Last news in Fakti

9 Юли, 2021 20:36 6 008 9

Голяма грешка в храненето забавя отслабването

  • отслабване-
  • диета-
  • режим-
  • пост-
  • килограми

Това е една от най-често срещаните грешки при процеса на отслабване

Голяма грешка в храненето забавя отслабването  - 1
Снимка: Shutterstock

Безброй хора по целия свят водят безспирна борба с излишните килограми, а методите са също толкова много (ако не и повече), колкото и хората, опитващи се да свалят излишното тегло. За целта много от тях са се обърнали към ежедневното периодично гладуване като прост начин да свалят килограми.

Този начин на отслабване нашумя през последните години и представлява гладуване за определен период от деня. Например не се яде за 16 часа от денонощието.

През 2018 г. в САЩ е проведено проучване сред 1009 възрастни, които намират този режим за най-популярната диета.

Но има ли значение по кое време на деня сте гладни?

Според изследователи от ново проучване важни са не само броят на калориите, които човек консумира, но и кога става това, пише сайтът medicalnewstoday.com.

Следвайте биологичния часовник

Констатациите са свързани с биологичния часовник, който учените наричат циркадни ритми. Часовникът на вътрешното тяло модулира стотици процеси, от сън и хранене до телесна температура и хормонални нива.

Изследванията са свързани с нарушенията на циркадния ритъм, които засягат работниците на смени и са с неблагоприятни последици за здравето, включително затлъстяване.

Тези ефекти върху здравето може да се дължат на нарушени хранителни модели, което предполага, че времето на консумация на храната има своето въздействие върху тялото.

Проведени са много изследвания върху животни и хора, които предполагат, че не само е важно какво ядеш, но по-скоро кога го ядеш. За да тестват тази хипотеза, изследователите са следили метаболизма на шест души, когато се хранели в различни часове на деня.

Проследяване на метаболизма

Участниците са били на възраст 50 години и повече, като по този начин принадлежат към група, която може да бъде в риск от метаболитни нарушения.

Всеки от тях имал по три хранения на ден. В една от сесиите участниците имали закуска, обяд и вечеря. В другата сесия те пропускали закуската, но получавали допълнително ястие, като късна вечерна закуска.

Закуската (в 8:00 ч.) и късната вечерна закуска (в 22:00 ч.) съдържали 700 калории. Размерът на физическата активност, която участниците са направили, е бил еднакъв и в двете сесии.

Изследователите наблюдавали метаболизма на участниците, използвайки човешка метаболитна камера, за да получат непрекъснати измервания на метаболитната честота и разграждането на въглехидратите и мазнините.

Пропускането на закуската срещу вечерята

Изследователите установили, че въпреки че участниците имали последователен прием на калории и ниво на активност, времето на прием на храната е имало значителен ефект върху това колко мазнини изгарят.

Когато участниците се хранели късно вечер, те смилали по-малко мазнини, отколкото когато консумирали същия брой калории на закуска.

С други думи, храненето в 22:00 ч. забавяло способността на организма да разгражда мазнините, което го кара да разгражда въглехидратите вместо това.

Средно участниците, които са консумирали сутрешна закуска, изгаряли 15 грама повече липид в течение на 24 часа, отколкото тези, които са приемали късна нощна закуска. С течение на времето това може да доведе до значително натрупване на мазнини.

Така според учените е по-добре след вечеря да не се консумира нищо повече, за да се помогне на загубата на тегло, отколкото да се пропуска закуската.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 5 Отговор
    според мен всичко е до гена, ако си предразположен да дебелееш нищо не помага
  • 2 Хурка

    16 1 Отговор
    Най-добре се отслабва с неядене. Не ядеш по 3 пъти на ден и ще станеш като свирка само за една седмица.
  • 3 Бърн

    3 2 Отговор
    Абсолютно, всичко си е до ген, виждам хора които отслабват с различни диети и медикаменти и след това си връщат теглото за 5-6дни
  • 4 Баш като свирка нз

    2 0 Отговор
    Че, на някой краката му, като не кои солунски дереци, на друг главата му магарешка, трети с голям корем, пък с тънки крака,, ханш на, врата, все нещо има не в ред... ама, важното е другото..... да работи,, мотела на Азо,,...!
  • 5 шопендар

    0 1 Отговор
    който яде един път на ден-е мъдрец,който яде два пъти-е лакомник,който яде три и повече пъти-е болен човек,който със зъбите си копае гроба.
  • 6 ламята Спаска

    0 1 Отговор
    Всичко е до плюскането. Калориите трябва първо да са натикани в пастта.
  • 7 инж технолог

    3 1 Отговор
    Закуската не я пропускайте,а след 20.00 часа не яжте повече,защото като заспите,метаболизмът ви се забавя и мазнините се трупат. Хранете се нормално и се движете повече.
  • 8 Мими

    1 0 Отговор
    Пълнее се от непоносими храни. След тест ги спрях и за 4 месеца свалих 12 кг. Вече 4-та година поддържам теглото си без проблеми, всеки ден ям шоколад, хапвам си и бисквитки с кафето, ям си без да ограничавам калориите, тортичка 2 пъти седмично, много плодове, 5 дни в седмицата - месо. Има такива тестове в лаборатории "Геника" и в "Св. Иван Рилски".
  • 9 Непоносими храни

    0 0 Отговор
    Хахаха...да, не е онова, дето ме е гнус от него....!?