31 Май, 2021 20:54 9 159 14

Месецът на раждане разкрива какви болести ви грозят

  • болка-
  • заболяване-
  • болест-
  • месец на раждане-
  • дата на раждане-
  • здраве

Науката показва как месецът ни на раждане влияе на здравето

Месецът на раждане разкрива какви болести ви грозят - 1
Снимка: Shutterstock

Месецът на раждане, часът и датата могат да разкрият много за бъдещето на всеки един от нас, ако вярвате в астрологията и нумерологията. Факт е, че някои характеристики от зодиите пасват прекрасно на хората от различните зодиакални знаци, но понякога има значителни разминавания. Скоро испански учени разпространиха данни от проучването си, посветено на месеца на раждане и до каква степен той оказва влияние върху здравето ни, предава Edna.bg.

Оказва се, че според учените има значение кога сме родени, защото сезонните промени се отразяват на доста неща - например ултравиолетовите лъчи, нивата на витамин D, вирусите и алергиите могат да повлияят на развитието на плода. Производството на витамин D в организма не достига при бебета, родени през зимните месеци, а това може да има влияние върху тяхното психическо и физическо здраве. Нещо повече - заболяванията протичат по различен начин в зависимост от това дали детето е момче или момиче, обяснява професор Хосе Антонио Кесада, автор на изследването. Ето обаче по месеци възможните предразположения към различни здравословни проблеми:

Януари

Децата от мъжки пол по-често като възрастни страдат от запек, болки в долната част на гърба и язва на стомаха. Жените, родени през този месец, страдат от мигрена и са склонни към сърдечни проблеми.

Февруари

Момчетата по-често страдат от проблеми с щитовидната жлеза, сърце и остеоартрит. Жените също са предразположени към остеоартрит, проблеми с щитовидната жлеза, но също така и със съсирването на кръвта.

Март

Момчетата са по-склонни към астма, катаракта, сърдечни проблеми, а жените - към ревматизъм и проблеми с храносмилането.

Април

Мъжките априлски бебета в по-късен етап от живота имат проблеми с астмата, щитовидната жлеза, а жените - с бронхит и остеопороза.

Май

Момчетата са по-податливи на депресия, астма и диабет, а жените - на хронични алергии, остеопороза и проблеми с храносмилането.

Юни

Момчета, родени през този месец, страдат по-малко от останалите от депресия и болки в кръста. Но те по-често имат сърдечни заболявания и хроничен бронхит в сравнение с други мъже. Сред жените, родени този месец, има 33% по-малък риск от мигрена и 35% по-малък риск от развитие на други женски проблеми с напредване на възрастта в сравнение с жените, родени през останалата част от годината. Но пък са по-предразположени към артрит, инконтиненция и ревматизъм.

Юли

Жените, родени този месец, са с 27% по-висок риск от диагностициране на високо кръвно налягане, също така те са склонни към проблеми в шията. Мъжете, родени този месец, са предразположени към астма и артрит.

Август

Децата от мъжки пол, родени този месец, имат два пъти по-голям риск от астма в сравнение с децата, родени в началото на годината. Освен това те имат проблеми с щитовидната жлеза и остеопорозата. Жените са по-податливи на ревматизъм и артрит.

Септември

Мъжете, родени този месец, три пъти повече имат проблеми с щитовидната жлеза, отколкото родените през януари. Те са склонни към астма и остеопороза. Септемврийските бебета развиват най-малко хронични заболявания през целия си живот, но жените имат проблеми с щитовидната жлеза и остеопорозата.

Октомври

През този месец се раждат най-много бебета. Жените, родени този месец по-често от други, имат висок холестерол, анемия и остеопороза. Към последното склонност имат и мъжете, а също така и към проблеми с щитовидната жлеза.

Ноември

Мъжете развиват хронични кожни проблеми, сърдечни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза, докато жените са по-склонни към астма, хроничен бронхит и кръвни тромбове.

Декември

Жените са по-предразположени към хроничен бронхит, астма, а мъжете - към катаракта, депресия и сърдечни проблеми.

Важно е да отбележим, че макар данните да са от проучване, не трябва да се вкопчваме в тях, а да живеем живота си пълноценно и радостно, да се храним колкото се може по-здравословно, да се движим много, а ако имаме съмнение за здравословен проблем - да посетим задължително специалист.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 devil

    9 1 Отговор
    И как го разбра това авторе

    Коментиран от #4

  • 2 Брендица

    4 0 Отговор
    Събино миома-рак къде го отвя. При жените м/у 40 и 60 като мерките на Деница Съчкова от СДС-ГЕРБ коалиция

    Коментиран от #3

  • 3 devil

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Брендица":

    Наспинка ли се

    Коментиран от #5

  • 4 звездите мълчат

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "devil":

    Кога Русия и Лукойл ще внесат в НАП,
    неплатените милиарди данък печалба на Нефтофим?

    Българите са най-бедните в ЕС!
    На дъното, с руска енергийна примка на шията!

    Коментиран от #10

  • 5 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "devil":

    Кой си ти ? През деня не спя

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Оня

    0 0 Отговор
    Мисирке заблудена,и се наричаш журналист...
  • 7 devil

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брендица":

    Комшията

    Коментиран от #9

  • 8 devil

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брендица":

    Пошегувах се надявам се че си разбрала
  • 9 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "devil":

    Да не ме бъркаш с друга?

    Коментиран от #11

  • 10 devil

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "звездите мълчат":

    Кой е говорил че ще се внесат данаци
  • 11 devil

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Брендица":

    Не ще ми споделиш ли нещо за теб

    Коментиран от #12

  • 12 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "devil":

    Какво те интересува? Явно ме познаваш, а аз теб не

    Коментиран от #13

  • 13 devil

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Брендица":

    Не ме слушай ръся само глупости и не те познавам

    Коментиран от #14

  • 14 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "devil":

    Неуспешни финтофлиртове ли си правиш? Пишеш смислени коментари понякога, защо да са глупости?