ФАКТИ.БГ

Смятат този зеленчук за полезен, но всъщност ...

По принцип цвеклото е много полезен кореноплоден зеленчук, но само ако се отглежда "чисто"

Публикувана: 14 Април, 2021 22:30
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5438
Смятат този зеленчук за полезен, но всъщност ...
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

Кореноплодните зеленчуци са един от основните източници на витамини, особено в студените месеци. Но не всичко, което е израснало под земята, е безусловно полезно за тялото. В желанието си за голяма и здрава продукция производителите използват нитрати. А шампион в натрупването им е цвеклото, пише Zdrave.to.

По принцип цвеклото е много полезен кореноплоден зеленчук - за сърцето и кръвоносните съдове, кожата, имунитета, хематопоезата, но само ако се отглежда "чисто".

Днес обаче трудно можете да намерите такова цвекло в магазините и пазарите , предупреждава диетологът Валентина Ковалевская и допълва, че няма полза от нитратното цвекло.

Нитратите се метаболизират в нитрити. Които окисляват железните молекули в тялото ни. В резултат на това хемоглобинът пада и процесът на доставка на кислород от белите дробове до органите и тъканите се нарушава.

Ето защо, ако нямате собствена градина, стриктно се придържайте към тези правила:

Изберете малки глави цвекло с диаметър 6 - 7 сантиметра. Колкото по-големи са плодовете, толкова по-високо е нитратното съдържание;

Не взимайте гнило, меко, набръчкано цвекло - в остарелите кореноплодни култури се произвеждат и натрупват вредни вещества;

Отрежете опашката и короната без съжаление - в тях са съсредоточени всички гадни неща;

Колкото по-дълго се вари цвеклото, толкова повече нитрити се образуват в него. Цвеклото, за да стане готово, му е достатъчно около един час;

Варено цвекло в запечатана опаковка е най-лошото, което може да си купите.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Червеното цвекло, нз, дали. е полезно,
1 Отговор
Но е вкусно....!

Оценка:
-0 +5

2
Този коментар е премахнат от модератор.
3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
Цвекло
5 Отговор
Публикувано във факти.бг: Цвеклото, за да стане готово, му е достатъчно около един час;

Дрън-дрън. За 15, макс 20 минути става муци.

Оценка:
-1 +11

Цвекло
6 Отговор
Тази на снимката изглежда като че ли току що е кастрирала някого и се снима с трофея.

Оценка:
-1 +5

странно
7 Отговор
аз мислех че единствения безполезен зеленчук но управляваше 12 години

Оценка:
-1 +3

хаберих
8 Отговор
След 20 години:
- Кукло, как ти е името?
- Тина.
- От Христина?
- Не, от Карантина.

Оценка:
-0 +0

Омар
9 Отговор
ЦВЕКЛОТО Е БОЛУК, ДЪРВЕСИНА КОЯТО ЗАТОРМОЗЯВА ОРГАНИЗЪМА. Човек който има култура на хранене въобще не се нуждае от цвекло

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5