12 Април, 2021 20:56 7 122 5

Лековита билка пази от злото

  • билка-
  • полезно-
  • лек-
  • лекарство-
  • лековита-
  • решетка

Според фолклора билката решетка пази от зло и носи божията благодат в дома, а цветът и набожда злото на острите си бодлички

Лековита билка пази от злото - 1
Снимки: Shutterstock

Билката решетка е известна още и с имената - дива зелка, шереметка, цедка или самодивско сито. Среща се в сухи каменисти места и пясъчни склонове в Южна Европа при 800-2000м надморска височина, пише Дарик.

Тя е многогодишно тревисто безстъблено растение с дебел, цилиндричен, вертикален, месест жълтокафяв корен с приятен мирис, отделящ млечен сок при разрязване и достигащ на дължина до 1 м. Листата на решетката са с дръжка, продълговати, покрити с бели власинки от долната страна. Цветовете на решетката са многобройни, тръбести, бледожълти като по-късно стават червеникаво-виолетови. Плодовете на решетката са продълговати и влакнести. Цъфти през юни-септември.

Лековита билка пази от злото

Използват се корените на решетката, извадени през късна есен или ранна пролет, които след почистване се сушат на проветриво място или в сушилня при температура до 180 С.

Билката решетката съдържа етерично масло, дъбилни и смолисти вещества, инулин, флаваноиди, сапонини и др.

Растението се ползва като билка с противовъзпалително, стимулиращо секрециите, улесняващо храносмилането, отхрачващо и глистогонно приложение. Използва се и при хемороиди, обриви и други кожни заболявания.



Също така решетката се използва като средство за лечение на отоци, съпровождащи чернодробната цироза. Използва се като отхрачващо средство при хронични обструктивни заболявания на белите дробове, като противовъзпалително средство при заболявания на пикочоотделителните пътища и на бъбречния паренхим. Решетката се предлага и за външно приложение при лечение на инфектирани рани и при фурункулоза.

Според българския фолклор безстеблената решетка пази от зло и носи божията благодат в дома, а цветът и набожда злото на острите си бодлички. Според предание с него самодивите си цедели млякото, от където са останали и имената му цедка и самодивско цвете.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деда ви Кольо

    8 3 Отговор
    Тревицата пази от лоши мисли,требва да е легална
  • 2 фантазии

    3 5 Отговор
    Меко казано. Не може да се свързват билки с религиозни норми . Освен палмовите клонки всичко друго е невярно.
  • 3 Цеко сифоня

    8 1 Отговор
    Ееее, Събино, па защо не казá за тая билка преди 10 години та да пиеме и да се предпазиме от болеста Зла Тиква ?
  • 4 От кое зло по напред..!

    1 1 Отговор
    Кажете, като те наобиколят, като лешояди,, тези,, нямали ли са,, детски,, играчки през живота си, че така яростно ги пазят, за мен дават хапчета непрекъснато, а за тях стискат, та не пускат, като попа, не помага нищо, от такива, дори и тази проста билка.....!
  • 5 Дива зелка

    2 0 Отговор
    Напишете наименованието на латински и къде расте, какви са тези самодиви и глупости.