Last news in Fakti

21 Април, 2021 22:30 6 130 28

ТЕСТ: Ще доживеете ли до 100 години?

  • тест-
  • 100 години-
  • рожден ден-
  • столетник-
  • здраве

Отговорете на тези въпроси и вижте имате ли шанс да станете столетник

ТЕСТ: Ще доживеете ли до 100 години? - 1
Снимкa: Shutterstock

Шансовете на човек за дълъг живот до голяма степен се определят от неговите гени. Според лекарите обаче много от нашите навици също могат да повлияят на продължителността на живота ни.

Дори и да не сте спечелили генетичния джакпот, следвайки някои правила, можете да промените съдбата си и в крайна сметка да отпразнувате рождения си ден със 100 свещи на тортата.

Според резултатите от проучване на специалисти от Бостънския университет, проведено в продължение на 20 години, най-големият шанс да живеят дълго време имат хора, които не са склонни да се съсредоточават върху проблемите.

Ако не криете емоциите и чувствата си и с готовност ги споделяте с другите, може да достигнете 100-годишна възраст. Ако вземете за пример известните филмови герои от поредицата "Приятели", Фийби има по-голям шанс да стане столетница от Моника.

Какви са вашите приятели?

Проучване, проведено от специалисти, включващо повече от 3,4 милиона души, показа, че социалното изключване увеличава риска от ранна смърт за човек с цели 29%.

За хората, които имат приятели, но все още се чувстват самотни, тази цифра намалява, но само до 26%. Тези, които искат да живеят по-дълго, следователно, трябва да намерят такива приятели, с които ще бъде интересно да прекарват времето си.

Предпочитате бързо или бавно бягане?

Всеки знае за ползите от бягането за човешкото тяло. Въпреки това лекарите смятат, че хората, които предпочитат кратък премерен джогинг, имат шанс да живеят по-дълго от, например, спортистите на маратон.

12-годишно проучване, проведено от експерти, показа, че хората, които бягат по 1-3 часа седмично и преодоляват около 15 км през това време, живеят най-дълго.

Колкото и да е странно, сред маратонците, процентът на ранна смъртност е същият като при хората, които водят заседнал начин на живот. Тоест, за да удължите годините си, трябва да бягате бавно, без да нарушавате седмичния график.

Самонадеяни хора ли сте?

Помислете с кое от следните твърдения се съгласявате повече - „някои хора нямат цел в живота, но аз не принадлежа към тази категория“ или „понякога ми се струва, че направих всичко, което можеше да се направи в живота“. Ако първата фраза е по-близо до вас, вие сте целенасочен човек и според лекарите ще живеете по-дълго.

Поставянето на цели според експертите по отношение на увеличаването на продължителността на живота е много полезно. Разбира се, за да удължите годините си, няма нужда да се стремите да станете президент.

Можете да изберете по-прости цели за себе си - например да се научите да шиете, да четете поне една книга на месец и т.н.

От категорията на "светлите" хора ли сте?

Според експерти, хората, които са оптимистично настроени към живота, имат много по-голям шанс да оцелеят до 100 години. Ако смятате, че смехът е важна част от характера ви, най-вероятно няма да умрете рано.

Според едно от проучванията, проведени от експерти, основната причина повечето хора, достигнали 100-годишна възраст, да имат толкова дълъг живот е именно чувството им за хумор. Затова гледайте хумористични програми, забавни видеоклипове с котки и т.н., и можете да удължите годините си.

Как спите?

Друго проучване, проведено от лекари сред столетници, показа, че в 79% от случаите такива хора спят поне 8 часа на ден. Според лекарите сънят е важен за здравословно стареене. По време на нощна почивка клетките и тъканите, повредени от стрес, започват да се възстановяват активно в организма.

Според експерти хората, които искат да живеят по-дълго, трябва да си лягат и да стават по едно и също време, без да се изключва и уикендът. Лекарите също препоръчват да използвате леглото само за сън, а не за игри или гледане на телевизия.

Ходите ли на почивка?

Проучване в психосоматичната медицина показа, при за хората, които ползват годишен отпуск, вероятността да умрат рано намалява с цели 19%. Ако почивате два пъти годишно, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания също ще бъде значително намален.

Харесвате ли италианска храна?

Учени изследвали кухните на различни народи по света и стигнали до извода, че най-полезната, по отношение на дълголетието, е италианската. Здравите хора се хранят с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и зехтин, които преобладават в менюто на народите от Средиземноморието.

В същото време италианците не включват често в диетата си червено месо, рафинирани въглехидрати и сладкиши.

Раждали ли сте деца в ранна или късна възраст?

Лекарите също смятат, че освен всичко друго, ранните раждания могат да съкратят годините на живот. Много дълголетни жени са раждали деца над 35-годишна възраст. Същите тези жени, които са имали бебе след едва четиридесет години, са увеличили шансовете си да оцелеят до 100 години с цели 4 пъти.

Ходите ли на зъболекар?

Според лекарите здравето на зъбите и на целия организъм като цяло върви буквално „ръка за ръка“. Според изследвания на специалисти, хората, доживели до 100 години, рядко използват протези.

