Last news in Fakti

22 Юни, 2021 18:36 2 225 3

Грижи за кожата след 40 г.

  • кожа-
  • skincare-
  • остаряване-
  • грижа-
  • грижа за кожата-
  • антиейдж

Защитата от слънцето е задължителна

Грижи за кожата след 40 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Стареенето е процес, който предизвиква смесени чувства. Остаряването на кожата се повлиява от генетиката, етническата принадлежност, излагането на слънце и грижите, които полагаме за нея.

Най-забележимите промени в кожата с напредване на възрастта са намалената еластичност, по-тъмната пигментация, уголемените пори, появата на силно изразени фини линии и цялостното изтъняване на мускулите и мазнините на лицето.

Първите признаци на стареене се забелязват обикновено през 30-те години, когато се появяват първите бръчки, защото производството на колаген намалява. Хормоналните промени могат да предизвикат и появата на акне при възрастните, пише puls.bg.

Най-подходящите продукти против стареене на кожата след 40-та година са тези с витамин С и ретиноиди, което е доказано след десетилетия на клинични изпитвания.

Ретиноидите като третиноин се използват за стимулиране производството на колаген, предотвратяването на бръчки и борбата с акнето. Те могат да предизвикат фоточувствителност, ето защо се препоръчва ежедневното използване на слънцезащитен крем с висок фактор.

Локалното прилагане на витамин C е друго средство против стареене на кожата, защото стимулира производството на колаген, предпазва от бръчки, намалява щетите от ултравиолетовите лъчи и се справя с хиперпигментацията, включително с белезите от акне и слънчеви петна.

С приближаването на 50-те, менопаузата може да усили признаците на стареене на кожата при жените. Промяната на нивата на естроген може да доведе до сухота на кожата. Загубата на колаген може да причини отпускане на кожата по челюстта и около очите, а прекомерното излагане на слънце може да причини груба текстура на кожата.

Не забравяйте, че най-ефективният метод за борба със стареенето на кожата е предпазването ѝ от увреждането, причинено от слънцето. Носенето на шапка и използването на слънцезащитен крем през лятото е особено важно не само след 40-та година, а във всяка възраст. Това може да Ви гарантира, че ще се радвате на здрава и красива кожа за години напред.

Добрата грижа за кожата задължително включва и диета, богата на живи храни, заредени с антиоксиданти, здравословни мазнини, вода и ценни хранителни вещества. Редица проучвания потвърждават, че приемът на плодове и зеленчуци, като червени чушки, боровинки, броколи, спанак, ядки, авокадо и сладки картофи са най-безопасният и ефективен начин да подхраним кожата си в дълбочина и да се предпазим от появата на бръчки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Притеснен

    3 0 Отговор
    А какви грижи требе полагам за вожата си? Напрау паднах в паника...
  • 2 Баба Вуна

    3 1 Отговор
    Най-доброто лекарство за кожата е 20 годишно бито мъжко млекце!
  • 3 Мръсния Фикри

    1 1 Отговор
    Не помагат кремовете, особено ако си роден грозен и с грозна черна жълта или сива кожа, аз си намерих средство, много евтино и ефикасно....!