25 Май, 2021 17:35 8 487 28

Никога не правете това с меда

  • мед-
  • топене-
  • нагряване-
  • висока температура

По този начин ще унищожите полезните вещества в меда

Никога не правете това с меда - 1
Снимка: shutterstock

В интернет човек може да попадне на информация, че бързото и рязко нагряване на меда при високи температури не се препоръчва, защото така се изработват канцерогени.

Но по-важно е какво се казва в научната литература.

Т.нар. хидроксиметилфурфурол (ХМФ) е промеждутъчен продукт от разлагането на захарите.

Именно тази думичка плаши желаещите да готвят с мед, защото е потенциален канцероген. Но не бързайте да се отказвате от меда. ХМФ се съдържа не само в меда, но и в плодовите сокове, сушените плодове, алкохола, сиропите, сладките газирани напитки и тестените изделия. Пчелите често се хранят със сиропи, които също съдържат ХМФ. Това вещество е опасно за насекомите и при високото му съдържание те загиват.

Действително, при нагряване полезните качества на меда страдат, деактивират се полезните ферменти и в неголеми количества се образува хидроксиметилфурфурол. Но това не е опасно за живота. Не повече, отколкото чаша ябълков сок и кифла с маково семе.

Според международните стандарти Codex Alimentarius медът не трябва да се нагрява силно и дълго време, тъй като това оказва негативно въздействие на неговите полезни качества. И тук не става дума за чаена лъжичка мед в чаша горещо мляко.

А какво да правят тези, които не искат захаросан мед? Може просто да си поставяте мед в топла вода. Температура от 40-50 градуса се смята за безопасна. Ако сте по-екстравагантен човек, можете да се възползвате от нагревател, електрически пластини или ултразвук.

Според чешки изследвания краткотрайното въздействие на микровълните не оказва голямо негативно влияние на меда, особено в домашни условия. Затова без страх и без предубеждения си слагайте мед в току-що запарения чай, ползвайте микровълновата печка и не се притеснявайте.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    35 2 Отговор
    Мед ако се стопля над 40 градуса , вече не е мед .Убива се витамин Ц и други полезни неща . От пчелар .

    Коментиран от #4, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Не пишете статии на -Основа интернет!Мед затоплен над 40градуса е много по опасен от това да загуби полезните си свойства!
  • 4 Хаха

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Какъв витамин ц в меда, бе пчеларю?! В меда се съдържат малко витамини. Но, наистина не трябва да се нагрява над 40 градуса.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Прочети и ще разбереш !

    Коментиран от #13

  • 6 От опит

    10 1 Отговор
    Най– добре е да се приема 1ч.л. на гладно като се "дъвче", т.е. малка по малко се задържа в устата и добре се ослюнчва, и чак тогава се гълта. Друг вариант е( П.Димков)– с намазан на филийка истински хляб. Ползите за здравето са невероятни. По един от начините консумирам килограм мед месечно.

    Коментиран от #10

  • 7 Недейте

    6 1 Отговор
    Не нагрявайте меда!Става ВРЕДЕН.Това е истината.Ако слагате в чай-изчакайте да поизстине малко чаят!А да готвите с него?....Не,НЕ гответе с него!!!
  • 8 Недейте

    3 1 Отговор
    И както обикновено,заглавието е объркващо и няма връзка с написаното отдолу...Знам ги тази похвати,но въпреки това ДРАЗНЯТ.И статиите ви са написани...не особено научно-популярно и със смисъл...малко в стил 2 клас.
  • 9 Мечо Пух

    6 1 Отговор
    Когато отивате на пикник, никога не носете мед. Ще се омацате, ще заспите и ще ви налазят мравки и разни други гадини, а може дори и някоя мечка да се домъкне.
  • 10 МаноФФ

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "От опит":

    Медът не е панацея. Смята се, че покачва триглицеридите. Това си един алерген. Естествено съдържа и ботулинов токсин. Предпочитам да жула чая си със захар, отколкото да си представям какъв диетик съм с мед.

