1 Май, 2021 20:41 10 238 5

Тази група хора не трябва да яде супа никога

  • супа-
  • здраве-
  • язва-
  • стомах-
  • храна

Хора с определени заболявания трябва да избягват супите

Тази група хора не трябва да яде супа никога - 1
Снимка: Shutterstock

Супата открай време се смята за здравословно и леко ястие, но съществуват заболявания, при които супата може да бъде опасна, пише zdrave.to. Ето кои супи трябва да бъдат избягвани при различните заболявания:

Мазна месна супа. Това ястие, като супи от мазна риба, карантии и домашни птици, е с високо съдържание на холестерол. Следователно, при атеросклероза и нарушения на сърдечно-съдовата система, такива супи трябва да се изхвърлят oт менюто.

Освен това тлъстите супи са вредни за хората с заболявания на черния дроб и панкреаса.

Супи с гъби и боб, месни бульони. Препоръчва се да се отказват такива супи на хора с подагра. Тези видове супи са източници на пурини - вещества, които изострят развитието на подагрозни процеси.

Оризови супи. Те са противопоказани при хора с диабет.

Супа от киселец. Учените заключиха, че след термична обработка оксаловата киселина става неорганична и образува съединение с калций, в което хранителната ѝ стойност се разрушава. Освен това оксаловата киселина е в състояние да се натрупва в тялото и да се утаява под формата на кристали, отложени в бъбреците и пикочния мехур под формата на камъни.

Всякакви супи. Те са полезни само за хора със силен стомах и ниска киселинност. При наличието на пептична язва, язва на дванадесетопръстника или проблеми със стомаха, свързани с повишената ѝ киселинност, супите лесно могат да навредят.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроЗона

    53 2 Отговор
    Вие сте луди бе!!! Пилешката супа е лекарство докато си болен, не ядене!!!
  • 2 Куб инците

    18 0 Отговор
    Не ядат супа топчета.
  • 3 а ааа

    37 0 Отговор
    Шкиембе чорбъ можи ли нищо не пише.

    Коментиран от #5

  • 4 Не обърквайте

    30 0 Отговор
    хората с тези простотии !
  • 5 един от многото

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "а ааа":

    Може , само ако е с повече чесън и много лют пипер. Препоръчително е и една бира , за изплакване на бурето.