Last news in Fakti

13 Април, 2021 20:54 10 908 20

Потвърдиха голяма опасност от олиото за здравето ни

  • олио-
  • слънчогледово олио-
  • опасно-
  • вредно

Слънчогледовото олио е най-използваната растителна мазнина

Потвърдиха голяма опасност от олиото за здравето ни - 1
Снимка: Shutterstock

Най-популярното растително олио е, разбира се, слънчогледовото. Но производителите му страдат много от конкуренцията със зехтина, палмовото масло и здравословната алтернатива - кокосовото масло. Освен това постоянно чуваме разнопосочна информация кое олио е по-полезно, кое по-вредно и обратното.

Всичко това е заради различната реклама, начинът на производство и т.н. Но на кого да вярваме? И дали изобщо да купуваме слънчогледово олио?

Лекарите винаги са оценявали нерафинираното слънчогледово олио заради голямото количество витамин Е и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за безпроблемното функциониране на сърдечно-съдовата система, пише zdrave.to.

Но напоследък е открито нещо ново. В слънчогледа има много линолова омега-6 киселина, която тялото ни може да преобразува в друга - арахидонова киселина и тя е градивният елемент за молекулите, които допринасят за възпаление и стесняване на кръвоносните съдове.

Владимир Бесонов, ръководител на лабораторията по хранителна химия обяснява нещата така: „Съдовата ви обструкция се влошава. Появяват се хормонални отклонения и влошаване на качеството на кожата."

Всичко това се случва, ако консумирате малко други важни полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е важно да се ядат повече морски дарове и мазна риба, ленено семе и периодично да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си.

А какво ще кажете за рафинираното слънчогледово олио?

Наскоро беше установено, че по време на производството му се образуват така наречените глицидолови естери, които могат да доведат до рак.

Ян Кулман, учен от Германия обяснява: „Те се формират главно в процеса на рафиниране на растителни и животински мазнини. Това означава, че те могат да бъдат намерени във всяко масло и всеки индустриален хранителен продукт, съдържащ мазнини с различен произход.

Освен това те могат да се образуват и по време на топлинната обработка: при пържене, печене, когато правим барбекю или препечен хляб в тостер."

В Европа вече са определени стандарти - глицидолът в продуктите трябва да бъде не повече от един милиграм на килограм. По принцип е по-добре да използвате по-малко рафинирано слънчогледово олио.

Каква мазнина да използваме за пържене?

При пържене слънчогледовите масла отделят алдехиди, които провокират възпалителни реакции, причиняват сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания и повишават риска от рак.

Зехтинът образува по-малко токсини. Наситените мазнини например имат най-добри резултати - например кокос, палма, сметана и свинска мас - почти не се образуват вредни вещества там. И е по-добре да ги запържите.

Производителите на слънчогледово олио обаче не стоят със скръстени ръце - в магазините се появиха и продукти, с които готвенето уж трябва да е по-безопасно.

Какво показа експериментът

Експерти са провели експеримент като тествали като пържили картофи в една и съща мазнина 10 пъти по ред.

От най-добро до най-лошо, пробите са подредени така: високоолеинови, нерафинирани, рафинирани дезодорирани. Но всички те не отговаряли на стандартите.

Това е било възможно само със специално олио за дълбоко пържене. Така че не напразно експертите препоръчват няколко пъти в едно и също масло да не се готви и като цяло да се пържи по-малко.

И в никакъв случай не използвайте прегоряло олио.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    43 6 Отговор
    Олиото е в пъти по-малка опастност за здравето отколкото ваксините срещу Ковид. Журналята не се занимавайте с глупави статии коментирайте истинската опастност.😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 2 Дойче Веле

    19 4 Отговор
    Тази статия си прилича с статиите на ДВ. А ДВ са егати бозата.
  • 3 един от многото

    52 2 Отговор
    Събинче , дядо ти и баба ти навремето сигурно само бяха чували за зехтина и хал хабер си нямаха , че има палмово и кокосово масло , ти си седнала да ми пишеш глупости. Виж Борисов колко филии с мас е изял и колко цигански баници и какъв льохман е станал!

