10 Май, 2021 19:56 4 305 14

Пиете ли достатъчно вода?

  • вода-
  • хидратация-
  • дехидратация-
  • вода на ден-
  • здраве

Следните симптоми ще ви покажат дали страдате от дехидратация

Пиете ли достатъчно вода? - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 60% от човешкото тяло е вода. А вие пиете ли достатъчно? Средно възрастен човек трябва да приема между 1,5 и 2 литра на ден. Разбира се, количеството зависи като цяло от теглото, климата и дали и по колко време спортувате. Като цяло експертите препоръчват да се пие вода редовно през целия ден, за да избегнете чувството на жажда. Ако почувствате жажда, това означава, че тялото ви вече е малко дехидратирано. Възрастните хора могат бързо да се дехидратират, защото губят усещането за жажда. На децата трябва да бъдат напомняно, за да пият редовно вода.

Най-добрите напитки за утоляване на жаждата са чешмяна или минерална вода, както и неподсладени билкови чайове, пише trafficnews.bg.

Ако все пак си мислите, че приемате достатъчно течности, вижте дали нямате някой от следните симптоми на дехидратация, посочват от profit.bg.

1. Жажда - класическият знак

Жаждата е начинът, по който тялото ви изпраща алармен сигнал за нужда от вода. Очевидно то има нужда от течност и сега се нуждае спешно от хидратация.

2. Главоболие

Когато ни боли глава, често посягаме към болкоуспокояващо. Често обаче това е просто дехидратация, тъй като кръвта вече не е достатъчно разредена и по този начин по-малко кислород се транспортира до мозъка. Голяма чаша вода или гореща чаша билков чай ​​са по-естествени и по-ефективни от хапчетата.

3. Проблем с концентрацията

Нашият мозък е три четвърти вода. Без необходимите течности имаме трудности с концентрацията.

4. Тъмна урина

Дехидратацията се забелязва и по цвета на урината. Приемът на достатъчно течност променя цвета на урината и тя е по-концентрирана – до наситено кехлибарен. Ще пoзнаете, че пиете достатъчно вода, когато урината ви е почти бистра.

5. Суха кожа

Ако тялото ви получава твърде малко вода, може да се разбере и по кожата. След като водата се транспортира до жизненоважни органи, ако за кожата не остане, тя може да стане суха и лющеща се.

6. Запек

Ако имате проблеми с перисталтиката, това също може да е симптом на дехидратация . Обемът на изпражненията намалява и те стават твърди, което води до запек. Особено ако ядете храни, богати на фибри (като пълнозърнести продукти), трябва да пиете много течности. Тъй като фибрите попиват течността, те се подуват, правейки изпражненията по-рехави и меки. Той също така насърчава функцията на червата.

7. Замайване

Основната причина за замаяност е ниското кръвно налягане. Това може да се дължи, наред с други неща, и на липса на хидратация. Кръвта вече не може да се разрежда правилно и се изпомпва по-бавно през тялото.

8. Умора

Дехидратацията кара тялото да изключи метаболизма и това ни прави сънливи.

9. Мускулни крампи

Мускулните крампи се причиняват от електролитен дисбаланс. Тук от особено значение са магнезият и натриевият хлорид. Ако се потим повече и не пием достатъчно, лесно може да получим болезнени крампи.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    13 2 Отговор
    Пие толко колкото му се пие ... Само мафията Мвро, греб, нфсб, магарешки пият чак се задавиха има да ги тупаме доста
  • 2 русенец

    17 5 Отговор
    Ясно! 3-4 бири са абсолютно достатъчни на ден за тялото и мозъка ни! Наздраве!
  • 3 Соросоид

    5 8 Отговор
    Не пия вода, а урина!

    Коментиран от #6

  • 4 Чикътило

    3 3 Отговор
    Значи, от 100кг човек става 60кг пастърма? За един приятел питам...
  • 5 Нас червеното знаме роди ни

    3 4 Отговор
    Пия само лимонада на Муравей Радев. Най най най...
  • 6 Чикътило

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Соросоид":

    Подсещаш ме – не само бойлера трябва да му източа, но и маслото.
  • 7 Ташунко Сапа

    8 1 Отговор
    Д-р Радева ми е забранила!
  • 8 Брендица

    4 2 Отговор
    "Пий ако ти се пие, ако чашу любиш. Само пази да ме не изгубиш..." така пеят сръбьете
  • 9 Професора

    0 1 Отговор
    Дккд
  • 10 Всезнаещ

    6 3 Отговор
    До журналистката на сайта на теб не вода а сперма съшо така и на следователите от прокуратурата сперма заради това което ти диктуват да пишеш. Свобода или смърт!
  • 11 Офф

    8 1 Отговор
    Това с литрите отдавна го развенчаха. Пиеш като ти се пие и толкоз.
  • 12 BigBulgarianBoss

    8 1 Отговор
    Водата не е ракия, няма как да испия много
  • 13 1234

    3 2 Отговор
    Пия само ракия! С вода се мия!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.