединения в белината.

Килими и мокети

Не се лъжете, че бърсането на прах и прахосмученето спасяват домакинството ви от праха и акарите. Килимите, мокетите и изобщо текстилните подови настилки са най-големите събирачи на подобни алергени. Те, за съжаление, са и сред най-силните такива и причиняват сериозни белодробни и дихателни проблеми.

Прахосмукачката

Прахосмукачката е уред, без който домакинството не може. Но ако го държите на видно място в дома си, той може да е причината за вашите дихателни проблеми. В прахосмукачката се задържат всички прахови частици и акари, които продължават да повреждат качеството и свежестта на въздуха в дома. Препоръчително е да държите прахосмукачката в килер или в мазето, далече от помещенията, които ползвате ежедневно.

Банята

В банята се създават най-много условия за образуване на мухъл. Той е изключително вреден за хора, склонни към отключване на алергии. Ето защо почистването на банята трябва да е приоритет и да се прави възможно най-често.

Бои и отрови за насекоми

Някои видове бои излъчват не просто неприятна и задушаваща миризма, но и летливи съединения, които причиняват белодробни проблеми. Спрейовете и другите видове препарати срещу насекоми и гризачи също могат да предизвикат много сериозни дихателни проблеми.

Изолация

Тенденцията в поставянето на външна изолация набира огромна скорост в строителството и ремонтните дейности. Ефективността ѝ в топлоизолирането е начин да се спестят средства и разхищения на енергия. Но „запушването“ и „запечатването“ на външните стени на сградите крие рискове за здравето на белите дробове и дихателната система. Така се създават условия за образуване на мухъл. Въздухът става многократно по-застоял. Още по-опасни са някои видове материали, от които се прави изолация. Те създават предпоставки дори за злокачествени заболявания на дихателната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    41 2 Отговор
    Чак сега разбирам защо 40% от американците предпочитат да спят на улицата в картонени кутии.Ами за да са здрави,елементарно Уотсън.
  • 2 Ами спи вън.....не по бардаците

    3 1 Отговор
    На кочини те.... а от тези изредените работи се получава страшна алергия...!
  • 3 то бива тъпотия ама вие чупите вече

    2 0 Отговор
    ами те изолацията я слагат и върху прозорците и хората немогат да дишат и затова се разболяват от ковид...
  • 4 един от многото

    4 0 Отговор
    А безпаричието?