2 Юли, 2021 17:54 5 168 12

Наистина ли е опасна комбинацията риба-мляко?

  • риба-
  • мляко-
  • храна-
  • комбинация-
  • опасно-
  • мит

Стар мит ли е опасността от тази комбинация от храни?

Наистина ли е опасна комбинацията риба-мляко? - 1
Снимка: Shutterstock

Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация, или това е просто остарял мит? Консумацията на съчетанието от двата продукта е спорна, тъй като немалко хора са се оплаквали от стомашни болки, след като са ги хапвали заедно.

Рибата и млякото в съчетание предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до лек стомашен дискомфорт. Не при всеки обаче, който е консумирал тези два продукта по едно и също време, се появяват стомашни болки, пише Флагман.бг.

Тъй като и двете храни са богат източник на протеини, възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да се предизвикват разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога са възможни неприятни последици.

Другата възможна причина за нежелания ефект е свързана с риска от натрупване на бактерии в рибата в консерви - Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в създадената анаеробна среда.

Но ако и двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Рядко обаче хората консумират напълно прясна риба. По-често тя е в консерва, замразена, пакетирана, опушена, осолена или изсушена, което прави преминаването ѝ през храносмилателния тракт по-трудно. Това означава, че всякакви съмнителни комбинации с риба не са препоръчителни.

Според някои хора, които често консумират рибата и млякото заедно, няма никаква опасност от съчетанието на двете храни.

В някои страни като екзотични блюда се предлагат маринована риба с прясно мляко и бяла риба в млечен сос. Това показва, че традицията невинаги е на едно мнение с науката.

За трениращите обаче е неприемливо да смесват двата продукта, тъй като това забавя усвояването им от организма. По тази логика не трябва да се съчетават и ориз с месо, яйца и месо, месо и мляко, яйца и мляко.

Според Аюрведа също има храни, които не трябва да комбинираме. Учението защитава тази теория, защото смята, че комбинацията от определени храни в ежедневието може да предизвика алергии и да наруши обмена на веществата.

Аюрведа категорично забранява смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, хляб или картофи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    8 5 Отговор
    Това е еврейско суеверие Кашер, само евреи не ядат мляко с ринба и месо. Аз през ден ям риба с млека и ми няма нищо.

    Коментиран от #2

  • 2 Фонзи

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ти да не си рибар, аз ям риба един път в годината.
  • 3 русенец

    10 0 Отговор
    Да вземем да го кажем на французи и италианци, да не правят риба със сметана !:) вече се чудите с какви глупости да пълните сайта.
  • 4 Преди

    10 0 Отговор
    време опитах прекрасно изпържен шаран и към него сос от изцедено косело мляко , копър и чесън ! Прекрасно със студено бяло винце ! И никакви проблеми !

    Коментиран от #10

  • 5 Ахахахах

    11 0 Отговор
    Цяла Гърция яде риба и всякакви морски продукти с дзадзики. Което се прави от мляко!
  • 6 Алтер

    6 2 Отговор
    Толкова е опасна, че искаш още. :D
  • 7 един от стадото

    6 3 Отговор
    опасно е солена или веяна риба с мляко под формата на сметана или прясно. При кисело няма проблеми, особено при прясна риба минала през огън/ фурна, тиган/. Ех да има сега една тава пресни попчета или сафрид и една купа студен таратор с чесън. Утре не съм на работа..Забравих- ракията и бирата не и пречат също. Ама изпотени
  • 8 Мръсния Фикри

    4 0 Отговор
    Не знам доколко са, съвместими, но не е приятно, като прием, с една дума не ми е вкусно, не усещаш истинския вкус на рибата, пък и да получиш некое неразположение, не си заслужава..... готвачи ги предлагат заедно....!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЗЕЛЕНчук

    0 1 Отговор
    Опасна е комбинацията на ТИКВА с ШАЙКА !
  • 12 Пушена риба

    0 0 Отговор
    И кисело мляко не се консумират заедно.