11 Юни, 2021 16:32 4 787 7

Какво да направите, веднага щом ви се появят старчески петна

  • старчески петна

Тези жени, на които започнат да се появяват на кожата по-тъмни области, спешно трябва да се подложат на преглед

Какво да направите, веднага щом ви се появят старчески петна - 1
Снимкa: Shutterstock

Според диетолога и блогърка Жана Фрай, пигментацията на кожата или така наречените старчески петна, често може да се появи поради хормона естроген.

Той влияе върху активността и броя на кожните клетки на меланоцитите. А те от своя страна започват трескаво да се делят, поради което на кожата се появяват тъмни участъци.

„Такива хормонални нарушения също могат да доведат до такива сериозни женски заболявания като миома, кисти на яйчниците, ендометриоза, новообразувания в гърдите и матката “, предупреждава Жана Фрай.

Тези жени, на които започнат да се появяват на кожата по-тъмни области, спешно трябва да се подложат на преглед - да им се направи тазова ехография, мамография. Освен това е добре тези прегледи по принцип да се правят профилактично поне два пъти в годината.

Освен това Яна Фрай дава хранителни съвети.

Диетата трябва да включва зеленчуци и храни, богати на здравословни мазнини, например авокадо, зехтин, ядки. Важно е да се спазва адекватен режим на пиене. Жените трябва да пият минимум един и половина литра вода, а в жегата - с литър повече над нормата, съветва специалистът.

Според нея, за да се нормализира производството на естроген, е по-добре жените да отказват контакт с пластмасови съдове и предмети, както и козметика, която може да съдържа вредни съединения - парабени и фталати, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    7 1 Отговор
    Според диетоложката, специалистката и блогърка Жана Фрай, пигментацията на кожата или така наречените старчески петна, често може да се появи поради липсата на хормона естроген. Май е прогестерон,а?
  • 2 Ковид20201

    6 0 Отговор
    Ами лягайте и умирайте, то с тези пенсии...
  • 3 Дабе да

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: да им се направи тазова ехография, мамография СПЕШНО, да ходят 2 пъти профилактично пти лекар, че ако се появи нещо докторите да не пропуснат да им лепнат няколко диагнози и пълни шепи хранителни добавки и да ги изследват и да ги ваксат и да им извадят диагнози, за които и науката не е сънувала.........
    А бе хора, вечни хора няма, всички остаряват.....не им се вързвайте - няма докторите да ви направят пак на 20 години...и да можеха - не искат.
    Искат да сте болни и зависими от тях!
  • 4 dfu

    4 0 Отговор
    Е, няма как такава полезна статия да мине без латексовото авокадо. А за по-бедни има и зехтин. :D
  • 5 Санитар

    4 0 Отговор
    Става въпрос за пигментация с по-големи размери от старчески петна.Това са потъмнявания около таза или гърба и съпътстват изброените заболявания.Затлъстяването и обездвижването ускоряват процесите,защото отключват други заболявания,като диабет,високо кръвно,херния и жлъчка.Появилите се меланоми на матката трябва да се наблюдават на 6 месеца до климактериума и ако не са злокачествени спират да нарастват.За по правилно диагностициране посетете повече от 1 лекар да не ви изкормят за нема нищо
  • 6 Тук не помага, дори.младешки матрял

    1 0 Отговор
    Ще си ги нося с мерак.... но някой още на 40-50 г ги има, та.....
  • 7 Радо

    0 2 Отговор
    Кат пресъхне кладенеца отдолу и ойде коня у ряката!!