Last news in Fakti

2 Юли, 2021 13:24 4 235 4

Как да спасим бъбреците си от жегата

  • бъбреци-
  • жега-
  • горещо време-
  • лято-
  • деца-
  • заплаха-
  • здраве

Най-застрашени са децата

Как да спасим бъбреците си от жегата - 1
Снимка: shutterstock

Студеното време ни изтормози с вируси и настинки, но и жегата може сериозно да навреди, особено на бъбреците.

Най-застрашени са децата. Те имат повишена обмяна на веществата, терморегулацията е незряла, памперсите създават условия за претопляне и бързо се обезводняват. За какво да внимаваме, обяснява подробно д-р Павлина Анреева, цитирана от сайта Една.бг.

Детската кожа е с относително по-голяма площ и те лесно се претоплят и обезводняват. Течности се губят при изпотяване и при учестеното дишане в топлите дни, както и при физически натоварвания без адекватен прием на течности. А ако има повръщане, разстройство и температура загубата, на течности и соли е драстична.

През последните години се препоръчва да не се дава вода на кърмачетата докато се захранят, но това не важи за топлите летни дни.

На малкото дете му е по-топло отколкото на нас, то е загрято допълнително от памперса, от неадекватното обличане с много дрешки и от закритите колички. Затова предлагайте вода на бебето в жегата, най-лесно става с бутилирана изворна вода (розов етикет). Признаци на дехидратация са сънливо дете, сухи и червени лигавици, намалено количество урина, ацетонов дъх от устата. Но това означава, че положението вече е много сериозно, не го допускайте!

Целият организъм страда от обезводняването, но най-вече бъбреците. Урината става по-концентрирана, лесно се развива инфекция, микрокристалите се слепват и се образуват бъбречни камъни.

Сега е време да махнете памперса! След навършване на годинка малкото дете вече уринира по-рядко, горе-долу на час. В този интервал може да махнете памперса. Способността да се контролира пикочния мехур е индивидуална и твърденията , че едва ли не махането на памперса ще наруши психическото равновесие на детето са спекулативни.

Освен удобство, памперсите правят и доста бели. Инфекцията на пикочните пътища, особено при момичетата се увеличиха с 50% след като започнахме да използваме памперси. Топлината и влагата, които създават памперсите са идеалната среда за развитие на бактерии.

Хигиената на половите органи е важна целогодишно, но през лятото е особено важна.

Изпражненията са пълни с бактерии, които попадайки в уретрата предизвикват инфекции на пикочните пътища. Затова памперсът се сменя веднага след изхождане по голяма нужда, а миенето при момиченцата е прецизно отпред назад, за да не се вкарват бактериите във влагалището. При момченцата измиването на пениса също трябва да е старателно ежедневно.

И да не забравяме здравословното хранене, то осигурява нормално функциониране на всички органи и системи.

Прекомерната употреба на белтъчини затруднява бъбреците, намалете месото през лятото. Използвайте изобилието от плодове и зеленчуци за сметка на сладкишите и сладките напитки.

Избягвайте храненето навън, от топлината храната бързо се разваля.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един на 54

    9 2 Отговор
    Е как?!? С потна биричка в ръка !
  • 2 Чук Ундуров

    7 4 Отговор
    Ко общо имат бъбреците с измиването на пениса при момченцата?
  • 3 Филип Попов

    1 2 Отговор
    Аз се разхлаждам с огромни количества ледено твърд алкохол в горещите летни дни
  • 4 Свинарника на Фикри

    4 1 Отговор
    Лошо е да, те болят бъбреци и всичко, особено ако си беден и нз кой да те лекува..!