7 Май, 2021 16:36 2 277 0

7 начина да стегнете кожата след раждане или отслабване

  • тяло-
  • кожа-
  • стягане-
  • еластичност-
  • грижа за кожата

Еластичността на кожата ни се влияе до голяма степен от външни фактори

7 начина да стегнете кожата след раждане или отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е подложена на невероятни предизвикателства през целия ни живот. Както при мъжете, така и при жените напълняването и отслабването носят един огромен стрес за кожата, който разрушава нейните структури и уврежда еластичността ѝ. При жените бременността е допълнително предизвикателство, пред което кожата е изправена и което понякога я уврежда силно.

Когато отслабнете драстично или сте имали трудна бременност, при която кожата ви е била сериозно разтегната, тя може да остане увредена, висяща и да не може лесно да се прибере в нормалните си размери впоследствие.

Ето какво можете да направите, за да ѝ помогнете да се свие:

Поддържайте температурата в спалнята хладна

Прекалено горещият въздух в спалното помещение уврежда кожата, дехидратира я и пречи на естествените ѝ функции. Тя става суха, нееластична и лесно ранима. Добре е да охладите спалнята до 20 градуса два часа преди да си легнете. Ако ви е студено след това повишете малко градусите. Най-добре е да използвате повече одеяла, вместо да увеличавате температурата.

Използвайте козметика с ретиноиди

Стягащите кремове могат да помогнат на кожата да се свие по-лесно след отслабване или бременност. Ретиноидите стимулират обновяването на клетките на кожата, което я стяга и подмладява.

Разхождайте се по 20-30 минути всеки ден

Добрата физическа активност стимулира обновяването на клетките на кожата, като ѝ помага да се свие в нормалните си размери или поне близки до тях. Бързото ходене всеки ден поддържа метаболизма в добри параметри и кара кожата да се подобрява с всеки изминал ден.

Масаж с бадемово масло

Бадемовото масло има успокояващ ефект за кожата. То подобрява тонуса ѝ, хидратира я и я стяга. Масажът има много добри дренажни ефекти и стимулира синтеза на колаген, който е важен за еластичността на кожата.

Стягащи кремове и лосиони

Употребата на стягащи козметични продукти може да допринесе за по-бързото свиване на кожата след отслабване или раждане. Можете да използвате и увивни ленти, стягащо бельо, докато тренирате например.

Следете нивата на холестерол и кортизол

Проблемът с отпуснатата кожа може да се дължи и на високи нива на холестерол и кортизол в кръвта. Лошият липиден профил допринася за разрушаване структурите на кожата и загуба на естествена влага от нея. Хормоните на стреса, като кортизола, също я увреждат.

Яжте повече протеини и полезни мазнини

Не пропускайте да си набавяте достатъчно протеини, полезни мазнини и сложни въглехидрати всеки ден. Плодовете и зеленчуците са задължителна част от менюто. Набавяйте си достатъчно храни с витамин С, защото той е мощен антиоксидант, важен за кожата и стимулиращ синтеза и усвояването на колаген.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА