21 Май, 2021 19:35 3 496 4

Семейните двойки спят по-добре в едно легло

  • сън-
  • спане-
  • заедно-
  • семейни двойки-
  • едно легло-
  • изследване

Необвързаните хора имат по-лошо качество на съня

Семейните двойки спят по-добре в едно легло - 1
Снимка: shutterstock

Психолози от Норвегия са установили, че семейните двойки, които споделят общо легло, имат по-добро качество на съня от необвързаните хора, пише сп. "Frontiers in Psychiatry".

Човешкият сън е разделен на фази на REM и бавен сън, които се повтарят циклично през нощта. Втората от тях отпуска тялото и понижава мозъчната активност - тя е и най-дългата.

По време на REM фазата на съня, характеризираща се с бързи очни движения, мозъкът работи почти по същия начин, по който и в будно състояние. Фазата на бърз сън играе важна роля за поддържането на нормалните функции на организма, но същевременно е по-уязвима за влиянието на външни фактори. Нарушенията в нея могат да доведат до безсъние, стрес, депресия.

Авторите на настоящото изследване от норвежкия Университет за наука и технологии са изучавали ефекта от брака върху продължителността на REM съня. Изследователите са установили, че при двойките, спящи в едно легло, тази фаза на съня е по-продължителна и с по-редовни цикли, пише БТА. Именно в нея хората сънуват повече и в паметта им се формират дългосрочни спомени.

Изследването е обхванало 5800 семейни и необвързани участници над 40-годишна възраст.

Учените допускат, че върху качеството на съня влияе телесната температура на спящия наблизо партньор. Неговото присъствие също така дава усещане за сигурност, което също оказва благоприятен ефект върху съня.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еееее

    10 1 Отговор
    Явно има такива , които с кеф пърдят и хъркат заедно под юргана....
  • 2 Гост

    5 2 Отговор
    Зависи с кого спиш. Ако е с някой мастодонт....... Ела ми се похвали.
  • 3 ПИТАЙТЕ

    6 0 Отговор
    ПЛЕЙБОЙ КАТА БАГЕР КАК Е СПАЛА С Б.Б.ПОД ЕДНО РОДОПСКО ОДЕАЛО😬😬😬
  • 4 антрашпиц

    5 4 Отговор
    Незнам как да го коментирам това изследване ли е там проучване...Ми отделно ли да спя от съпругата.То тогаз голям брак ще е щом не спя със жена си на едно легло.За любовницата няма да отварям дума..