Last news in Fakti

20 Април, 2021 22:30 6 874 11

Ето защо някои хора се състаряват по-бързо

  • биологичен часовник-
  • днк-
  • клетки-
  • остаряване-
  • състаряване-
  • старост-
  • биологична възраст-
  • епигенетичен часовник

Биологичният ни часовник може да измери дали скоро ще остареем или ще останем младолики

Ето защо някои хора се състаряват по-бързо - 1
Снимка: shutterstock

Въпреки че здравословното хранене и физическата активност са важни за човешкото здраве, генетиката отчасти е отговорна за скоростта, с която тялото ни старее и с продължителността на живота ни.

Учени от университета в Южна Калифорния разкриват защо някои хора се състаряват по-бързо от други.

Изследователите наблюдавали скоростта, с която настъпват промените в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години.

Те установили, че при някои от тях действителната възраст е с 40 години повече от биологичната. За други, картината била точно обратната.

„Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”, подчертава авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс.Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“.

Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.

Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

В друго изследване, проведено миналата година, проф. Стив Хорват и колегите му също обясняват защо някои хора остаряват по-бързо и живеят по-кратко въпреки здравословния начин на живот. Те смятат, че това се случва при 5% от хората по-света.

„Нашето изследване разкрива ценна информация за това какво причинява остаряването, което е ценна стъпка към разработването на специфично насочени методи за забавяне на процеса.“ – казва Хорват.

Той и екипът му анализират ДНК в кръвните проби на 13 000 души и изчисляват темповете им на стареене. Те използват тип ДНК часовник (епигенетичен часовник), за да предвидят продължителността на живота на участниците, като сравняват биологичната възраст на кръвта с хронологичната възраст на хората (в години).

Предвиждането според епигенетичния часовник се оказва вярно дори при изолирането на фактори като възраст, пол, тютюнопушене, индекс на телесната маса, история на заболяванията и др.

За съжаление резултатите не са добра новина за всички. Учените са открили, че пет процента от хората стареят с по-бърза биологична скорост, което води до по-кратка продължителност на живота. Ускореното стареене увеличава риска от преждевременна смърт на всяка възраст.

Това изследване хвърля светлина върху загадката за преждевременното остаряване и въпроса защо някои хора умират млади въпреки здравословния начин на живот. И въпреки това, предупреждават учените, начинът на живот има много по-голямо влияние. Фактори като тютюнопушене и високо кръвно налягане все пак продължават да имат повече влияние при предвиждане на продължителността на живота в сравнение с епигенетичния часовник.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    48 1 Отговор
    Старее се от стрес и ядове. Само лудите избягвайки това изглеждат значително по млади.

    Коментиран от #2, #4, #7

  • 2 честен ционист

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Честните люде са младолики, като Баце. Е, и тия загладили косъма и бръчките, също. Така че яжте, пийте и си носете новите дрехи, че като одъртеете се губи желанието.
  • 3 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор
    Точно обратната била картината и на колко били тогава на 17г ли?
  • 4 От спешното

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Дефиницията "Луд" е твърде относително понятие. За едни "луди" са тези, които ще приютят бездомно(изхвърлено от "нелудите") коте или куче. Що се отнася до психиатричните заболявания– това е съвсем друга тема, но повярвай ми– в психиатричните клиники има много повече наистина Нормални хора, отколкото на работното ти място, в блока, или на улицата, където живееш.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 0 Отговор
    Човек предполага, но Бог разполага. (Народна поговорка)
  • 6 Една, магарица, реши

    4 0 Отговор
    И ме състари преждевременно....!

    Коментиран от #8

  • 7 васик атанасова

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    точно и тези които не им пука дори да вали червен сняг
  • 8 😁😁😁😁

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Една, магарица, реши":

    ...мда...и аз не понасям майка и...😁...

    Коментиран от #9

  • 9 Заведи я на, бик

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "😁😁😁😁":

    Белким я умилостивиш...
  • 10 хаберих

    7 0 Отговор
    Ти какво работиш?
    - Поя говеда.
    - О-о-о фермерка си,значи?
    - Ау, неее, барманка съм!
  • 11 Гост

    5 0 Отговор
    Продължителността на човешкият живот намалява. Отначало Бог е дал дълъг живот на хората, но във времето на няколко пъти ги предупреждава, че ще намали продължителността му. Адам е живял 930 години. Матусал е най-дълго живелият човек - 969 г. После Бог намалява животът човешки и Ной живее 500 г, като 350 от тях е живял след потопа. След него Авраам живее 175 г. После животът човешки пак бива намален на 120 г (ако не бъркам).
    Днес светът е тормозен от пандемии и болести, резултат на т.нар. "прогрес", заради които човешкият живот е станал драстично нетраен, дори при липса на войни. Допреди 200 г войните са били повсеместни. Почти не е имало държава, която да не е водела война и е разбираемо, ако хората не са живяли дълго, заради конфликтите. Но каква е причината хората да измират от коварни болести днес, когато повечето държави живеят свободно и тънат в лукс и удобства, а техниката и медицината са на невъобразимо ниво? Защо столетниците са все по-голяма рядкост?