30 Април, 2021 20:42 8 005 10

10 храни чистят никотина от тялото

  • никотин-
  • пушене-
  • цигари-
  • детокс-
  • пречистване

Тези здравословни храни ще ви помогнат завинаги да се отървете от вредния навик и последиците му

10 храни чистят никотина от тялото - 1
Снимка: Shutterstock

Заслужавате поздравления, ако сте се отказали от пушенето или дори тепърва сте взели това решение сериозно. Но това е само първата стъпка към възстановяването. Вашето тяло се нуждае от помощ, за да се справи с натрупания никотин, заедно с това и от зависимостта от него. Никотинът е един от най-силните наркотици и най-трудно преодолимата зависимост. Ако решите да се отървете от лошия навик, бъдете подготвени за упорита борба.

За да помогнат на пушачите (както бивши, така и настоящи), учените препоръчват въвеждането на зеленчуци и плодове, както и зърнени храни в диетата. И твърдят, че тази здравословна храна е основният помощник в борбата с никотина, пише zdrave.to.

1. Броколи
Една от най-ценните храни са обикновените броколи. Съдържат висока концентрация на витамини В5 и С, които са отговорни за регулирането на много важни процеси в организма. Недостигът на тези витамини води до метаболитни нарушения. Консумирането на броколи подобрява метаболизма и предпазва белите дробове от токсини (броколито съдържа гена NRF2, който защитава белодробните клетки).

2. Портокали
Портокалите са най-разпространената цитрусова култура в света. Лекарите силно препоръчват да добавите тези плодове към диетата си, тъй като са мощен антиоксидант. А също и антидепресант: консумирането на портокали възстановява нивата на витамин С и намалява стреса и безпокойството, причинени от отказа от никотина.

3. Спанак
Спанакът е друга съкровищница на здравето, заедно с цитрусовите плодове. Най-вече е необходим на тези, които се отказват от пушенето. Съдържа фолиева киселина и витамин В9, които са най-добрите помощници за премахване на никотина от тялото. Витамин В9 помага за подобряване на съня, а фолиевата киселина се бори с абстиненцията от никотина.

4. Джинджифил
Джинджифилът може да помогне за облекчаване на много от нежеланите ефекти от тютюнопушенето. За максимален ефект трябва да консумирате джинджифила в суров вид. Той ще намали апетита за никотин, ще поддържа здравословното тегло, ще подобри метаболизма, а по този начин бързо ще премахне токсините от тялото.

5. Червена боровинка
Киселините, съдържащи се в червените боровинки, помагат за премахването на никотина от кръвта много по-бързо от другите органични елементи. Червените боровинки са богати на витамин С, с който те са напълно способни да се конкурират с портокалите и лимоните, тъй като всички пушачи трябва да се справят с дефицита на този витамин. Освен това червените боровинки повишават кръвната захар по същия начин, по който никотинът го прави, което го превръща в чудесен заместител на цигарите, когато се откажете от пушенето. Рецептата е много проста: 3 супени лъжици боровинки с половин лъжица захар.

6. Лимон
Лимоните са друг лоялен помощник в борбата за здраве. Известно е, че никотинът унищожава клетките и има изключително неблагоприятен ефект върху кожата. Негативните ефекти на никотина продължават поне още няколко дни, след като сте изпушили последната си цигара. Лимонената киселина и витамин С ще ви помогнат незабавно да започнете да се борите с нежеланите ефекти от тютюнопушенето.

7. Моркови
Като пушач редовно намалявате концентрацията на витамини А и С в тялото си през целия ден. Това води до разрушаване на нервните клетки, нарушено кръвообращение и мозъчна функция. Редовната консумация на сурови моркови ще помогне за възстановяването на витамини А, С и К и ще укрепи естествените защитни сили на организма.

8. Нар
Пушенето увеличава сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и намалява нивата на кислород в кръвта. За да противодействате на това, консумирайте нар или пресен сок от този плод. Освен всичко друго той помага и за увеличаване на броя на червените кръвни клетки.

9. Пшенични трици
Пушенето може да стесни кръвоносните съдове. За да възстановите еластичността им, използвайте пшенични трици. Те са незаменим източник на фибри, най-важните макро- и микроелементи, които са от съществено значение за човешкото тяло. Триците съдържат много витамин Е, който има положителен ефект върху сърдечносъдовата система. Семената на пшеницата също могат да намалят и риска от развитие на сърдечни заболявания при възрастни хора.

10. Зелена маруля
Колкото повече маруля ядете, толкова по-малък е рискът от развитие на рак. Марулята е естествен източник на изотиоцианати и други антиоксиданти, които могат да помогнат за премахване на нежеланите негативни ефекти върху организма в резултат на продължителна употреба на никотин.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    24 2 Отговор
    Марулката чисти от никотин и ти докарва всякакви нитрати и хербециди.Събке,изкъпа ли котката?
  • 2 Месо

    14 0 Отговор
    Няма ли :(
  • 3 И 20 да са полезните храни

    9 5 Отговор
    ако не запалиш след една хубава закуска,обяд или вечеря,яденето губи 60% смисъл.Който не вярва,да пита Андро Слабака,дето е в ЕП..

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Онзи

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "И 20 да са полезните храни":

    Предател ли.. Знаем го.. Уреди се мекерето... Плямпаха плямпаха с жена си Зъбатата и се надянаха на..
  • 7 МАНАСТИРСКО ШУШУКАНЕ —ВИНЦЕ😀

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "И 20 да са полезните храни":

    ..А ОНЯ ЧЕРНОБИЛ И ЖЕНА МУ ФУКА ШИ МА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 инж технолог

    3 0 Отговор
    Вместо да го чистите това тяло,просто оставете цигарите на мира.
  • 10 Дедо1

    0 0 Отговор
    Некой от вас сака ли една пура с мустаци да му дам