Най-популярното растително олио е, разбира се, слънчогледовото. Но производителите му страдат много от конкуренцията със зехтина, палмовото масло и здравословната алтернатива - кокосовото масло. Освен това постоянно чуваме разнопосочна информация кое олио е по-полезно, кое по-вредно и обратното.
Всичко това е заради различната реклама, начинът на производство и т.н. Но на кого да вярваме? И дали изобщо да купуваме слънчогледово олио?
Лекарите винаги са оценявали нерафинираното слънчогледово олио заради голямото количество витамин Е и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за безпроблемното функциониране на сърдечно-съдовата система, пише zdrave.to.
Но напоследък е открито нещо ново. В слънчогледа има много линолова омега-6 киселина, която тялото ни може да преобразува в друга - арахидонова киселина и тя е градивният елемент за молекулите, които допринасят за възпаление и стесняване на кръвоносните съдове.
Владимир Бесонов, ръководител на лабораторията по хранителна химия обяснява нещата така: „Съдовата ви обструкция се влошава. Появяват се хормонални отклонения и влошаване на качеството на кожата."
Всичко това се случва, ако консумирате малко други важни полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е важно да се ядат повече морски дарове и мазна риба, ленено семе и периодично да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си.
А какво ще кажете за рафинираното слънчогледово олио?
Наскоро беше установено, че по време на производството му се образуват така наречените глицидолови естери, които могат да доведат до рак.
Ян Кулман, учен от Германия обяснява: „Те се формират главно в процеса на рафиниране на растителни и животински мазнини. Това означава, че те могат да бъдат намерени във всяко масло и всеки индустриален хранителен продукт, съдържащ мазнини с различен произход.
Освен това те могат да се образуват и по време на топлинната обработка: при пържене, печене, когато правим барбекю или препечен хляб в тостер."
В Европа вече са определени стандарти - глицидолът в продуктите трябва да бъде не повече от един милиграм на килограм. По принцип е по-добре да използвате по-малко рафинирано слънчогледово олио.
Каква мазнина да използваме за пържене?
При пържене слънчогледовите масла отделят алдехиди, които провокират възпалителни реакции, причиняват сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания и повишават риска от рак.
Зехтинът образува по-малко токсини. Наситените мазнини например имат най-добри резултати - например кокос, палма, сметана и свинска мас - почти не се образуват вредни вещества там. И е по-добре да ги запържите.
Производителите на слънчогледово олио обаче не стоят със скръстени ръце - в магазините се появиха и продукти, с които готвенето уж трябва да е по-безопасно.
Какво показа експериментът
Експерти са провели експеримент като тествали като пържили картофи в една и съща мазнина 10 пъти по ред.
От най-добро до най-лошо, пробите са подредени така: високоолеинови, нерафинирани, рафинирани дезодорирани. Но всички те не отговаряли на стандартите.
Това е било възможно само със специално олио за дълбоко пържене. Така че не напразно експертите препоръчват няколко пъти в едно и също масло да не се готви и като цяло да се пържи по-малко.
И в никакъв случай не използвайте прегоряло олио.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝
21:00 13.04.2021
2 Дойче Веле
21:09 13.04.2021
3 един от многото
Коментиран от #16
21:11 13.04.2021
4 Рокфор
21:21 13.04.2021
5 Внимание
21:23 13.04.2021
6 6796
Коментиран от #8
21:38 13.04.2021
7 Абсолютни
21:39 13.04.2021
8 Още
До коментар #6 от "6796":
по-добре! И картофките стават по-хубави с мас.Коментиран от #12
21:40 13.04.2021
9 селянин
Коментиран от #10
22:24 13.04.2021
10 Ясно е
До коментар #9 от "селянин":
То да е само олиото. А млякото, месото, яйцата, плодовете и зеленчуците? Баба ми, която доживя до преклонни старини(Светла ѝ памет), след т.нар "промени", казваше: "Всичко, мале е имитация"22:31 13.04.2021
11 Епа
Коментиран от #13
22:35 13.04.2021
12 koko
До коментар #8 от "Още":
И Боко така казва - само с мас.22:47 13.04.2021
13 Прав
До коментар #11 от "Епа":
си! Аз купувам олио от малка кооперация и наистина има разлика от това в магазина. Пържи, а от магазина като че ли вари.22:48 13.04.2021
14 седящият бик
23:19 13.04.2021
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 ИЗМАМА
До коментар #3 от "един от многото":
платена лъжлива статия. НА ВРЕМЕТО БЪЛГАРИТЕ СА ПОЛЗВАЛИ СВИНСКА МАС И ЗАТОВА Е ИМАЛО НАЙ-МНОГО СТОЛЕТНИЦИ. ЗАКЛЕЕМЯВАТ ОЛИОТО ЗА ДА МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ НА БИО ГОРИВА А ЩЕ НИ КАРАТ ДА ГОТВИМ С ОТРОВНИТЕ ПАЛМОВИ. ИМА СЪДОВЕ ЗА ГОТВЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ БЕЗ ОЛИО НО ТУКА НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА. АНАТЕМОСВМЕ ОЛИОТО ЗА ДА ГО ПРАВИМ НА БИО ГОРИВО ЩОТО НЕФТА НЕЩО СКЪП .08:06 14.04.2021
17 Тайпету
08:20 14.04.2021
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Факт
Яде по малко, сготвени от нея български ястия. Яде месо два пъти седмично, но не в големи количества, основно плодове и зеленчуци.
15:22 14.04.2021
20 Льокрем
22:13 23.04.2021