Last news in Fakti

24 Май, 2021 18:56 7 488 8

Популярна у нас подправка разбива коронавируса

  • подправка-
  • мощна-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • антиоксидант

Куркуминът става все по-известен и широко използван у нас

Популярна у нас подправка разбива коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Бразилски учени анализирали съществуващите към този момент изследвания на куркумина, който се съдържа в корените на куркумата и се продава в магазините като подправка. Те стигнали до извода, че куркуминът, освен другите си полезни свойства, е способен да пребори коронавируса, пише zdrave.to.

Това вещество е широко известно като антиоксидант, т.е., забавя процесите на стареене. Оказва и антивъзпалителен ефект, и смекчава вредното въздействие на околната среда.

Според статията на бразилските учени, изследванията са проведени само ин витро, т.е., върху култури от клетки, а не върху живи организми. Оказало се, че наистина куркуминът потиска коронавируса дори по-добре от хидроксихлорохина – препаратът, който беше използван за терапия на коронавирус в началото на пандемията.

Специалистите изтъкват, че всичко изглежда наред, само че... на теория. И да не се заблуждаваме, а да разберем, че потискането на вируса SARS-CoV-2 с куркумин се наблюдава само в епруветка, а не вътре в живия организъм. И поясняват, че много често се случва някакви препарати да действат ефективно в епруветка, но да са неефективни при живите организми и безполезни за лечение на реално болни хора.

Изключително перспективно достижение, но засега само добра теория, тъй като няма клинични доказателства, че препарати с куркумин въздействат именно по същия начин.

В заключение, като отговор на въпроса, специалистите отбелязват следното: обикновеният куркумин, този в биодобавките, по никакъв начин няма да ви помогне при коронавирус дори и да изпивате по един литър от него. Той не може да стигне до целта. Затова не се хвърляйте на всички продукти, съдържащи куркумин, с цел да се преборите с този коварен вирус, който вече повече от година тормози човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    6 5 Отговор
    Значи тази подправка няма я ползвам.
  • 2 Дойче Веле

    7 4 Отговор
    Знаете ли как се нарича КУМАТА на джендърска сватба?
    КУРкума- правилен отговор!
  • 3 Хак

    11 1 Отговор
    Ако беше вярно нямаше да има умрели индиици
  • 4 Емил

    9 3 Отговор
    Да, бе! Затова в Индия няма болни!
  • 5 Счупи тъпомера

    4 2 Отговор
    От кога куркумата е популярна подправка у нас? Явно някой си прави реклама. Аз не съм я ползвал, но чух от българи , избягали в Англия, че я ползват, да замаскират химията.
  • 6 Тъй де

    4 0 Отговор
    Един познат си лекуваше Ковида с нея, сега е познат на Свети Петър.
    Първо бяха киселите краставички, после куркумата, остава да напишете и една статия за чесъна.
  • 7 ФАШЛИВА

    1 0 Отговор
    ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ КУПУВА КУРКУМАТА ТЪЙ КАТО НА 100% Е ФАЛШИВА ДАЙТЕ СЕГА ДА ИЗКУПИМЕ БОКЛУКА !
  • 8 Буратино

    0 0 Отговор
    Ако имате злъчно - каменна болест, това прахче ще ви довърши.