    Коментиран от #16

  • 4 Рокфор

    32 0 Отговор
    Така, така..олиото вредно..а палмовото масло с което ни тъпчат??? Същото е при захарта: много вредна била..а подсладителите? Маслото...сланината..все вредни.! Само платени измислени статии...
  • 5 Внимание

    28 1 Отговор
    Потвърдиха голяма опасност от четенето на опасни статии, на/преписани от супер опасни хора.
  • 6 6796

    23 1 Отговор
    Най-опасното на олиото е това, че подмина 4 лв за литър. За това почнах да си пържа кифтетата и картофите в свинска мас.

    Коментиран от #8

  • 7 Абсолютни

    25 0 Отговор
    глупости! Първо, слънчогледовото олио НЕ е най-популярно. В БГ може, но по света най-популярни са рапица и царевица. Второ, най-много омега 6 мазнини има в олиото от рапица и царевица. Трето, при баланс между двата вида мазнини омега 3 и 6 при хранене, няма проблеми, даже напротив. Четвърто, със зехтин не се пържи! Зехтинът има ниска температура на опушване, затова зехтинец е хубаво да се слага на салати или вече сготвени манджи.
  • 8 Още

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "6796":

    по-добре! И картофките стават по-хубави с мас.

    Коментиран от #12

  • 9 селянин

    15 0 Отговор
    Преди демокрацията когато земеделците немаха пари да пръскат със отрови растенията,олиото си беше ОК! Кво се прайте на умрели лисици“

    Коментиран от #10

  • 10 Ясно е

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "селянин":

    То да е само олиото. А млякото, месото, яйцата, плодовете и зеленчуците? Баба ми, която доживя до преклонни старини(Светла ѝ памет), след т.нар "промени", казваше: "Всичко, мале е имитация"
  • 11 Епа

    5 1 Отговор
    Това се знае отдавна.Най много омега 6 има в бадемите.Природата е създала семената и ядките като добавка към храната а не техните преработени мазнини.Слънчогледовото семе е полезно ако се спазва дневната доза от 28гр.Дозирането при семената и ядките е стриктно.Хората масово прекаляват с олиото,солта и захарта.В българия често мешат слънчогледово олио с американските гмо царевично и канола

    Коментиран от #13

  • 12 koko

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Още":

    И Боко така казва - само с мас.
  • 13 Прав

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Епа":

    си! Аз купувам олио от малка кооперация и наистина има разлика от това в магазина. Пържи, а от магазина като че ли вари.
  • 14 седящият бик

    7 1 Отговор
    чини ми се, гърчетата са платили да им се рекламира зехтинчето. в грешка са, да ги светна - има италиански и испански. винаги за предпочитане.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИЗМАМА

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    платена лъжлива статия. НА ВРЕМЕТО БЪЛГАРИТЕ СА ПОЛЗВАЛИ СВИНСКА МАС И ЗАТОВА Е ИМАЛО НАЙ-МНОГО СТОЛЕТНИЦИ. ЗАКЛЕЕМЯВАТ ОЛИОТО ЗА ДА МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ НА БИО ГОРИВА А ЩЕ НИ КАРАТ ДА ГОТВИМ С ОТРОВНИТЕ ПАЛМОВИ. ИМА СЪДОВЕ ЗА ГОТВЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ БЕЗ ОЛИО НО ТУКА НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА. АНАТЕМОСВМЕ ОЛИОТО ЗА ДА ГО ПРАВИМ НА БИО ГОРИВО ЩОТО НЕФТА НЕЩО СКЪП .
  • 17 Тайпету

    1 0 Отговор
    Всичко е опасно, те са, сред нас..... може би и олиото....!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Факт

    2 0 Отговор
    Познавам бабичка на 99 г. която през живота си не е виждала зехтин. Използвала е основно слънчогледово олио и свинска мас. През целия си живот в болница не е влизала, Ходила е само на годишни прегледи.
    Яде по малко, сготвени от нея български ястия. Яде месо два пъти седмично, но не в големи количества, основно плодове и зеленчуци.
  • 20 Льокрем

    1 0 Отговор
    Да преписваш от БЛИЦ е признание, че си по-зле от тях.