По принцип такива столетници имат собствени здрави зъби. Смята се, че заболявания на венците и зъбите могат да повлияят неблагоприятно не само върху състоянието на храносмилателния тракт, но и върху сърдечно-съдовата система, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друга тема

    5 8 Отговор
    ИCТИНAТA ЗA БЪЛГAРИЯ - Прeди вeкoвe, кoгaтo другитe държaви ca ce рaзвивaли, Бългaрия e билa изocтaнaлa , зaщoтo e билa пoрoбeнa, дaжe e нямaлo тeритoрия Бългaрия, a caмo Бългaрcкo плeмe ! Плeмe кoeтo oт тoгaвa дo ceгa e изгубeнo и трябвa дa му бъдe пoмoгнaтo дa cи дoйдe нa ceбe cи и да заживее истински добре !
    Тoвa плeмe в ceгaшнo врeмe e нaрoчeнo дa нe e мнoгo дoбрe и дa нaмaлявa дoкaтo нe ce cтoпи изцялo ! Нeкa тoвa дa cпрe дa e тaкa ! Мoжe ли ?

    Коментиран от #7, #10, #25

  • 2 др Гей Билтс

    8 4 Отговор
    Сложете си ваксина и се надявайте.. Мечтите са безплатни, както и ваксините.

    Коментиран от #6

  • 3 Така е

    8 8 Отговор
    Староста не е хубаво нещо !
    Не е хубаво да се живее до 100 !

    Коментиран от #20

  • 4 Диверсант

    6 1 Отговор
    Аре перфаворе. без краварски съвети.. Живея по начина на прабаба си и се чувствам прекрасно
  • 5 Шанса е малък

    15 1 Отговор
    Шанса с българския начин на живот е минимален да стане някой столетник, а пък от посетителите на факти е близък до нула. В България от 6.5 милиона население има само 275 столетници, като сме на дъното в Европа.
  • 6 Реалист

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Ваксината против измисленият вирус - КОРОНА ВИРУС, всъщност води до "преждевременно умиране" !

    Коментиран от #26

  • 7 честен ционист

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    На 2-3 кораба с гагаузи, власи по Дунава, египетски роми карани в Гърция със столетия, помаци от Одринско, сърби/шопи и 50000 черкези народ ли викаш, бре? Всеки втори с рода от Македонско, управа испански евреи и турски паши.. Не думай..
  • 8 Станете на, 100

    4 1 Отговор
    И раждайте и на, 100,колелото още по силно да, се, завърти,.... но там където спира, завинаги,за тези, които мислят,, че ще бъдат вечни,,.....!
  • 9 село Козаревец

    3 5 Отговор
    Шансовете на човек за дълъг живот в най-голяма степен се определят от нивото на здравеопазване в соцмутренската кочина.
  • 10 Лили

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    Кажи честно, какви бонбонки взимаш, та и аз да взема?

    Коментиран от #13

  • 11 С тва моето пиене

    3 0 Отговор
    Хич.
  • 12 Сто липиново

    1 0 Отговор
    Вместо порностатия с изтрити коментари, някаква си торта. Тъпо!
  • 13 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Лили":

    Аз не поклзвам наркотици, нито хапчета !
  • 14 Факт

    7 0 Отговор
    Няма нужда да живеем до 100г.,защото задавате ли си въпроса,кой ще Ви сменя ПАМПЕРСИТЕ?
  • 15 Йога

    4 2 Отговор
    Хранете се с ПРАНА и ще доживеете и до 200г.
  • 16 Дай Боже

    7 0 Отговор
    То хубаво да живееш до 100 и нагоре,но да изглеждаш и да се чувстваш на 20г.,тогава има смисъл.
  • 17 Брендица

    2 1 Отговор
    Бастунския, оппа Бостънския университет ще ми каже кога и дали ще съм 100-година бастунка-баба
  • 18 вярно е

    4 0 Отговор
    "..най-големият шанс да живеят дълго време имат хора, които не са склонни да се съсредоточават върху проблемите."

    Ето това е основното - трябва да сте непукисти и егоисти. Така се живее дълго. Всичко от останалите точки е функция на това.
  • 19 Ани

    3 1 Отговор
    Ако си във изключително добра гизическа и умствена форма, не дразниш и не пречиш с нищо на роднините си дай боже на всеки да живее и над 100 години.
  • 20 васик атанасова

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    браво аз щях да го пиша но сега
    само ти поставих плюс и това е
  • 21 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    Тез експерти,да дойдат тук,да ДОЖИВЕЯТ,100,после да се ХВАЛЯТ.
  • 22 селтак

    7 0 Отговор
    Кви 100 години бе? У БГ. ако доживееш до пенсия ше умреш от пенсия,кви 100 години кви 5лв.!
  • 23 Грей

    3 0 Отговор
    Ами опитах се да направя теста за дядо ми ... 90г ... приятели вече няма, не обича бързото бягане, не е раждал деца, на почивка не ходи отдавна, а и зъби вече няма за да му трябва зъболекар. Това означава ли, че няма да стигне до 100?

    Коментиран от #24

  • 24 Грей

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Грей":

    Още по темата - италианска храна не предпочита, предпочита българска .
    Дали е от светлите хора - да - побелял е целия!
    Освен това си позволява да гледа тв от леглото!
  • 25 ааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    Много си зле с историята.
  • 26 извинявай

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    да те питам нещо: Земята плоска ли е?🤣🤣🤣🤣🤣
  • 27 Да си знаете

    0 0 Отговор
    Още един мандат на Тулупа и категорично НЕ и 60!!!!!
  • 28 Мечо Грух

    0 0 Отговор
    Най добрия данъкоплатец в България, е този човек, който два дена преди пенсия да предаде богу дух.