    Коментиран от #11, #18, #19

  • 11 Хаха

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "МаноФФ":

    Разбира се, че покачва триглицеридите, чиста фруктоза е, най-вредната от всички захари. Но въпреки това, има доста полезни минерали в медеца.

    Коментиран от #15

  • 12 Мюмюн

    6 1 Отговор
    Я па кат мушна лажица мед у чашата с ракиа, па кату я изпиа-оххх, кеф! Айша бега да са крий, щот знай ко я чака пуд юрганя. Ко да го мириша или зяпам тоз мед.
  • 13 Хаха

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Няма какво да чета, има достатъчно информация в нета. Напиши само "витамини в меда" и ще разбереш. Витамин ц в меда- 0.5 милиграма на 100 грама мед.
  • 14 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Пчеларят ти е напълно прав.
    Бих добави и:
    Медът, който седи в прозрачен буркан на слънце също не е за препоръчване.
    Мед, който не се озахарява или е акация, или не е мед.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Меда е най-простата захар. Увоява се от организма без остатъчни продукти. И е изключително полезен в умерени количества.

    Коментиран от #17

  • 16 Хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Хайде още един специалист. Истинският мед не се "озахарява". Кристализира вследствие на свързването на фруктозата и глюкозата и става твърд.
    Озахарява се калпавият мед или по-точно, имитация на мед.

    Коментиран от #20

  • 17 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Тук наистина се пишат безценни бисери.
    Медът се състои от фруктоза, глюкоза и захароза.
    Голямото количество фруктоза му придава силно изразената сладост. А фруктозата е "най-вредната" захар. Има тонове инфо защо е така. А това, че медеца има много полезни свойства, никой не го отрича.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ей мозък

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "МаноФФ":

    Не ми се прави на професор,защото така НЯМА да си вдигнеш нивото бе...Нямате какво да правите,животът ви е скапан(това е факт!)и идвате във форумите да си го избивате и да се правите на интересни...
    Медът е натурален АНТИБИОТИК-супер полезна храна.Ти яж малко или умерено,не е да се тъпчеш като невидЕл...От захарта се спесква и седалището и мозъкът...(както виждаме)....Ако някой има диабет-тогава НЕ трябва да се медосва много...иначе медът Е природна ПАНАЦЕЯ и абе-супеееерррско,суперско нещо бе бате!

    Коментиран от #27

  • 20 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Точно имитациите никога не се озахаряват. Храня 4 кошера за лични нужди. Не ми пробутвай небивалиците си, моля. Явно си вносител на фалшив мед, който заблуждава хората, да му купуват боклуците.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Пчелар

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Абе ти не четеш ли що ти е написал човека, медът се втвърдява, става дума за истински мед. Ментета се озахаряват.

    Коментиран от #26

  • 22 Хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Никакъв търговец не съм, купувам си мед от един мой приятел който има кошери. Когато го вади е течен, след 2 месеца, няма и толкова, се втърдил в буркана. Хубав ароматен месец.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Е ти току що каза това, което казвам и аз. Втвърдил се викаш, но всички казваме че се е озахарил. Да не е врат, а да е шия. Както ти е удобно, важното е, че те разбрах.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пчелар":

    Аз съм пчелар. Малък, но имам пчели и си правя мед за мене си. Учил съм се от други пчелари и така. Не съм чул някой пчелар да казва втвърдил се мед. Всички казваме озахарен. Както и да е, разбрах какво иска да каже човека.
  • 27 КафяваЗахар

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ей мозък":

    Медът може да доведе до затъстяване, да причини алергии, да повиши кръвните нива на захарта, диария, увреждане на емайла на зъбите, кървене, астма, уртикария, натравяне. Съдръжа съединия сивканотоксини. На деца под 2 годишна възраст не е желателно да се дава заради евентуален риск от ботулизъм.
    Някои не обичат мед. Въпрос на вкус. Нека дори да е 'Супер храна', все тая.
    Медът е в някакъв вид 'млякото' на пчелите.
    Относно и другите млека - от крава, овца, коза, бивол и т.н.
    Никое животно не консумира млякото на друго животно.
    Само човек го прави.

    Коментиран от #28

  • 28 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "КафяваЗахар":

    Друго си е аспартама, нали?