Last news in Fakti

14 Април, 2021 22:30 6 342 9

Смятат този зеленчук за полезен, но всъщност ...

  • зеленчук-
  • цвекло-
  • полезен-
  • вреди-
  • нитрати

По принцип цвеклото е много полезен кореноплоден зеленчук, но само ако се отглежда "чисто"

Смятат този зеленчук за полезен, но всъщност ... - 1
Снимкa: Shutterstock

Кореноплодните зеленчуци са един от основните източници на витамини, особено в студените месеци. Но не всичко, което е израснало под земята, е безусловно полезно за тялото. В желанието си за голяма и здрава продукция производителите използват нитрати. А шампион в натрупването им е цвеклото, пише Zdrave.to.

По принцип цвеклото е много полезен кореноплоден зеленчук - за сърцето и кръвоносните съдове, кожата, имунитета, хематопоезата, но само ако се отглежда "чисто".

Днес обаче трудно можете да намерите такова цвекло в магазините и пазарите , предупреждава диетологът Валентина Ковалевская и допълва, че няма полза от нитратното цвекло.

Нитратите се метаболизират в нитрити. Които окисляват железните молекули в тялото ни. В резултат на това хемоглобинът пада и процесът на доставка на кислород от белите дробове до органите и тъканите се нарушава.

Ето защо, ако нямате собствена градина, стриктно се придържайте към тези правила:

Изберете малки глави цвекло с диаметър 6 - 7 сантиметра. Колкото по-големи са плодовете, толкова по-високо е нитратното съдържание;

Не взимайте гнило, меко, набръчкано цвекло - в остарелите кореноплодни култури се произвеждат и натрупват вредни вещества;

Отрежете опашката и короната без съжаление - в тях са съсредоточени всички гадни неща;

Колкото по-дълго се вари цвеклото, толкова повече нитрити се образуват в него. Цвеклото, за да стане готово, му е достатъчно около един час;

Варено цвекло в запечатана опаковка е най-лошото, което може да си купите.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червеното цвекло, нз, дали. е полезно,

    5 0 Отговор
    Но е вкусно....!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цвекло

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цвеклото, за да стане готово, му е достатъчно около един час;

    Дрън-дрън. За 15, макс 20 минути става муци.
  • 6 Цвекло

    5 1 Отговор
    Тази на снимката изглежда като че ли току що е кастрирала някого и се снима с трофея.
  • 7 странно

    3 1 Отговор
    аз мислех че единствения безполезен зеленчук но управляваше 12 години
  • 8 хаберих

    0 0 Отговор
    След 20 години:
    - Кукло, как ти е името?
    - Тина.
    - От Христина?
    - Не, от Карантина.
  • 9 Омар

    0 0 Отговор
    ЦВЕКЛОТО Е БОЛУК, ДЪРВЕСИНА КОЯТО ЗАТОРМОЗЯВА ОРГАНИЗЪМА. Човек който има култура на хранене въобще не се нуждае от цвекло